Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μου αφορά το μέλλον, γιατί εκεί θα περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου». Ο Charles Kettering, νονός ουκ ολίγων τσιτάτων, ήταν ηλεκτρολόγος μηχανικός, κάτοχος περί των 182 πατεντών σε αριθμό, επικεφαλής στην έρευνα στη General Motors, επιχειρηματίας μετέπειτα. Στο ερώτημα γιατί ο όρος “manufacturing” και ό,τι αυτός εμπεριέχει είναι σημαντικός, ο ίδιος απάντησε: «Γιατί διαμορφώνει κυριολεκτικά το μέλλον».
Εάν η βιομηχανία στοχεύει στο μέλλον να προσελκύσει τα πιο λαμπρά μυαλά, καινοτόμες τεχνολογίες και τις απαιτούμενες επενδύσεις που χρειάζεται για να επιβιώσει, τότε ο τρόπος με τον οποίο το κοινό αντιλαμβάνεται τη μεταποίηση είναι εξίσου σημαντικός. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, «τρέχει» μια πολυετής έρευνα προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα πώς αντιλαμβάνεται το αμερικανικό κοινό τη μεταποίηση. Το γενικό συμπέρασμα αποκαλύπτει ότι η αντίληψη του κοινού βρίσκεται ίσως σε ένα σημείο καμπής. Η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών που συμμετείχαν στην έρευνα (περίπου 8 στους 10) εξακολουθούν να θεωρούν την αμερικανική μεταποίηση ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της οικονομικής ευημερίας της χώρας. Ωστόσο, λιγότεροι από 5 στους 10 Αμερικανούς που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι οι θέσεις εργασίας στη μεταποίηση είναι ενδιαφέρουσες, ασφαλείς και σταθερές και ότι έχουν ανταγωνιστικές αμοιβές. Επίσης, η μεταποίηση δεν είναι ο προτιμώμενος κλάδος για να ξεκινήσει κανείς καριέρα σήμερα, καθώς λιγότεροι από 3 στους 10 συμμετέχοντες στην έρευνα είναι πιθανό να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν αυτή την καριέρα.
Παρόλα αυτά, στην ερώτηση πώς θα είναι οι μελλοντικές θέσεις εργασίας στη βιομηχανία, υπήρξαν συντριπτικά αισιόδοξες απόψεις – οι μελλοντικές θέσεις εργασίας στη μεταποίηση θα απαιτούν δεξιότητες υψηλής τεχνολογίας (88%) και θα είναι «καθαρές» και ασφαλείς (81%), καθώς και θα εμπεριέχουν καινοτομία (77%). Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα ευρήματα, οι βιομήχανοι θα μπορούσαν σίγουρα να επωφεληθούν από την ενίσχυση των τρεχουσών θετικών αντιλήψεων και την αξιοποίηση του μελλοντικού οράματος, προκειμένου να βοηθήσουν στην προσέλκυση ταλέντων, τόσο νέων όσο και παλαιών, στον κλάδο.
Στη χώρα μας, οι βιομηχανικοί οργανισμοί αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην εξεύρεση και προσέλκυση νέων, εξειδικευμένων στελεχών, που θα καλύψουν μεσαίες θέσεις στην ιεραρχία, προκειμένου στη συνέχεια να εξελιχθούν. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βέργαδο, Διευθυντή Τομέα ΜΜΕ και Ενημέρωσης ΣΕΒ, για να μπορέσει η ελληνική βιομηχανία να παρακολουθήσει τις ραγδαίες εξελίξεις που φέρνουν ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η 4η βιομηχανική επανάσταση και η πράσινη μετάβαση, θα πρέπει να βελτιωθούν οι γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που απαιτείται να κατέχουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι στελεχώνουν το παραγωγικό και τεχνολογικό οικοσύστημα της χώρας. Σε έναν κόσμο που απαιτεί όλο και μεγαλύτερη ευελιξία, ταχύτητα, καινοτομία, τεχνολογική προσαρμοστικότητα, η διαρκής αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου (μέσω reskilling/upskilling) με νέες δεξιότητες συνιστά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για μια βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τη συμμετοχή σας στη μεγάλη ψηφοφορία για την ανάδειξη των Διευθυντών/Διευθυντριών Εργοστασίου -Plant, Factory και Manufacturing Managers-, που διαμορφώνουν και εξελίσσουν την ελληνική Βιομηχανία. Τα στελέχη που αναδείχθηκαν στη Plant Managers 100 powerlist θα παρουσιαστούν σε μια πλούσια έκδοση με το τεύχος Ιουνίου.