Με ενισχυμένο τζίρο και πιστή στον επενδυτικό της προσανατολισμό, η πρωτοπόρος βιομηχανία ηλιακών θερμοσιφώνων Calpak συνεχίζει να «ποντάρει» στο Industry 4.0, τρέχοντας ήδη την επόμενη επένδυση που θα υπερδιπλασιάσει την παραγωγική της δυναμική. Μετά την ολοκλήρωση του προηγούμενου επενδυτικού της προγράμματος, με το οποίο η Calpak μπόρεσε να «ανέβει επίπεδο», να φτιάξει καινούριες γραμμές παραγωγής, με νέα προϊόντα και να αυξήσει κατά πολύ την ανταγωνιστικότητά της, δημιουργήθηκαν κάποιες επιπρόσθετες ανάγκες. Αυτές έρχεται να καλύψει το νέο επενδυτικό πλάνο της βιομηχανίας, ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ, το οποίο, όπως σημειώνει στο INDUSTRY ο Παναγής Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Calpak, «δεν έρχεται να αλλάξει την εταιρεία μας όπως το προηγούμενο, έρχεται να καλύψει συγκεκριμένα κενά που διαγνώσαμε». Το νέο σχέδιο, που τρέχει ήδη με ταχείς ρυθμούς και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2022, έχει ενταχθεί στον ν. 4399/2016, από τον οποίο η εταιρεία θα λάβει περί τα 2,6 εκατ. ευρώ.

Οι βασικές στοχεύσεις
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τρεις οι βασικές στοχεύσεις και τα έργα που θα υλοποιηθούν με το εν λόγω πρόγραμμα. Πρώτον, θα ανακατασκευαστεί το παλιό κτίριο των 3.500 τ.μ., προκειμένου και αυτό να είναι πιο σύγχρονο και κατάλληλο να φιλοξενήσει νέες γραμμές παραγωγής. Η ανακατασκευή έχει ήδη ξεκινήσει, με ορίζοντα υλοποίησης τον Μάιο του 2022. «Το δεύτερο βασικό είναι να ενισχύσουμε την παραγωγική δυνατότητα της εταιρείας στις οριζόντιες δεξαμενές των ηλιακών θερμοσιφώνων. Η υπάρχουσα γραμμή, με όλες τις παρεμβάσεις που κάνουμε έχει γίνει πάρα πολύ παραγωγική, και πάλι όμως πλησιάζει το όριο της παραγωγικής της δυνατότητας, επομένως πρέπει έγκαιρα η εταιρεία να στήσει μια δεύτερη», τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης. Την επόμενη βδομάδα θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία της υπερσύγχρονης γραμμής ηλιακών δεξαμενών, ενώ στόχος είναι να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Τέλος θα υπάρξουν ακόμα διάφορες συμπληρωματικές προσθήκες στις υπάρχουσες γραμμές, όπου έχουν διαγνωστεί κάποιες νέες ανάγκες. «Η ολοκλήρωση της επένδυσης θα υπερδιπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα, καθότι θα προστεθεί μια νέα γραμμή ακόμα πιο σύγχρονη και παραγωγική από την υπάρχουσα», αναφέρει ο Δ/νων Σύμβουλος.

Βαδίζοντας στα πρότυπα του Industry 4.0
Το 2021 κλείνει θετικά για την Calpak, με το τζίρο να διαμορφώνεται στα γύρω στα 15 εκατ. ευρώ, με μειωμένη ωστόσο την μικτή κερδοφορία. Όπως σημειώνει ο κ. Κωνσταντινίδης, από τη μία αυξήθηκε κατά πολύ η ζήτηση των προϊόντων της Calpak διεθνώς, από την άλλη ήρθε αντιμέτωπη με ιστορικά υψηλά στο κόστος των βασικών της α’ υλών (χάλυβα, αλουμίνιο, χαλκό), τεράστια κενά στην εφοδιαστική αλυσίδα, και την πρόσφατη ενεργειακή κρίση. «Εταιρείες όπως η Calpak, που παράγουν τελικό προϊόν με τη δική τους μάρκα, παίζουν το ρόλο του κυματοθραύστη σε τέτοιου είδους αυξήσεις, καθότι δε μπορούμε με τίποτα να μετακυλήσουμε στον καταναλωτή όλη αυτή την επιβάρυνση», τονίζει ο Δ/νων Σύμβουλος, συμπληρώνοντας ότι η κοστολογική επιβάρυνση ήταν έντονη, ωστόσο «είχαμε πολύ μικρές ανατιμήσεις, που αντανακλούσαν το ένα τρίτο των ανατιμήσεων που υπέστη το κόστος μας».
Για το 2022 η διοίκηση της Calpak εμφανίζεται αισιόδοξη, πιστεύοντας ότι θα συνεχιστεί η αυξητική ζήτηση για τα προϊόντα της και ελπίζοντας σε εξορθολογισμό του κόστους. «Ο επενδυτικός προσανατολισμός της εταιρείας παραμένει αυτός που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια. Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε στα νέα πρότυπα που επιτάσσει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, γιατί έχουμε διαγνώσει συγκεκριμένα οφέλη από αυτή την πορεία. Οπότε συνεχίζουμε ακριβώς με αυτή τη φιλοσοφία, να επενδύουμε σε υψηλή τεχνολογία, είτε αυτή αφορά τα μέσα παραγωγής είτε τον καινοτόμο και σύγχρονο σχεδιασμό των προϊόντων μας. Περπατώντας αυτό το δρόμο προκύπτουν συνέχεια νέες προκλήσεις, νέες ανάγκες, γι’ αυτό και προσπαθούμε να έχουμε ένα συνεχές επενδυτικό πλάνο, ώστε να παραμένουμε στην πρωτοπορία αυτών των ζητημάτων», καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης.