Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, υπήρξαν πολυάριθμοι διευθυντές και διευθύντριες εργοστασίων που συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη της βιομηχανίας.

Ο Henry Ford, ο ιδρυτής της Ford Motor Company, έφερε επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία με τις καινοτόμες μεθόδους παραγωγής του. Ως διευθυντής του εργοστασίου Highland Park Plant της Ford Motor Company στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, ο Ford εφάρμοσε το σύστημα παραγωγής με γραμμή συναρμολόγησης, το οποίο αύξησε σημαντικά την παραγωγικότητα και μείωσε το κόστος. Η προσέγγισή του επέτρεψε τη μαζική παραγωγή αυτοκινήτων, καθιστώντας την ιδιοκτησία αυτοκινήτου προσιτή στο ευρύ κοινό.

Ο Taiichi Ohno ήταν διευθυντής εργοστασίου στην Toyota Motor Corporation και συχνά αναφέρεται ως ο πατέρας του συστήματος παραγωγής της Toyota (TPS). Ο Ohno εισήγαγε τις έννοιες του just-in-time και της λιτής παραγωγής. Επικεντρώθηκε στην εξάλειψη της σπατάλης, στη βελτίωση της αποδοτικότητας και στην ενδυνάμωση των εργαζομένων να συμβάλλουν στη συνεχή βελτίωση.

Η Mary Barra έγινε διευθύνουσα σύμβουλος της General Motors (GM) το 2014, ούσα η πρώτη γυναίκα που ηγείται μιας μεγάλης παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Πριν γίνει διευθύνουσα σύμβουλος, η Barra κατείχε διάφορους ρόλους στη GM, μεταξύ των οποίων και το ρόλο της διευθύντριας παραγωγής στο εργοστάσιο συναρμολόγησης του Detroit Hamtramck. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καθοδήγηση της GM μέσω ενός σημαντικού μετασχηματισμού μετά την οικονομική κρίση του 2008. Η Barra επικεντρώθηκε στη βελτίωση της ποιότητας, στον εξορθολογισμό των λειτουργιών και στην προώθηση της καινοτομίας. Υπό την ηγεσία της, η GM γνώρισε σημαντική ανάκαμψη και έκανε σημαντικά βήματα στις τεχνολογίες ηλεκτρικών και αυτόνομων οχημάτων.

Η Indra Nooyi, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της PepsiCo, ξεκίνησε την καριέρα της ως διευθύντρια εργοστασίου στην Johnson & Johnson. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών και στην προώθηση της αποδοτικότητας του εργοστασίου. Ως διευθύνουσα σύμβουλος της PepsiCo, επικεντρώθηκε στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου προϊόντων της εταιρείας, στην προώθηση πιο υγιεινών επιλογών και στην επέκταση σε αναδυόμενες αγορές. Τα επιτεύγματα και η άνοδος της Nooyi στην κορυφή αποτελούν έμπνευση για τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις.

Ο Elton Mayo, Αυστραλός ψυχολόγος, διεξήγαγε τις περίφημες μελέτες Hawthorne στις δεκαετίες του 1920 και 1930, οι οποίες είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανική διοίκηση. Αν και ο ίδιος δεν ήταν διευθυντής εργοστασίου, τα ερευνητικά ευρήματα του Mayo μεταμόρφωσαν τον τρόπο με τον οποίο οι διευθυντές προσέγγιζαν τα κίνητρα και την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Οι μελέτες του Mayo ανέδειξαν τη σημασία των κοινωνικών παραγόντων και της δέσμευσης των εργαζομένων στο χώρο εργασίας.

Οι παραπάνω έχουν μείνει στην ιστορία, αλλάζοντας τον κλάδο και τις ζωές μας. Υπήρξαν και υπάρχουν όμως διευθυντές/διευθύντριες εργοστασίου που έχουν αφήσει μόνιμο αντίκτυπο στους κλάδους τους μέσω της οραματικής τους σκέψης, των καινοτόμων προσεγγίσεων στη διαχείριση και της δέσμευσής τους στη συνεχή βελτίωση.

Αυτούς τους ανθρώπους γιορτάζουμε με την Plant Managers 100. Εσείς, η ίδια αναγνωστική βάση του Manufacturing και του Industry αναδείξατε τα πρόσωπα πίσω από τον ρόλο, συμμετέχοντας ενεργά στη δημιουργία μίας λίστας, η οποία έρχεται να μας «συστήσει» τα πρόσωπα πίσω από τους ρόλους και να αναδείξει το υψηλό επίπεδο της επιστημονικής κατάρτισης και των δεξιοτήτων που χαρακτηρίζει το ανθρώπινο δυναμικό της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας, λαμβάνοντας υπόψη διάφορα χαρακτηριστικά, όπως leadership skills, εφαρμογές τεχνολογιών Industry 4.0, βιώσιμες πρακτικές, καινοτομία, αποτελεσματικότητα κ.ά.

Η έκδοση της Plant Managers 100 powerlist θα κυκλοφορήσει μαζί με το τεύχος Ιουλίου – Αυγούστου του περιοδικού Manufacturing.