Πετυχαίνοντας αξιοσημείωτη αύξηση στον όγκο πωλήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο, η βορειοελλαδική επιχείρηση υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις σε αυτοματοποιημένα συστήματα παραγωγής και επεκτείνει το εργοστάσιό της στην ν. Καλλικράτεια, με νέους χώρους αποθήκευσης και παραγωγής.
Με μια σειρά στοχευμένων κινήσεων, όπως αναλύει παρακάτω η Πολυξένη Μακρή, Οικονομική Διευθύντρια της Plastimak, η εταιρεία ανταποκρίθηκε δυναμικά στις απαιτητικές προκλήσεις που προκύπτουν από τις επιπτώσεις των τρεχουσών διεθνών συνθηκών. Σημειώνει ότι οι συνεχείς επενδύσεις και ανάπτυξη είναι επιλογή και δέσμευση για την PLASTIMAK. Τονίζει δε τη σημασία που έχει για τη Διοίκηση, η ενδυνάμωση του ανθρώπινου κεφαλαίου της εταιρείας.

Ποια είναι η πορεία της Plastimak το 2022 και ποιοι οι στόχοι για το κλείσιμο της χρονιάς;

To 2022 ξεκίνησε πολύ δυναμικά για την εταιρεία. Οι πρόσφατες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπινο δυναμικό, στο διοικητικό και παραγωγικό προσωπικό και στο τμήμα R&D, αλλά και σε τεχνολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, επέτρεψαν στην Plastimak να αυξήσει περαιτέρω τις πωλήσεις της στο πρώτο εξάμηνο κατά 35% σε αξία. Μεγάλο μέρος αυτής της ανόδου βέβαια οφείλεται, όπως σε όλες τις βιομηχανίες του κλάδου, στην αύξηση των τιμών, αλλά η Plastimak πέτυχε επιπλέον αξιοσημείωτη αύξηση στον όγκο πωλήσεων, κατά 20%.
Βασικός στόχος της εταιρείας και στρατηγική επιλογή της Διοίκησης για το επόμενο διάστημα, είναι η ενδυνάμωση του ανθρώπινου κεφαλαίου της, με νέες προσλήψεις σε όλα τα τμήματα, στον άξονα: Στελέχωση – Εκπαίδευση – Κουλτούρα Ποιότητας.
Η Plastimak, χάρη στην εξαιρετική ποιότητα, έχει ήδη πείσει πολλούς μεγάλους πελάτες να αναγνωρίσουν τα πλεονεκτήματα της φλεξογραφικής εκτύπωσης και να την προτιμήσουν έναντι άλλων μορφών printing. Στοχεύει λοιπόν στο άνοιγμα νέων αγορών (market segments) για τελικά προϊόντα με πιο απαιτητικές εφαρμογές και νέες, προηγμένες ιδιότητες και στην αναβάθμιση του ρόλου της στην εγχώρια και διεθνή αγορά με την περαιτέρω ποιοτική βελτίωση και με τις προτάσεις συσκευασίας ECOMAK, δηλαδή συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον και ενταγμένες στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας.

Πώς αντιμετωπίζει η Plastimak τις έκτακτες επιπτώσεις των τρεχουσών διεθνών συνθηκών;

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί διεθνώς, μετά την πανδημία, την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μοιραία επηρέασε και την Plastimak, η οποία όμως κατόρθωσε να ανταποκριθεί στην πρόκληση μέσα από μια σειρά στοχευμένων κινήσεων.
Από τις αρχές του 2021 το κόστος όλων των πρώτων και βοηθητικών υλών αυξήθηκε δραματικά με διαδοχικά και μεγάλα κύματα αυξήσεων. Ανατιμήσεις σημειώθηκαν ακόμα και σε ήδη συμφωνημένες -κατά την παραγγελία- τιμές φορτίων και πριν από την παράδοσή τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, οι προμηθευτές δήλωναν force majeure ή αξίωναν ανοιχτές τιμές κατά την παραγγελία.
Σημειώθηκαν ακόμα καθυστερήσεις στις παραδόσεις, ελλείψεις συγκεκριμένων υλικών και φόβος μη επάρκειας πρώτων υλών. Επιπρόσθετα, το κόστος της ενέργειας τριπλασιάστηκε, γεγονός που είχε κι αυτό αισθητό αντίκτυπο στο κόστος παραγωγής, παρότι η Plastimak δεν ανήκει στις πλέον ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πολλαπλή αυτή κρίση, η Plastimak απορρόφησε η ίδια ένα μέρος του πρόσθετου κόστους παραγωγής, στηρίζοντας στρατηγικά τους πελάτες της, αλλά και μετακύλησε μέρος αυτού στις τιμές πώλησης. Επιπλέον, η υγιής και δυνατή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, της επέτρεψε να σχηματίσει έγκαιρα αυξημένα αποθέματα, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών της, ακόμα και σε έκτακτες καταστάσεις μεγάλης ζήτησης, ενώ παράλληλα κατόρθωσε το 2021 να αυξήσει σημαντικά τον όγκο των πωλήσεων, πετυχαίνοντας οικονομίες κλίμακας. Ταυτόχρονα εστίασε στα ειδικά προϊόντα, μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, πετυχαίνοντας να αυξήσει τον κύκλο εργασιών που προέρχεται από αυτά. Ευτυχές, λοιπόν, αποτέλεσμα ήταν ότι παρότι απορρόφησε μέρος των αυξήσεων, δεν επηρεάστηκε η κερδοφορία της.
Πέραν των άμεσων κινήσεων που έγιναν για την αντιμετώπιση των έκτακτων επιπτώσεων των τρεχουσών διεθνών συνθηκών, η Plastimak έχει εντάξει στο σχεδιασμό της και επενδύσεις, που θα διασφαλίσουν την καλύτερη ανταπόκρισή της σε μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις, σχεδιάζοντας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την αυτοπαραγωγή ενέργειας και την ένταξή της στο σύστημα του net metering.

Σε αυτήν την πολλαπλή κρίση, ποιες επενδύσεις έχουν γίνει για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας και την υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής του Industry 4.0. Ποια είναι τα οφέλη που έχετε αποκομίσει;

Διανύοντας σήμερα το 4ο στάδιο στην εξέλιξη της βιομηχανίας, οι ελληνικές βιομηχανίες καλούνται να εξετάσουν άμεσα τον τρόπο και τις διαδικασίες που θα αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα του Industry 4.0 και άρα την εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Η συγκεκριμένη διαδικασία, αν και αυξάνει το επίπεδο πολυπλοκότητας, προσδίδει αναμφίβολα οφέλη.
Η Plastimak, ακολουθώντας τις προσταγές του Industry 4.0, δίνει σταδιακά βάρος στην αυτοματοποίηση, ακόμα και των διαδικασιών μη προστιθέμενης αξίας, στη δημιουργία συστήματος ελέγχου παραγωγής τύπου SCADA, στη μετάβαση σε paperless διαδικασίες και καταγραφές, για να επιτύχει τελικά τη συνεχή και σωστή διαχείριση και αξιοποίηση όλων των δεδομένων της παραγωγικής διαδικασίας και του ελέγχου αυτής.

Ποιες κινήσεις έχετε κάνει ή σχεδιάζετε να υλοποιήσετε, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας για τη βιώσιμη ανάπτυξη;

H Plastimak έχει δημιουργήσει από το 2020 τη σειρά ECOMAK που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πλήρως ανακυκλώσιμα τελικά προϊόντα σχεδόν για όλες τις εφαρμογές συσκευασίας και γι’ αυτό το στόχο υλοποίησε κοινά projects με τους μεγαλύτερους παραγωγούς πρώτων υλών παγκοσμίως. Το Δεκέμβριο του 2021 η Plastimak πιστοποιήθηκε κατά ISCC PLUS για τη διαχείριση αειφόρων και ανακυκλωμένων προϊόντων, και τον Ιούνιο του 2022 πιστοποιήθηκε για το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης κατά ISO 14001:2015.
Άμεσα, εντός Σεπτεμβρίου, θα υποβληθεί αίτηση στα πλαίσια του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και θα αρχίσει να υλοποιείται ένα νέο ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο, το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής στην ιστορία της εταιρείας, που θα περιλαμβάνει:
1. Νέα επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων με την προσθήκη αποθηκευτικών, παραγωγικών και βοηθητικών χώρων.
2. Μηχανολογικό εξοπλισμό για την αύξηση της δυναμικότητας αλλά και της γκάμας των τελικών προϊόντων με νέες εφαρμογές στη συσκευασία.
3. Λογισμικό και τεχνολογικό εξοπλισμό για την ψηφιακή αναβάθμιση.
4. Εγκατάσταση συστήματος net metering, φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλων ενεργειών, με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επέκταση του εργοστασίου στη Ν. Καλλικράτεια;

Οι συνεχείς επενδύσεις και ανάπτυξη είναι επιλογή και δέσμευση για την Plastimak. Συγκεκριμένα, πρόσφατα ολοκλήρωσε επενδύσεις που αφορούσαν στην επέκταση των κτιριακών της υποδομών στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής και την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού τεχνολογίας αιχμής, η οποία αφορεί στην παραγωγή φλεξογραφικά εκτυπωμένων εύκαμπτων υλικών συσκευασίας.

Πολυξένη Μακρή
Οικονομική Διευθύντρια, Plastimak
«Οι πρόσφατες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό στο τμήμα R&D, αλλά και σε τεχνολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, επέτρεψαν στην Plastimak να αυξήσει περαιτέρω τις πωλήσεις της στο πρώτο εξάμηνο κατά 35% σε αξία»