Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του φετινού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε υβριδικά την προηγούμενη εβδομάδα στο Ζάππειο, ήταν η ελληνική βιομηχανική παραγωγή, η μετάβασή της στο Industry 4.0 και τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και οι επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται.
Στα βήματα που κάνει η Ελλάδα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό αναφέρθηκε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, χαρακτηρίζοντας το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα «σχέδιο Μάρσαλ της εποχής μας που μας παρέχει τη δυνατότητα υλοποίησης της στρατηγικής που είχαμε ήδη σχεδιάσει από το 2019.

Προχωράμε μεταβαίνοντας στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση». Στο πλαίσιο συζήτησής του με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε καινοτόμες κινήσεις της χώρας όπως τον σχεδιασμό της δημοπρασίας για το 5G καθώς και τη δημιουργία του επενδυτικού ταμείου Φαιστός. Για την επένδυση στην Ελλάδα, την ηγεσία στη ψηφιακή εποχή και το στοίχημα του Brain Gain μίλησε ο CEO της Microsoft, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος. Ο κ. Μιχαλόπουλος μίλησε για τη σημασία του data center, που θα προσφέρει τεχνογνωσία στη χώρα και θα φέρει ένα κύµα εκσυγχρονισµού των επιχειρήσεων. «Η επένδυση αυτή “μεγάλωσε” τη Microsoft στην Ελλάδα και την Ελλάδα στη Microsoft» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε γιατί οι εταιρείες πλέον εστιάζουν περισσότερο στη θετική επίδραση στην κοινωνία και όχι μόνο στα κέρδη για τους μετόχους.

Ανέφερε μάλιστα με παραδείγματα, τον κρίσιμο ρόλο της Microsoft ως εταιρείας τεχνολογίας μέσα στην πανδημία και περιέγραψε τις αλλαγές που συντελούνται με όχημα το cloud.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρέθηκε στο επίκεντρο του πάνελ με θέμα «Investments, Recovery and Resilience Fund & Growth Plan. Are We Ready?» με την υπογραφή της Grant Thornton. Ο Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σχολιάζοντας την πορεία στην οποία μπορεί να εισέλθει η χώρα μετά την απορρόφηση των πόρων τόνισε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί για τη χώρα μας μία μοναδική ευκαιρία για την υλοποίηση αλλαγών που θα οδηγήσουν στον μετασχηματισμό της οικονομίας. Εάν στεφθούν με επιτυχία, η ελληνική οικονομία θα αναδυθεί πιο καινοτόμος, παραγωγική, πράσινη και εξωστρεφής, παρέχοντας καλύτερες θέσεις εργασίας και ευημερία».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, Μιχάλης Στασινόπουλος, περιέγραψε στο πλαίσιο του Φόρουμ το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας, βασισμένο στην παραγωγικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Έκανε ειδική αναφορά στη μεταποίηση που μέσα στη δεκαετία της κρίσης απέδειξε ότι μπορεί να στηρίξει το εθνικό εισόδημα και την απασχόληση. Αναφερόμενος στο σχέδιο της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης, υποστήριξε ότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν αναφέρει τον κλάδο της βιομηχανίας όσο θα ήθελαν οι επιχειρήσεις. Ο κ. Στασινόπουλος μίλησε επίσης για το στοίχημα της διπλής μετάβασης, δηλαδή της πράσινης και τεχνολογικής μετάβασης, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο κέντρο των προτεραιοτήτων της επιχειρηματικής κοινότητας.