Στο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί o Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος» για την περίοδο 2020-2024, ύψους 40 εκατ. ευρώ, τοποθετείται το νέο πτηνοσφαγείο το οποίο κατασκευάζεται στο χώρο του υπάρχοντος πτηνοσφαγείου και θα είναι έτοιμο για λειτουργία στο τέλος του έτους, προϋπολογισμού €8 εκατ. Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Industry ο κ. Πατούνας Ιωάννης, Διευθυντής Έρευνας – Ανάπτυξης και Λειτουργίας Εργοστασίων, η συνολική δυναμικότητα θα ανέλθει σε 12.000 πουλιά την ώρα, με δυναμικότητα σφαγής και δυνατότητας επεξεργασίας της τάξεως των 200.000 πουλιών ημερησίως. «Η νέα γραμμή σφαγής θα είναι ότι πιο σύγχρονο θα υπάρχει σε όλα τα Βαλκάνια, και πέραν της αύξησης της δυναμικότητας θα έχουμε πιο ασφαλές προϊόν και ταυτόχρονα θα έχουμε ιχνηλασιμότητα σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας», τονίζει ο κύριος Πατούνας.

Παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ
Η ΠΙΝΔΟΣ το 2021 ίδρυσε 2 ενεργειακές κοινότητες, μία στην Περιφέρεια Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα και μία στη περιφέρεια Ιονίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα. Στις ενεργειακές κοινότητες συμμετέχουν πτηνοτρόφοι μέλη της ΠΙΝΔΟΥ καθώς και εργαζόμενοι στην ΠΙΝΔΟ. Στόχος των ενεργειακών κοινοτήτων η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων δυναμικότητας 36 Μwh με συνολικό προϋπολογισμό κόστους κατασκευής που ανέρχεται στα €30 εκατ. «Ήδη έχουν κατατεθεί οι άδειες στον ΑΔΜΗΕ και περιμένουμε έγκρισή τους αφού ξεπεραστούν προβλήματα που υπάρχουν με την κάλυψη της αγροτικής γης και των δικτύων σύνδεσης. Επίσης, μέχρι σήμερα η ΠΙΝΔΟΣ έχει καταθέσει αιτήσεις για παραγωγή ενέργειας από ΦΒ συστήματα (ΝΕΤ METERING) για κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια των εργοστασίων της». Τέλος, στο στάδιο σχεδιασμού και μελετών βρίσκεται και η δημιουργία μίας μονάδας παραγωγής βιοαερίου από απόβλητα των πτηνοτροφείων και του πτηνοσφαγείου, δυναμικότητας 2 MWh.

Δυναμικό «μπάσιμο» στο Ντουμπάι
Ένας σημαντικός στόχος τον οποίο είχε θέσει η εταιρεία για το άμεσο μέλλον, ήταν η διείσδυση στην αγορά του Κόλπου και των Αραβικών Χωρών, κάτι που φαίνεται ότι στέφεται με επιτυχία σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυρίου Πατούνα:
«Η ΠΙΝΔΟΣ υλοποιεί Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης των κοτόπουλων ειδικών εκτροφών στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο ΚΑΤΑΡ. Τον Φεβρουάριο συμμετείχαμε για δεύτερη φορά σε έκθεση τροφίμων στο Ντουμπάι (GULFOOD) και το ενδιαφέρον που υπήρξε για τα προϊόντα από κρέας κοτόπουλου Ελευθέρας βοσκής ήταν πάρα πολύ μεγάλο. Ήδη έχουν αποσταλεί δύο παρτίδες κοτόπουλων ελευθέρας βοσκής και πολύ σύντομα τα προϊόντα αυτά θα είναι τοποθετημένα στην αγορά του Ντουμπάι».

Το πλήγμα από ανατιμήσεις και ενέργεια
Οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών ξεκίνησαν από τις αρχές του 2021 και συνεχίστηκαν και το 2022. Το τελευταίο διάστημα, με την Ουκρανική κρίση το πρόβλημα μεγάλωσε ακόμα περισσότερο και οι τιμές όλων των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί η εταιρεία για την διατροφή των κοτόπουλων, «έχουν αυξηθεί πάνω από 50%. Η ενέργεια άρχισε να αυξάνεται από τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο είχε τετραπλασιαστεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Κύριο μέλημα μας είναι η εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων δημητριακών για την διατροφή του κοτόπουλου για να εξασφαλίσουμε την ομαλή συνέχιση της παραγωγής. Στη συνέχεια αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τις τιμές πώλησης των προϊόντων μας για να καλύψουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής», σημειώνει ο κύριος Πατούνας.
Δημουλής Αντώνιος Ιάσων