Διψήφια αύξηση του κύκλου εργασιών ανακοίνωσε -για έκτη συνεχόμενη χρονιά- η Παπουτσάνης ΑΒΕΕ, που διαμορφώνεται σε 34% για το 2021. Συγκεκριμένα, το σύνολο των πωλήσεων για τη χρήση του 2021 ανήλθε σε 54,8 εκατ. ευρώ έναντι 40,8 εκατ. ευρώ το 2020. Επιπλέον, οι εξαγωγές της Παπουτσάνης καταγράφουν σημαντική αύξηση 70% σε σχέση με το 2020 και ανέρχονται σε 34 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 62% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Επισκόπηση ανά Τομέα Δραστηριότητας:
• Επώνυμα Προϊόντα: Αύξηση πωλήσεων κατά 12% το 2021 σε σχέση με το 2020. Ενισχύθηκε η θέση των επώνυμων προϊόντων (Karavaki, Natura, Aromatics κ.λπ.) στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής.
• Ξενοδοχειακά Προϊόντα: Αύξηση πωλήσεων κατά 126% σε σχέση με το 2020. Η κατηγορία αυτή ενισχύθηκε από τη μερική ανάκαμψη της ξενοδοχειακής αγοράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό κατά το τρέχον έτος. Ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο, οι εξαγωγές ήταν σημαντικά αυξημένες λόγω της έναρξης υλοποίησης νέων συμφωνιών με διεθνείς αλυσίδες.
• Προϊόντα τρίτων (βιομηχανικές πωλήσεις, ιδιωτική ετικέτα): Αύξηση πωλήσεων κατά 24% σε σχέση με το 2020. Η αύξηση προήλθε από την σημαντική περαιτέρω ενίσχυση συνεργασιών με πολυεθνικές εταιρείες για την παραγωγή προϊόντων τους, την ανάπτυξη του πελατολογίου και την συνεχή διεύρυνση της γκάμας προϊόντων που προσφέρει η εταιρεία.
• Βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών: Σημειώθηκε αύξηση κατά 34% το 2021 στη συγκεκριμένη κατηγορία που αφορά εξαγωγές. Η ανάπτυξη οφείλεται στην εδραίωση της εταιρείας ως ένας εκ των βασικότερων προμηθευτών ειδικών σαπωνομαζών στη διεθνή αγορά, στη διεύρυνση του πελατολογίου καθώς και στη συνεχή ενίσχυση της προσφερόμενης γκάμας προϊόντων. Παράλληλα, η έναρξη διάθεσης των συνθετικών σαπωνομαζών, που αποτελούν ειδικά προϊόντα ιδιαίτερα θετικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και μεγάλης προστιθέμενης αξίας, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την κατηγορία.

Νέα συγχώνευση στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας
Τέσσερα χρόνια μετά την εξαγορά της ΔΟΜΟΚΟΣ Α.Ε από την ΟΠΤΙΜΑ Α.Ε., η εταιρεία προχωρά στη συγχώνευσή της με τη γαλακτοβιομηχανία ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ, επίσης εταιρεία του Ομίλου ΟΠΤΙΜΑ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Από το 2017 που απέκτησε την ΔΟΜΟΚΟΣ Α.Ε., παραγωγό του δημοφιλούς ΠΟΠ τυριού «Κατίκι Δομοκού Ορεινές Πλαγιές», η ΟΠΤΙΜΑ επένδυσε συστηματικά στην ανάπτυξή του, με στόχο τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική επένδυση του ομίλου ΟΠΤΙΜΑ στη ΔΟΜΟΚΟΣ είναι της τάξης των 14 εκατ. ευρώ. Σήμερα, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού του ομίλου και με στόχο τη δημιουργία περαιτέρω οικονομιών κλίμακας στο κόστος παραγωγής και λειτουργίας, η ΔΟΜΟΚΟΣ ΑΕ συγχωνεύεται με την ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ. Έτσι, η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ διαθέτει πλέον τρεις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής, σε τρεις διαφορετικές ζώνες Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ): Φέτα και Κεφαλογραβιέρα στην Άρτα, Κασέρι και Μανούρι στην Ελασσόνα, Κατίκι Δομοκού στον Δομοκό.