Νέες πλαστικές συσκευασίες που… τρώγονται, «έξυπνοι κάδοι» που διαχωρίζουν αυτόματα όλα τα είδη πλαστικών απορριμμάτων, αλλά και δεκάδες τόνοι καθαρού πλαστικού, που προέρχονται απευθείας από τα ελληνικά νησιά. Για 3η συνεχόμενη χρονιά, το Plastics Conference έφερε στην Ελλάδα όλες τις διεθνείς καινοτομίες και τις τελευταίες εξελίξεις της βιομηχανίας των πλαστικών.

Το συνέδριο που ενσωματώνει τρεις κλάδους, δηλαδή τους παραγωγούς του υλικού, τους χρήστες του (βιομηχανία τροφίμων και ποτών, βιομηχανία συσκευασιών) και τους ανακυκλωτές, διοργανώθηκε ψηφιακά, την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, από την Boussias, υπό την αιγίδα του ΣΕΠΑΝ και του ΣΥΒΙΠΥΣ. Χορηγός του συνεδρίου ήταν η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.  Εκπρόσωποι κορυφαίων εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ο Pablo Fiorentini από την ιταλική SIPA και ο Gracjan Pieprzowski από τη γερμανική KHS απεκάλυψαν τον τρόπο προσαρμογής της βιομηχανίας στις νέες απαιτήσεις των πλαστικών συσκευασιών, και παρουσίασαν τις νέες μεθόδους ανακύκλωσης.

Ο Πέτρος Βαρελίδης, ΓΓ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Paolo Da Silva Lemos, Policy Officer της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Νίκος Χιωτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΑΝ και ο Στάθης Σταθόπουλος, πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, ανέλυσαν τις ρυθμίσεις που θα καθορίσουν την βιομηχανία των πλαστικών, τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ο Sebastien Bregaud από την NOTPLA, η Costance Issbruecker από την European Bioplastics, Thor Sverre Minesjord από την Cycled Technologies παρουσίασαν τα πιο επιτυχημένα πλαστικά νέας γενιάς αλλά και τρόπους ανάκτησης του πλαστικού. Ο Δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης και η Συντονίστρια του προγράμματος WhyWasteMe, Ρόζα Καρδαρά, αποκάλυψαν πώς τα ελληνικά νησιά μπορούν να διαχωρίσουν τα απορρίμματά τους, προμηθεύοντας τα εργοστάσια ανακύκλωσης με δεκάδες τόνους προδιαλεγμένο πλαστικό, κάθε χρόνο. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού, Δημήτρης Μεντεκίδης, εκπρόσωποι των σημαντικότερων ελληνικών εταιρειών στην ανακύκλωση, τη συσκευασία και την παραγωγή πλαστικών, παρέθεσαν τις ενέργειες που κάνουν για το πέρασμα των κλάδων τους στη νέα «πλαστική εποχή».

Η εφαρμογή του DRS
Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο ήταν η επικείμενη εφαρμογή του συστήματος εγγυοδοσίας στην ανακυκλώσιμη συσκευασία (Deposit Refund Systems – DRS), η οποία θα μπει στην ευρωπαϊκή και ελληνική πραγματικότητα έως τις 5 Ιανουαρίου 2023. Όπως ανέφερε ο Ερμής Παναγιωτόπουλος Sustainability Director της NMWE, έντεκα κράτη-μέλη της ΕΕ αναμένεται να υλοποιήσουν συστήματα DRS μέσα στα επόμενα 3 με 4 χρόνια. Ο κ. Παναγιωτόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο της υλοποίησης του προγράμματος μέχρι το καλοκαίρι του 2023, καθώς και ότι όντως θα συμβάλλουν στα ποσοστά ανάκτησης των πλαστικών φιαλών.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έδωσε τη Λιθουανία, στην οποία πριν την εφαρμογή του μέτρου, σχεδόν τρία χρόνια νωρίτερα, η επιστροφή κυμαινόταν στο 37%, περίπου στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα, και σήμερα αγγίζει το 92%. «Εάν η Ελλάδα θέσει το μέτρο σε ισχύ το 2023, το 2025 είναι σίγουρο ότι θα είμαστε πολύ παραπάνω από τον στόχο του 77%». Από πλευράς του, ο κ. Μεντεκίδης, επισήμανε ότι χρειάζονται 18-24 μήνες για να μπούμε σε ένα σύστημα, ενώ ο ορίζοντας υλοποίησης εξαρτάται και από την δυνατότητα των εταιρειών να προμηθεύσουν τα απαιτούμενα μηχανήματα, καθ’ότι ελάχιστες ανά τον κόσμο τα έχουν ετοιμοπαράδοτα.