Η περίπτωση της B&T Composites, είναι το κλασσικό παράδειγμα του πώς όταν το μεράκι συνδυάζεται με ανοιχτά μυαλά, μπορεί μια εταιρεία να αριστεύσει. Ειδικότητά της η κατασκευή προηγμένων εξαρτημάτων σύνθετων υλικών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων εφαρμογής, όπως η βιομηχανία. Μπορεί η έδρα της να είναι στην Φλώρινα, το πεδίο δράσης της όμως, φτάνει εκτός συνόρων, όπως επιβεβαιώνεται κι από το περιοδικό Composite World όπου φιγουράρει πρώτη ανάμεσα στα 12 καλύτερα εργοστάσια σύνθετων υλικών στον κόσμο για το 2022. «Πέρυσι ήμασταν μέσα στη δεκάδα, φέτος είμαστε οι πρώτοι. Θεωρώ ότι είναι αρκετά καλή αυτή η επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς ότι 10 περίπου εργοστάσια είναι στην Αμερική» λέει στο INDUSTRY ο κ. Βασίλης Τιριακίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της B&T Composites.
Τα «μαγικά» ανθρακονήματα
Η B&T Composites φτιάχνει προϊόντα κυρίως από ανθρακονήματα. «Έχουν πάρα πολύ ωραίες ιδιότητες, μαγικές. Πρόκειται για ελαφριές κατασκευές. Είναι πανάλαφρα και εφόσον αντικαθιστούν επάξια ή και καλύτερα τα κλασικά, χάλυβα και αλουμίνιο, θεωρώ ότι είναι το μέλλον στις κατασκευές. Και όταν λέμε κατασκευές εννοούμε βιομηχανικές κατασκευές και εξαρτήματα» επισημαίνει ο κ. Τιριακίδης.
Να σημειωθεί πως πρόκειται για μια καθαρά εξαγωγική εταιρεία καθώς το 95% κατευθύνεται κυρίως στις χώρες της Δυτ. Ευρώπης αλλά και σε άλλες όπως Ινδία και Κίνα. Στην Ελλάδα, παρέχει κυρίως προϊόντα από υαλονήματα σε επιχειρήσεις όπως διυλιστήρια, τεχνικές εταιρείες κ.α.
Φωτονική και υδρογόνο
Τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία δουλεύει με μια καινούρια εφαρμογή κι έχει αναπτύξει ένα τμήμα φωτονικής. «Δουλεύουμε με οπτικές ίνες, όχι για μεταφορά δεδομένων ή σήματος όπως είναι γνωστές οι οπτικές ίνες αλλά τις χρησιμοποιούμε μετατρέποντας τες σε αισθητήρες. Οπότε ενσωματώνουμε τις οπτικές ίνες στα προϊόντα μας από ανθρακονήματα. Στην ουσία προσθέτουμε ένα σύνολο αισθητήρων και κατά κάποιο τρόπο δίνουμε ζωή στα άψυχα προϊόντα» σημειώνει ο κ. Τιριακίδης τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να βλέπει real time το τι συμβαίνει στο προϊόν. Για την τεχνολογία βρίσκεται στο στάδιο πατενταρίσματος κι αναμένεται να βγει στην αγορά μέσα στον χρόνο.
Παράλληλα, η B&Τ Composites αποφάσισε να μπει στην αλυσίδα του υδρογόνου.
«Αποφασίσαμε να φτιάξουμε καινοτόμες δεξαμενές αποθήκευσης υδρογόνου από ανθρακονήματα, υπερυψηλής πίεσης. Υπήρξε ένας διαγωνισμός από την Ευρώπη για τα IPCEI έργα. Η πρόταση μας έχει εγκριθεί, είναι στο πρώτο κύμα για τεχνολογίες υδρογόνου» κάνει γνωστό ο ίδιος εξηγώντας πως οι Type 5, όπως ονομάζονται οι συγκεκριμένες δεξαμενές δεν υπάρχουν ακόμα σε εμπορική κλίμακα και αξιοποιούνται αποκλειστικά στους κλάδους Άμυνας και Αεροδιαστημικής αλλά και για ερευνητικούς σκοπούς.
Επενδύσεις στην καινοτομία
Με το βλέμμα στραμμένο στην καινοτομία η εταιρεία ξεκινά και την κατασκευή ενός νέου υπεραυτόματου εργοστασίου φέτος για την παραγωγή των δεξαμενών υδρογόνου. «Θα είναι μια επένδυση της τάξεως των 18 εκατ. ευρώ που θα γίνει στο χώρο του ήδη υπάρχοντος εργοστασίου. Βέβαια εκτός από αυτό η εταιρεία μας επενδύει συνεχώς σε μηχανολογικό εξοπλισμό» λέει ο κ. Τιριακίδης. Τέλος, και το εργαστήριο φωτονικής αναπτύσσεται συνεχώς με νέες επενδύσεις, όπως λέιζερ, φωτονικούς 3d printer και μηχανήματα υψηλής ακρίβειας.