Για την καινοτόμα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ravago στο Βόλο με βασική ύλη τον πυρήνα της ελιάς, αλλά και για τις επερχόμενες επενδύσεις στον τομέα των ασφαλτικών/στεγανωτικών μίλησε στο INDUSTRY ο Γιώργος Χατζηδιαμαντής, Manufacturing Manager της Ravago Building Solutions Greece, μέλος της Ravago Group. Η ΒΙΟΠΑΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε., μέλος του Ravago Greece Group, κατέχει τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 5MW από καύση βιομάζας στην Ελλάδα.
Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στην Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και περιλαμβάνουν, εκτός των παραγωγικών δομών, ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα αποθήκευσης και τροφοδοσίας που εξασφαλίζει αυτάρκεια στη διαδικασία παραγωγής περίπου δύο μηνών. Επιπλέον, διαθέτει μία από τις πιο σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες στον κόσμο, καθώς τα στερεά σωματίδια συγκρατούνται με φίλτρα, με μόνο υπόλειμμα τη στάχτη. Η βασική καύσιμη ύλη που χρησιμοποιεί το εργοστάσιο είναι το πυρηνόξυλο, δηλαδή τα υπολείμματα της παραγωγής πυρηνελαίου.
«Στην Ελλάδα, παρότι έχουμε τεράστια παραγωγή ελαιολάδου, τα υπολείμματά της δεν συγκεντρώνονται ώστε κάποιος να το αγοράσει και να το χρησιμοποιήσει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αναγκαζόμαστε να το εισάγουμε με πλοίο από την Τυνησία ή από τη Βόρεια Αφρική», σημειώνει ο κ. Χατζηδιαμαντής. Η συνολική ετήσια ποσότητα που καταναλώνει η μονάδα αγγίζει τους 40.000 τόνους. Η μονάδα λειτουργεί ήδη από τα τέλη του προηγούμενου έτους, ως αποτέλεσμα επένδυσης ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηδιαμαντής, «είναι μια υγιής επιχείρηση που δίνει στη Ravago θετικά αποτελέσματα, ενώ βελτιώνει και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι, μέρος της ενέργειας που καταναλώνουμε, το παράγουμε αλλού από ανανεώσιμες πηγές».
Επένδυση στον τομέα ασφαλτικών
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιαμαντή, υπάρχουν στα σκαριά κάποιες μικρότερες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα στο εργοστάσιο παραγωγής ασφαλτικών – στεγανωτικών, της τάξεως του μισού εκατομμυρίου ευρώ. Ακόμα βρίσκεται ωστόσο στο στάδιο των προσφορών από τους προμηθευτές μηχανημάτων. «Αυτό θα μας δώσει αυτοματοποίηση στην παραγωγή και μεγαλύτερο productivity. Επίσης θα μας ανοίξει την αγορά ενός τομέα ασφαλτικών τον οποίο μέχρι τώρα δεν τον είχαμε», σημειώνει.