Η επιστροφή της πιο επιδραστικής συνάντησης για τους energy traders, σηματοδοτήθηκε με αφορμή την ενεργειακή επικαιρότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός κλάδος, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν οι λύσεις, οι ευκαιρίες και οι νέες δυνατότητες που μπορούν να προκύψουν. Το 6ο Συνέδριο Energy Commodities Trading, έλαβε χώρα την Τετάρτη 11 Μαϊου διαδικτυακά, αποτελώντας σημείο συνάντησης για την ενεργειακή κοινότητα σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το συνέδριο άνοιξε ο κ. Βασίλης Τριαντάφυλλος, Ειδικός Σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος αναφέρθηκε στις στρατηγικές αντιμετώπισης κρίσεων καθώς και στη διαδικασία αναθεώρησης των εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα. Ο κ. Εμμανουήλ Καλαϊτζάκης, Διευθυντή Στρατηγικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, EnExGroup, από την πλευρά του σημείωσε τους τρόπους με τους οποίους το χρηματιστήριο ενέργειας συμβάλλει έτσι ώστε να μετατραπούν οι προκλήσεις σε ευκαιρίες. Ολοκληρώνοντας την πρώτη ενότητα του συνεδρίου, ο κ. Ελευθέριος Βενιζέλος, Chairman’s Office της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), μίλησε για τις δράσεις διαμόρφωσης των τιμών αλλά και μετριασμού του κόστους στη Χονδρική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η ΡΑΕ προτείνει την τυποποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών για τη συλλογή δεδομένων στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διαδικασιών παρακολούθησης της αγοράς.

Στη δεύτερη ενότητα, ο Stefano Alaimo, Markets Department Director, GME (Italian Power Exchange), αναφέρθηκε στη μείωση των κινδύνων του χρηματιστηρίου ενέργειας σε περιόδους υψηλής αστάθειας, υποστηρίζοντας ότι οι ορισθέντες Διαχειριστές της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα πρέπει να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την εγγύηση των συστημάτων τους, προκειμένου να παρέχουν ασφάλεια και διαφάνεια στους συμμετέχοντες στην αγορά. Επίσης, τόνισε πως η GME θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα μέσω νέων project που έχει αναλάβει.

H κα Yovka Ivanova, Business Development Expert, Independent Bulgarian Energy Exchange EAD, IBEX, αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές που απορρέουν από νέες συνεργασίες, με σκοπό την αντιμετώπιση της ενεργειακής αστάθειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο κ. Francois Schmitt, Policy Officer, DG Climate Action, European Commission, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά άνθρακα της ΕΕ. Ολοκληρώνοντας την ενότητα αυτή, ο Καθηγητής Δρ. Αντώνης Μεταξάς, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης, Διευθύνων Συνεργάτης της Δικηγορικής Εταιρείας M&A, παρουσίασε τις νομικές και ρυθμιστικές πτυχές της κρατικής παρέμβασης στις αγορές ενέργειας.

Εγκαινιάζοντας την τρίτη και πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα, ο κ. Γιάννης Βουγιουκλάκης, Διευθυντής, Στρατηγική, PwC Ελλάδος, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για τις ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συνέχεια η κα Kim Scullion, Εμπορικός Διευθυντής της ιρλανδικής Erova, όπου μίλησε για την εμπορία ενέργειας από ΑΠΕ και για τη βελτιστοποίηση της αποθήκευσης μπαταριών, τονίζοντας ότι η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα και να μπει δυναμικά στην ελληνική αγορά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού καθώς περιμένει την έγκριση της σχετικής άδειας που έχει καταθέσει. Τέλος, το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του κυρίου Ηρόδοτου Αντωνόπουλου, Πρόεδρο του ΕΣΕΠΗΕ, Ελληνικού Συνδέσμου Εμπόρων και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο οποίος έθεσε την θέση της Ελλάδας μέσα σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας που διέπει τις επενδύσεις στην ενέργεια. Χορηγός του συνεδρίου ήταν η ΔΕΠΑ Εμπορίας.