Σε μία περίοδο επενδυτικού οργασμού βρίσκεται η ελληνική εταιρεία Paliria όπως παραδέχθηκε o CΕΟ της εταιρείας Γιώργος Κωστιάνης, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής παρουσίασης των δραστηριοτήτων της, στην έδρα της βιομηχανίας στα Πολιτικά Ευβοίας. Διατηρώντας ένα low profile αλλά πάντα με εξωστρέφεια η Paliroia φαίνεται να βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι για την πορεία της, η οποία ξεκίνησε πριν από 67 χρόνια από μία μικρή οικοτεχνία και σήμερα έχει περί τους 250 κωδικούς ενω εξάγει σε πάνω από 60 χώρες.

Επτά εξαδέλφες και μία ιστορία «βιομηχανικής κατασκοπείας»
Εμφανώς περήφανος για την εξέλιξη της Paliria, ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Σουλιώτης εξιστόρησε το πώς γεννήθηκε η ιδέα για τα διάσημα ντολμαδάκια της. Όλα ξεκίνησαν κάπου στη δεκαετία του ’60 όταν πελάτες του πατέρα τουν Αντώνη, τον προέτρεψαν να στραφεί από το εμπόριο στην παραγωγή ντολμά. Έτσι, μαζί με τον αδελφό του Βασίλη σύστησαν μια οικοτεχνία, της οποίας την παραγωγή ανέλαβαν οι επτά εξαδέλφες της οικογένειας. Καθώς την εποχή εκείνη ο ντολμάς βρισκόταν στο απόγειο του, η μικρή οικογενειακή επιχείρηση έπρεπε να ανταγωνιστεί δεκάδες επιχειρήσεις και σύντομα βρέθηκε να αναζητά τον τεχνίτη εκείνο που θα την κάνει να ξεχωρίσει. Ο Αντώνης Σουλιώτης τότε, δεν δίστασε να επισκεφθεί σαν πελάτης μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο και να «κλέψει» τον καλύτερο μάστορα στο ντολμαδάκι.

Τα 100 εκατ. τζίρος και το επενδυτικό πλάνο
Από το 1967 στο σήμερα έχουν αλλάξει πολλά για την Paliria. Αυτή τη στιγμή διαθέτει επτά παραγωγικές εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα δύο στη Βουλγαρία, δύο στην Κίνα, μία στην Ιορδανία, μία στα Πολιτικά Ευβοίας και μία στην Αργολίδα. Η τελευταία δε προσθήκη, που προέκυψε από την εξαγορά της βιομηχανίας παραγωγής προϊόντων ζύμης, Τσαμπάσης Α.Ε το 2023, συνέβαλε ήδη στον τζίρο για την τρέχουσα χρονιά κατά περίπου 17 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας για το 2023 ο τζίρος θα αγγίξει τα 100 εκατ., με καλύτερη ποσοστιαία κερδοφορία. Σημειώνεται πως φιλοδοξία της Paliria είναι να φτάσει σε διψήφια ποσοστιαία σε όγκο και αξία αλλά και «να μεγαλώσουμε και στο εξωτερικό» όπως ανέφερε ο κ. Σουλιώτης. Προς επίτευξη των παραπάνω βρίσκεται σε εξέλιξη ένα επενδυτικό πλάνο 7 εκατ. ευρώ το οποίο έχει υπαχθεί και στον Αναπτυξιακό. Παράλληλα, η Διοίκηση έχει στο πρόγραμμα για τη διετία 2023-24 επενδύσεις περίπου 18 με 19 εκατ. ευρώ, σε παραγωγικές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες, μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα υλοποιηθεί το 2024.

Άνθρωποι και μηχανές
Μιλώντας για επενδύσεις και εν μέσω ξενάγησης στις εγκαταστάσεις στα Πολιτικά, ο κ. Χρήστος Μαρουσόπουλος, Plant Manager παρουσίασε και το πρόσφατο απόκτημα του εργοστασίου, μία ρομποτική μηχανή που λειτουργεί με κενό ύψους 450 χιλ. ευρώ. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το Τμήμα Ντολμά με 45 θέσεις για τυλίχτριες, το πραγματικό asset της Paliria, αφού όλα τα ντολμαδάκια είναι χειροποίητα. Αξίζει να σημειωθεί πως 2.000.000 ντολμαδάκια τυλίγονται στο χέρι καθημερινά σε όλες τις εγκαταστάσεις της Paliria. Η φιλοσοφία αυτή, της συνεργασίας ανθρώπων και μηχανών, είναι εμφανής σε όλη τη μονάδα, από τον χώρο μαγειρείου που διαθέτει ημιαυτόματες γραμμές παραγωγής έως τη μεριδοποίηση που γίνεται με το χέρι και τον ρομποτικό βραχίονα που παίρνει τη σκυτάλη για τη συσκευασία και την επικόλληση της ετικέτας. Η συνύπαρξη αυτή εξάλλου, φαίνεται πως είναι και αποτελεσματική αφού, όπως ανέφερε και ο κ. Σουλιώτης το 40% της παραγωγικότητας της Paliria αποδίδεται στην Ελλάδα.
Φαίδρα Μπράττου