Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της 6ης Πανελλήνιας έρευνας για τον κλάδο των logistics που παρουσιάστηκαν στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφοδιαστικής Αλυσίδας που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Logistics (EEL). Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τη συνεισφορά των logistics στο ΑΕΠ της χώρας, θέματα στρατηγικής και δράσεις για την ανάπτυξη του εν λόγω κλάδου, ενώ η παρουσίαση έγινε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Logistics Δρ. Βασίλη Ζεϊμπέκη. Ένα ενδιαφέρον σημείο της έρευνας αφορά τις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού στις οποίες οι εταιρείες logistics στην Ελλάδα είναι διατεθειμένες να επενδύσουν εστιάζουν σε τομείς που ενισχύουν την αποδοτικότητα και βελτιώνουν τη συνδεσιμότητα με πελάτες. Ειδικότερα, τα βασικά πεδία επενδύσεων περιλαμβάνουν:
• Αποθήκη: Περίπου το 37% των εταιρειών σχεδιάζει να επενδύσει σε συστήματα αποθήκης όπως το Warehouse Management System (WMS), καθώς και σε τεχνολογίες που διευκολύνουν τις εργασίες συλλογής παραγγελιών, όπως το pick-to-light, pick-to-voice και vision picking, καθώς και σε διαλογείς (sorters). Αυτές οι τεχνολογίες βελτιστοποιούν τις διαδικασίες και μειώνουν τον χρόνο εκτέλεσης παραγγελιών.
• Διανομή: Το 32% των εταιρειών προγραμματίζει επενδύσεις σε συστήματα για τη διανομή, όπως το Vehicle Routing System (VRS), Fleet Management Systems (FMS) και Proof of Delivery/Information of Delivery (PoD/IoD). Επίσης, υπάρχουν πλατφόρμες οργάνωσης για το τελευταίο μίλι της διανομής (Last mile orchestration platforms), οι οποίες ενισχύουν την ακρίβεια και την ορατότητα στην αλυσίδα διανομής.
• Προγραμματισμός: Ένα ακόμη 37% επιδιώκει να επενδύσει σε συστήματα προγραμματισμού, ειδικά για τη διαχείριση ζήτησης (Demand Forecasting) και προγραμματισμό αποθεμάτων. Οι λύσεις αυτές βοηθούν στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στη βελτίωση της διαθεσιμότητας προϊόντων.
• Διασύνδεση με Πελάτες: Περίπου το 50% των εταιρειών σκοπεύει να ενισχύσει τη διασύνδεση με τους πελάτες, επιδιώκοντας μεγαλύτερη ευελιξία και καλύτερη επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο.
• Συστήματα τηλεργασίας: Παρόλο που μόνο το 12% των εταιρειών εξετάζει συστήματα τηλεργασίας, αυτή η δράση ενδέχεται να συνδέεται με την ανάγκη για υποστήριξη απομακρυσμένων εργασιών και την ευελιξία των υπαλλήλων, ειδικά σε διοικητικούς και τεχνικούς ρόλους.