Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις ασχολούνται όλο και περισσότερο με την ψηφιοποίηση των λειτουργιών τους, ενώ τρεις θα είναι οι βασικές προτεραιότητες για τη φετινή χρονιά.
Η ψηφιοποίηση της παραγωγής ήταν μια συναρπαστική (αλλά συχνά μη υλοποιήσιμη) ιδέα για πολλές εταιρείες. Τον περασμένο χρόνο, πέρασα πολύ χρόνο με στελέχη -σε μια σειρά βιομηχανιών, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροδιαστημική, τα καλλυντικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι συσκευασίες, τα μηχανήματα και τα μέταλλα-, συζητώντας την πρόοδό τους και τις προκλήσεις τους σε αυτόν τον τομέα. Κάποιοι προχώρησαν στο ταξίδι τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ άλλοι μόλις ξεκινούσαν. Ανεξάρτητα από την ωριμότητα, ένα κοινό θέμα προέκυψε από αυτές τις συζητήσεις: το σκέλος του μετασχηματισμού αυτού καθαυτού είναι πιο περίπλοκο από ότι αυτό της ψηφιοποίησης.
Με άλλα λόγια, η τεχνολογία έχει σημασία. Αυτό που μετράει, όμως, είναι ο τρόπος που χρησιμοποιείται η τεχνολογία για να μεταμορφωθεί το μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Πιστεύω ότι το 2022 σηματοδότησε το τέλος του «πιλοτικού καθαρτηρίου» για πολλές εταιρείες. Κοιτάζοντας το 2023, βλέπω μια μετατόπιση από την τεχνοκεντρική προσέγγιση «οδηγούμενη από λύσεις», προς μια πιο ολιστική/στρατηγική προσέγγιση για την οικοδόμηση των επιχειρήσεων επόμενης γενιάς. Πρόκειται για τον μετασχηματισμό του τρόπου με τον οποίο γίνεται η βιομηχανική εργασία σήμερα.
Αν και πολλές εταιρείες παραδέχονται ότι δεν έχουν ακόμη ένα απτό, καλά καθορισμένο όραμα για το «εργοστάσιο του μέλλοντος», βλέπω τρεις βασικές προτεραιότητες για το 2023 που οδηγούν τις επενδύσεις στην ψηφιοποίηση της παραγωγής.
1. Σταθερές Λειτουργίες
Οι βιομηχανικές εταιρείες έχουν βιώσει μια άνευ προηγουμένου αποσταθεροποίηση των εργασιών τους τα τελευταία δύο χρόνια. Αντιμέτωπες με μια ταχεία διαδοχή διαταραχών, οι εταιρείες προσπαθούν ακόμη να εφαρμόσουν στρατηγικές αντίστασης (αποφυγή και περιορισμό) και στρατηγικές ανάκαμψης (σταθεροποίηση και επιστροφή). Οι σταθερές λειτουργίες είναι κρίσιμες για τη διατήρηση των επιπέδων χωρητικότητας, χρήσης και εξυπηρέτησης, έτσι πολλές βιομηχανίες θεωρούν τη σταθερότητα ως νέα στρατηγική προτεραιότητα.
Η ψηφιοποίηση μπορεί να είναι ένας ισχυρός παράγοντας για σταθερές λειτουργίες. Οι αναλύσεις δεδομένων διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ικανότητα ενός εργοστασίου να «αισθάνεται» και να ανταποκρίνεται. Αυτό σημαίνει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει τη στιγμή που συμβαίνει, και επίσης να προβλέψουμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Επιπλέον, η καλύτερη ανάλυση της βασικής αιτίας βοηθά στον προσανατολισμό και την επιτάχυνση του χρόνου μέχρι την επίλυση και επιτρέπει το σχεδιασμό συστημάτων πρόληψης. Η εφαρμογή προηγμένων τεχνικών μηχανικής μάθησης θα βοηθήσει τέτοιους αλγόριθμους να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Η επίτευξη υψηλότερου επιπέδου σταθερότητας, με αυξημένη ευελιξία και έλεγχο, βοηθά έτσι τις βιομηχανικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν καλύτερα από τα επόμενα κύματα διαταραχών ό,τι και όποτε κι αν προκύψουν.
2. Παραγωγικότητα & Ποιότητα
Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας. Με βάση τις καθιερωμένες στρατηγικές λειτουργικής αριστείας και τα προγράμματα Lean Six Sigma, η ψηφιοποίηση μπορεί να ξεκλειδώσει νέα επίπεδα ικανότητας και ελέγχου διεργασιών, για να προσφέρει υψηλότερα επίπεδα OEE. Τα προηγμένα ψηφιακά εργαλεία επιτρέπουν την επιστήμη δεδομένων που αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγαλύτερο σύνολο αιτιακών μεταβλητών και αλληλεπιδράσεων, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους LSS. Η προσθήκη στοχευμένων πηγών δεδομένων IoT (τροφοδοσία κινητήρων ETL) επιτρέπει τη ροή και την ενοποίηση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, για την εκτέλεση καλύτερων αναλύσεων αλλά και περίπλοκων διαδικασιών παραγωγής. Και τέλος, η χρήση της αναγνώρισης προτύπων και της μηχανικής μάθησης ανοίγει νέες δυνατότητες πρόβλεψης και πρόληψης.
Έχω δει πολλές καινοτόμες περιπτώσεις χρήσης σε αυτόν τον τομέα, όπως η μείωση ελαττωμάτων, η βελτιστοποίηση προγραμματισμού, η παραγωγικότητα συντήρησης, η μείωση του χρόνου αλλαγής και πρόληψη ατυχημάτων. Ένα κοινό θέμα στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις χρήσης είναι η αποφυγή ανθρώπινων λαθών ή εσφαλμένων εκτιμήσεων, χρησιμοποιώντας δεδομένα. Αυτό το ονομάζω «ψηφιακό poka-yoke».
3. Περιβαλλοντική Απόδοση
Όπως ήδη φαίνεται ο τρίτος σημαντικός επενδυτικός τομέας στην ψηφιοποίηση της μεταποίησης κατά το 2023 θα επικεντρωθεί στις περιβαλλοντικές επιδόσεις. Ήταν πάντα κατανοητό ότι η πιο λιτή παραγωγή ισοδυναμεί με πιο πράσινη παραγωγή (δηλ. λιγότερα απόβλητα), επομένως οι στρατηγικές επιχειρησιακής αριστείας υποστηρίζουν ήδη περιβαλλοντικά αποτελέσματα. Ωστόσο, ο επείγων χαρακτήρας αυτού του ζητήματος δεν ήταν ποτέ πιο αναγκαίος. Το 2022 πολλές εταιρείες δέχτηκαν τη βοήθεια ειδικών για να αντιμετωπίσουν τις αδύναμες περιβαλλοντικές τους επιδόσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις το κραυγαλέα «πράσινο ξέπλυμα». Πολλοί άνθρωποι πλέον αρνούνται όλο και περισσότερο να αγοράσουν, να εργαστούν ή να επενδύσουν σε εταιρείες με κακές περιβαλλοντικές επιδόσεις. Κατά συνέπεια, τα στελέχη το 2023 θα δέχονται αυξανόμενη πίεση από τα διοικητικά συμβούλια τους για να αρθρώσουν και να εφαρμόσουν μια στρατηγική πράσινων λειτουργιών με έντονο μετασχηματισμό.
Η ψηφιακή ανάλυση και η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίσουν σίγουρα ένα σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση του πράσινου μετασχηματισμού της βιομηχανικής παραγωγής. Οι περιπτώσεις αρχικής χρήσης, όπως η ανάλυση και η βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας, είναι αρκετά απλές στην εφαρμογή. Δεδομένου ότι αυτά τα έργα συνήθως φέρουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της μείωσης του κόστους, έχουν μια ευκολία στην εφαρμογή.
Ωστόσο, πιστεύω ότι τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά κέρδη θα προκύψουν μόνο μέσω του συνδυασμένου μετασχηματισμού του σχεδιασμού των προϊόντων (συμπεριλαμβανομένης της συσκευασίας), των εργασιών παραγωγής και της αλυσίδας εφοδιασμού. Ένας τέτοιος πλήρης επανασχεδιασμός θα είναι αναμφίβολα «digital native» και θα απαιτήσει σημαντικά επίπεδα καινοτομίας. Ανυπομονώ να δω, και ίσως να υποστηρίξω, την ανάπτυξη ορισμένων από αυτά τα νέα πράσινα μοντέλα λειτουργίας το 2023.
Αντί συμπεράσματος
Είμαι αισιόδοξος για την ψηφιοποίηση της παραγωγής το 2023. Πολλές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζομαι έχουν αφομοιώσει βασικές γνώσεις τα τελευταία χρόνια. Τώρα συνειδητοποιούν ότι αυτό δεν είναι ένα έργο που αφορά τα συστήματα πληροφορικής, αλλά περιλαμβάνει σημαντική επιχειρησιακή στρατηγική και αλλαγή. Τώρα βλέπω περισσότερη δέσμευση της πλήρους διαλειτουργικής ομάδας διαχείρισης. Και ίσως το πιο σημαντικό, το εργατικό δυναμικό του εργοστασίου ασχολείται ολοένα και περισσότερο με τον οραματισμό, τον ιδεασμό, το σχεδιασμό, τη δοκιμή, την υλοποίηση και τη χρήση ψηφιακών λύσεων. Δυστυχώς, μερικές εταιρείες χρειάστηκαν λίγο χρόνο παραπάνω για να συνειδητοποιήσουν γιατί αυτός είναι ένας κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας.
Δουλεύω σχεδόν ολόκληρη την καριέρα μου σε αυτόν τον τομέα, από τη μια ή την άλλη οπτική γωνία, και ποτέ δεν έχω δει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα από τις αίθουσες συνεδριάσεων των εταιρειών. Παράλληλα, πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο οδηγούν τώρα τις επενδύσεις, τις πολιτικές και τους κανονισμούς για να υποστηρίξουν τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας. Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι πράγματι εν εξελίξει!
Καλή Χρονιά. Happy New Year. Bonne année 2023!