Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η ΙΚΤΙΝΟΣ, με τη διοίκηση να έχει πρόσφατα εκφράσει την αισιοδοξία της για τη φετινή χρονιά, με φόντο τα θετικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Πρόκειται για μια γόνιμη περίοδο για τη βιομηχανία, η οποία επέλεξε, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και ανανέωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού των λατομείων της, να προχωρήσει σε μια νέα επένδυση.

Το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται σε 8.164.128 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός μιας τετραετίας από την έναρξή της, ενώ όπως υπογραμμίζουν στελέχη της εταιρείας μιλώντας στο INDUSTRY, υπολογίζεται ότι θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας κατά 40%. Η εταιρεία, εντάσσοντας στο δυναμικό της νέο μηχανολογικό εξοπλισμό και σύγχρονα
μηχανήματα, εκσυγχρονίζεται και αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τόσο στο κομμάτι της παραγωγής, όσο και στο κομμάτι της διαχείρισης των πόρων, όπως καύσιμα, ανταλλακτικά, χρόνος ακινησίας μηχανημάτων λόγω βλαβών, κ.α.

Η βελτιωμένη δυναμική των νέων μηχανημάτων, αναμένεται να αυξήσει την παραγωγική δυνατότητα, ενώ, πλέον, η διαχείριση των ογκομαρμάρων θα γίνεται σε ταχύτερους χρόνους, μειώνοντας παράλληλα και το κόστος παραγωγής. «Τα νέα μηχανήματα με μειωμένη κατανάλωση σε καύσιμα και με τις νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, παρουσιάζουν καλύτερη απόδοση και μειωμένα καυσαέρια, δεδομένου ότι λειτουργούν εντός στοών», σημειώνουν στελέχη της ΙΚΤΙΝΟΣ. «Παράλληλα, αυξάνονται τα χρονικά διαστήματα περιοδικής συντήρησης.

Η μείωση του “νεκρού” χρόνου λόγω βλαβών, αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και ένα εξαιρετικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», συμπληρώνουν. Στο δυναμικό της εταιρείας, αναμένεται να ενσωματωθούν και νέα μηχανήματα αποκλειστικά για υπόγεια εξόρυξη, όπως πριόνια κοπής, διατρητικά για την τοποθέτηση αγκυρίων και εναέριες πλατφόρμες για εργασία σε ύψος, ενισχύοντας έτσι το βασικό κομμάτι της παραγωγής.

Τα νέα μηχανήματα αφορούν σε όλο το φάσμα της παραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία παρουσίασε ισχυρά αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο του 2021, με κύκλο εργασιών ενισχυμένο κατά 28,61% και EBITDA υψηλότερα κατά 238% σε σχέση με το 2020. Πάντως, όπως ανακοινώθηκε χθες, η τακτική Γενική Συνέλευση της ΙΚΤΙΝΟΣ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου, καλείται μεταξύ άλλων να εγκρίνει πρόταση για μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2020.