Τον ολιστικό μετασχηματισμό της Ρόδου σε έναν βιώσιμο τουριστικό προορισμό παρουσίασαν την Πέμπτη 28 Μαρτίου ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας N. Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου TUI, κ. Sebastian Ebel και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος TUI Care Foundation, κ. Thomas Ellerbeck. Ο Όμιλος TUI Group, το ίδρυμα TUI Care Foundation και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου, εγκαινίασαν το The Rhodes Co-Lab το 2022, με στόχο την ανάπτυξη της Ρόδου και την ανάδειξη της σε διεθνές πρότυπο για την ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη των τουριστικών προορισμών. Το The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination συνεργάζεται με την τοπική τουριστική βιομηχανία, τοπικούς και εθνικούς φορείς καθώς και διεθνείς εταίρους για την ανάπτυξη και εφαρμογή στοχευμένων καινοτόμων λύσεων στη Ρόδο, στο πλαίσιο ενός πενταετούς σχεδίου υλοποίησης.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρωτοβουλίας “The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination” ο κ. Χατζημάρκος ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός για τον βιώσιμο μετασχηματισμό της Ρόδου ανέρχεται στα €250 εκατ. ευρώ, με κονδύλια από προγράμματα της ελληνικής κυβέρνησης. Ανάμεσα στα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν περιλαμβάνονται:
• Η ηλεκτροκίνηση του λεωφορειακού στόλου του νησιού και η αναβάθμιση των ξενοδοχείων για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης.
• Η δημιουργία συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί για αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης και τη μετατροπή έως και 20.000 τόνων οργανικών αποβλήτων σε ενέργεια σε ένα νέο εγκατεστημένο εργοστάσιο βιοαερίου.
• Η αναβάθμιση πολιτιστικών εγκαταστάσεων, όπως η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και ο ναός του Απόλλωνα και η επαναλειτουργία του εθνικού θεάτρου του νησιού.