Με 37 χρόνια ισχυρής παρουσίας στην εγχώρια αγορά και έχοντας αναπτύξει ένα στέρεο δίκτυο πωλήσεων σε παραπάνω από 50 χώρες, ο Όμιλος Sabo εξειδικεύεται στην κατασκευή αυτοματισμών και ρομποτικών συστημάτων για τη διακίνηση και συσκευασία προϊόντων. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια από τις ισχυρότερες εταιρείες διεθνώς στον τομέα κατασκευής ολοκληρωμένων εργοστασίων για τον κλάδο της κεραμοποιίας. Παρακάτω ξεδιπλώνεται το success story της εταιρείας, που με έδρα το Βασιλικό της Ευβοίας εξαπλώθηκε δυναμικά στις πιο απαιτητικές διεθνείς αγορές.

Οι επικεφαλής του ομίλου SABO, Ευγενία Κοίλιαρη και Ματίνα Κοίλιαρη, μιλούν με πάθος και σιγουριά για το όραμα του Ομίλου να ηγηθεί στην εγχώρια και διεθνή αγορά, προσφέροντας λύσεις καινοτομίας και ποιότητας στους πελάτες και υποστηρίζοντάς τους αποτελεσματικά, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη – προς όφελος των ανθρώπων του οργανισμού, των πελατών, των μετόχων και της κοινωνίας.

Ποιοι είναι οι άξονες υλοποίησης του οράματος του Ομίλου και ποιους στόχους θέσατε για το μέλλον;
Η υλοποίηση του οράματός μας κινείται σε τρεις κατευθύνσεις: Αδιαμφησβήτητη ποιότητα, καθώς χωρίς αυτήν δεν επιβιώνεις, ικανοποιημένος πελάτης, ο οποίος θα σε διαφημίσει στον επόμενο, και ικανοποιημένο προσωπικό, το οποίο έχοντας ξεκάθαρους στόχους, θα φέρει το αποτέλεσμα. Με την παραπάνω φιλοσοφία ξεκινήσαμε από την Εύβοια, επεκταθήκαμε στην υπόλοιπη Ελλάδα και -εκτός αυτής- σε πάνω από 50 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατακτήσαμε ακόμα και τη Γερμανία με την πρόσφατη πώληση ενός project στον τομέα της κεραμοποιίας. Επόμενός μας στόχος είναι η μόνη ήπειρος που δεν έχουμε κατακτήσει, η Αυστραλία.

Πόσα αυτόνομα τμήματα διαθέτει o όμιλος SABO και ποιες πελατειακές ανάγκες καλύπτουν;
Η εταιρεία SABO S.A., η οποία ιδρύθηκε το 1984, αποτελεί την «καρδιά» του Ομίλου και διαθέτει τα εξής τμήματα.

1. Industrial Solutions. Καλύπτει όλες τις απαιτήσεις, από την απλή μεταφορά προϊόντων μέχρι πιο περίπλοκές γραμμές με πλήρη συστήματα αυτοματοποιημένου ελέγχου και ρομποτικές εφαρμογές.

2. Power & Automation. Κατασκευάζει ηλεκτρολογικούς πίνακες, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, και παρέχει λύσεις βιομηχανικού αυτοματισμού. Το τμήμα αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη Sabo Ηλεκτρική που από το 2017 δεν έχει ουδεμία σχέση με τον όμιλο Sabo.

3. Heavy Industry. Αναλαμβάνει έργα αποσυναρμολόγησης και μεταφοράς γραμμών παραγωγής, εξειδικευμένες υπηρεσίες συντήρησης, υπηρεσίες μελέτης, κατασκευής, τοποθέτησης και θέσης σε λειτουργία νέων γραμμών και αναβάθμιση υφιστάμενων γραμμών παραγωγής.

4. Environmental. Κατασκευάζει εξειδικευμένο εξοπλισμό και παρέχει εξατομικευμένες λύσεις για τον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων.

5. Κεραμοποιία. Η SABO εξειδικεύεται στην κατασκευή εργοστασίων κεραμοποιίας «με το κλειδί στο χέρι». Η εταιρεία μας παρέχει μια πλήρη γκάμα λύσεων για διαχείριση προϊόντων.

6. Marine Services. H SABO Marine Services εισάγει μια νέα ολιστική προσέγγιση στην τεχνική υποστήριξη της ναυπηγό-επισκευής και στην επίλυση των τεχνικών ζητημάτων για ολόκληρο τον τεχνολογικό εξοπλισμό του μηχανοστασίου και του καταστρώματος. Προσβλέπουμε πολύ σε αυτό το τμήμα, επεκτείνοντας και σε άλλους τομείς στην υποστήριξη των ηλεκτρολογικών πινάκων και στα μηχανουργικά, χρησιμοποιώντας τις υποδομές της SABO.

Συνολικά, ο όμιλος SABO αποτελείται από τις εταιρείες SABO S.A., την κατασκευαστική εταιρεία SICAP Α.Τ.Ε. με εξειδίκευση στα βιομηχανικά κτίρια, τη SABO FILIERE S.A. και άλλες θυγατρικές στο εξωτερικό.

Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που χαρακτηρίζουν την αγορά σας και ποιο το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της SΑΒΟ απέναντι σε αυτές;
Σε μία περίοδο με συνεχείς ανατιμήσεις τιμών, διαρκείς ελλείψεις υλικών και καθημερινή ανάγκη ευελιξίας και προσαρμοστικότητας σε νέες συνθήκες, ο Όμιλος Sabo καταφέρνει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των πελατών του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό παρέχοντας ποιότητα, τεχνολογική υποστήριξη και after sales service. Ο Όμιλος μας με την 37ετη παρουσία στον τομέα κατασκευής βιομηχανικών λύσεων και με περισσότερα από 50 ολοκληρωμένα εργοστάσια στη διεθνή αγορά και εκατοντάδες έργα αναβάθμισης εξοπλισμού και αυτοματοποίησης, εγγυάται για το άψογο αποτέλεσμα και την ικανοποίηση των αναγκών του πελάτη σε κάθε τομέα αναφοράς. Ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα είναι η καθετοποίησή μας και η χρόνια συνεργασία μας με ομίλους τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο, οι οποίοι θέτουν υψηλά στάνταρ ποιότητας και τεχνογνωσίας που κάθε φορά καλούμαστε να ξεπεράσουμε, ανταγωνιζόμενοι κορυφαίες εταιρείες του εξωτερικού.

Η παγκοσμιοποίηση κι ο ανταγωνισμός της αγοράς του μηχανολογικού εξοπλισμού με τους Γερμανούς, Γάλλους, Ιταλούς και Ισπανούς ανταγωνιστές είναι απαγορευτικά για εταιρείες που δεν προσφέρουν υψηλής ποιότητας λύσεις. Στηριζόμενοι λοιπόν, στην εμπειρία που αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια και δίνοντας έμφαση στη στελέχωση των τεχνικών τμημάτων μας με εξειδικευμένους μηχανικούς και στη διαρκή εκπαίδευση των στελεχών μας στις νέες τεχνολογίες, παραμένουμε αξιόπιστος συνεργάτης για την ελληνική και την παγκόσμια βιομηχανία.

Πώς αξιολογείτε τη δυναμική έλευση του Industry 4.0 και την ψηφιοποίηση του βιομηχανικού τομέα στη χώρα μας, ιδιαίτερα με τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία;
Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έφερε η πανδημία, ήταν η δυναμικότερη έλευση του Industry 4.0 και η επιτακτικότερη ανάγκη ψηφιοποίησης του βιομηχανικού τομέα στην χώρα μας. Σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες, οι αλλαγές αυτές έχουν ήδη γίνει. Οπότε έπρεπε να «τρέξουμε» πολύ νωρίτερα από άλλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Σαν όμιλος SABO, ξεκινήσαμε αυτήν την προσαρμογή έχοντας σαν τελικό σκοπό να δημιουργήσουμε μία άρτια τεχνική λύση, προσπαθώντας να καλύψουμε τις ανάγκες του πελάτη. Προς αυτή την κατεύθυνση, αναπτύξαμε ένα εργαλείο με το οποίο αρχικά αντλήσαμε την πληροφορία από τις εγκαταστάσεις του ομίλου SABO, ενώ αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει εγκατασταθεί τόσο στον τομέα της κεραμοποιίας, όσο και σε project γενικής βιομηχανίας. Έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει πραγματικά-παραγωγικά δεδομένα από τον εξοπλισμό που κατασκευάζουμε ή από υπάρχουσες γραμμές παραγωγής, παίρνοντας στοιχεία από τα PLC ή απευθείας από τις μηχανές και μετασχηματίζοντάς τα σε εργαλείο λήψης αποφάσεων.

Ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο του Ομίλου στη διείσδυσή του σε νέες αγορές του εξωτερικού;
Οι εξαγωγές του ομίλου SABO αγγίζουν περίπου το 78% του κύκλου εργασιών που το 2021 αναμένεται να φτάσει τα 57 εκατομμύρια. Τα προηγούμενα χρόνια πολλές φορές οι εξαγωγές ξεπερνούσαν και το 90% και η μείωση αυτή οφείλεται στη αύξηση των πωλήσεων λόγω της διαφοροποίησης της εταιρείας μας σε τομείς, που απευθύνονται και στην εγχώρια αγορά.

Η στρατηγική μας στην προσέγγιση μιας νέας αγοράς είναι να προσεγγίσουμε τον πελάτη, όπου και αν βρίσκεται, με τον τρόπο που απαιτεί κάθε αγορά, είτε μέσα από συμμετοχή σε εκθέσεις, είτε πόρτα-πόρτα, είτε με συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς, είτε με την πιο επιτυχημένη μέθοδο, μέσα από σύσταση από άλλον ικανοποιημένο πελάτη. Αυτή τη στιγμή η SABO, έχοντας ήδη αναπτύξει ένα στέρεο δίκτυο πωλήσεων σε παραπάνω από 50 χώρες είναι σε θέση να προωθήσει τα προϊόντα από όλους τους τομείς αναφοράς, χρησιμοποιώντας το υπάρχον δίκτυο. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι οι προοπτικές είναι μεγάλες.

 

Industrial Solutions
Άγγελος Μάρκου, Industrial Solutions Sales Manager

Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζουν οι ελληνικές βιομηχανίες, επενδύοντας σε ρομποτικά συστήματα στους κύκλους της παραγωγικής διαδικασίας;
Τα ρομποτικά συστήματα που αναπτύσσουμε και εγκαθιστούμε στην βιομηχανία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πληθώρα διαφορετικών προϊόντων και σε διαφορετικά στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Η εμπειρία μας σε αυτόν τον τομέα είναι αδιαμφισβήτητη, έχοντας τοποθετήσει περισσότερα από 500 ρομποτικά συστήματα ανά τον κόσμο και έχοντας βραβευτεί το 2019 στην Ιαπωνία από την εταιρεία FANUC ως Global Application Partner. Οι λύσεις που προσφέρουμε αφορούν εφαρμογές παλετοποίησης, εγκιβωτισμού, αποπαλετοποίησης, συσκευασίας, pick & place σε διαφορετικούς κλάδους της βιομηχανίας. Τα οφέλη για τις ελληνικές βιομηχανίες από την εγκατάσταση των ρομποτικών συστημάτων μας είναι πολλαπλά: μείωση κόστους παραγωγής και αύξηση παραγωγικότητας, επαναληψιμότητα, συνεχή και αδιάκοπη λειτουργία, ποιότητα, ασφάλεια, ευελιξία και εργονομία.

Τέλος, για το έτος 2021 ολοκληρώσαμε επιτυχώς πληθώρα έργων, μεταξύ των οποίων και κάποια που αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, λόγω της πολυπλοκότητας τους αλλά και επειδή εταιρείες όπως Φάγε, Σαράντης, Demo με τις οποίες έχουμε μακροχρόνια συνεργασία, συνεχίζουν να εμπιστεύονται τις λύσεις SABO.

Σε τι βαθμό οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν επενδύσει στα ρομποτικά συστήματα στις διαδικασίες τους;
Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα υπολείπεται των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών στη χρήση ρομποτικών συστημάτων στην παραγωγική διαδικασία. Ο αριθμός ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένους, δείκτης μέτρησης που χρησιμοποιείται από την IFR, στην Ελλάδα είναι κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρούμε πολλά ενθαρρυντικά βήματα και μία άκρως ανοδική τάση στη χρήση ρομποτικών συστημάτων στην ελληνική βιομηχανία. Εκτός από τις μεγάλες βιομηχανίες, βλέπουμε και μικρότερες εταιρείες να προχωρούν σε επενδύσεις για τη χρήση ρομποτικών στις παραγωγικές τους διαδικασίες. Αυτό δείχνει ότι και οι ελληνικές βιομηχανίες αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τα οφέλη των ρομποτικών συστημάτων και αξιοποιούν αυτά τα πλεονεκτήματα με εγκαταστάσεις σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό, κάτι που σίγουρα θα γεφυρώσει τα επόμενα χρόνια αυτή την απόκλιση σε σχέση με το εξωτερικό.

Πώς οραματίζεστε το μέλλον των ρομποτικών συστημάτων;
Το μέλλον των ρομποτικών συστημάτων αφορά στην ευρεία χρήση συνεργατικών ρομπότ (cobots). Είναι ρομποτικά συστήματα νέας γενιάς, που έχουν σχεδιαστεί με τη δυνατότητα να μοιράζονται έναν κοινό χώρο εργασίας με τον άνθρωπο με σκοπό την αυτοματοποίηση διάφορων εργασιών στην παραγωγή. Παρέχοντας ευελιξία, ταχύτητα και ασφάλεια αυτοματοποιούν την παραγωγή μέσω της συνύπαρξης ανθρώπου και ρομπότ. Καθώς βρισκόμαστε στην εποχή του Industry 4.0, συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε νέες λύσεις τεχνολογίας για τη συνεχή παρακολούθηση και αποθήκευση δεδομένων μέσω της διασύνδεσης των ρομποτικών συστημάτων, των περιφερειακών τους και ολόκληρου του εργοστασίου, για την αυτοματοποιημένη ανταλλαγή πληροφοριών με σκοπό τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας και τη δημιουργία «έξυπνων» εργοστασίων στην Ελλάδα.

Power & Automation
Ιωάννης Αργύρης, Power & Automation Sales Manager

Ποια προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει το τμήμα σας;
Όπως είναι αντιληπτό από το όνομα του, το τμήμα εξειδικεύεται στην μελέτη, την κατασκευή και την εγκατάσταση Ολοκληρωμένων Συστημάτων Διανομής Ισχύος, καθώς και Εφαρμογών Βιομηχανικού Αυτοματισμού και Ηλεκτροκίνησης.

Αναλυτικότερα αναλαμβάνουμε:
1. Τη μελέτη, την προμήθεια του εξοπλισμού και την κατασκευή υποσταθμών Μέσης / Χαμηλής Τάσης.

2. Τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή Ηλεκτρικών Πινάκων Χαμηλής Τάσης Διανομής Ισχύος & Αυτοματισμού. Είμαστε πιστοποιημένοι για την κατασκευή Ηλεκτρικών Πινάκων xEnergy του οίκου Eaton, που πληρούν τις προδιαγραφές του προτύπου IEC 61439. Επίσης, έχουμε πιστοποιηθεί για την κατασκευή ηλεκτρικών πινάκων σύμφωνα με το Αμερικάνικο πρότυπο UL508A.

3. Τη μελέτη, τη σχεδίαση και την εγκατάσταση συστημάτων Βιομηχανικού Αυτοματισμού και Ηλεκτροκίνησης. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω κατηγορίες έργων αυτοματισμού:
• Συστήματα αυτοματισμού με χρήση ελεγκτών PLC για έλεγχο διεργασιών, οθονών αφής (HMI) κ.λπ.
• Συστήματα εποπτικού ελέγχου και συλλογής δεδομένων (SCADA).
• Συστήματα ελέγχου για AC/DC κινητήρες με την χρήση Soft starters, inverters, Dc drives, Servo drives.
• Αυτοματοποίησης και εκσυγχρονισμού ηλεκτρομηχανολογικής φύσεως σε μονάδες παραγωγής.
• Αναβάθμιση παλαιών μηχανών (RETROFIT) και γραμμών παραγωγής, με χρήση νέας τεχνολογίας (P.L.C, Inverters, Controllers, κ.λπ.).

4. Τη μελέτη και την υλοποίηση Βιομηχανικών ή Κτιριακών Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων.

5. Την προμήθεια Ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και ανταλλακτικών Μέσης ή Χαμηλής Τάσης.

6. Την πλήρη Τεχνική Υποστήριξη μετά την παράδοση στον τελικό πελάτη.

Η σχεδίαση και η κατασκευή, σύμφωνα με τα ισχύοντα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, η πιστοποίηση του τελικού προϊόντος, το εξειδικευμένο προσωπικό και η συνεργασία με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρολογικού υλικού, εγγυώνται την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών μας.

Ποιες είναι οι διεθνείς τάσεις στον αυτοματισμό;
Βρισκόμαστε στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, στην οποία επικρατεί η τάση της αυτοματοποίησης και της ανταλλαγής δεδομένων στις τεχνολογίες παραγωγής. Στο μοντέλο αυτό, επιμέρους συστήματα, βασισμένα στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, είναι σε θέση να παρακολουθούν τις φυσικές διεργασίες, να δημιουργούν εικονικά αντίγραφα του φυσικού κόσμου και να λαμβάνουν αποκεντρωμένες αποφάσεις µέσω μηχανισμών αυτό-οργάνωσης. Η ιδέα αυτή βρίσκεται στον πυρήνα της ψηφιοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας, κατά την οποία τα φυσικά αντικείμενα ενοποιούνται µε το δίκτυο πληροφοριών, επιτρέποντας την αποκεντρωμένη παραγωγή και την οποιαδήποτε προσαρμογή της σε πραγματικό χρόνο.

Heavy Industry
Σπύρος Περήφανος, Heavy Industry Sales Manager

Ποιες είναι οι βιομηχανικές υπηρεσίες που προσφέρει το τμήμα σας;
Το τμήμα Heavy Industry προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες στις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας. Ειδικότερα οι υπηρεσίες που προσφέρουμε αφορούν τις εξής βιομηχανίες: Έλαση Αλουμινίου, Μεταλλουργικές βιομηχανίες, Επεξεργασία Αλουμινίου, Τσιμεντοβιομηχανίες, Διαχείριση και ανακύκλωση Αλουμινίου, Μεταποίησης χαλυβουργικών προϊόντων, Σωληνουργεία.Οι υπηρεσίες μας στις παραπάνω βιομηχανίες αφορούν:

1. Εργασίες συντήρησης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Το τμήμα μας διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο τηρώντας υψηλά μέτρα ασφαλείας αναλαμβάνει την εκτέλεση έκτακτων και τακτικών συντηρήσεων.
Συνοπτικά έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία:
• Συντήρηση πρεσών διέλασης Αλουμινίου (Χαλκόρ)
• Συντηρήσεις φούρνων ανόπτησης και ομογενοποίησης
• Συντηρήσεις περιστροφικών κλιβάνων (Τέρνα Λευκόλιθοι)
• Συντηρήσεις βοηθητικού εξοπλισμού (μειωτήρες, μεταφορικά συστήματα, γερανογέφυρες)

2. Υπηρεσίες ηλεκτρομηχανολογικής αποσυναρμολόγησης, μεταφοράς και επανατοποθέτησης υφιστάμενων γραμμών παραγωγής, καθώς και τοποθέτησης νέων γραμμών παραγωγής.
Συνοπτικά έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία:
• Εγκατάσταση νέας γραμμής σε εργοστάσιο παραγωγής αλουμινένιων κουτιών (Crown)
• Εγκατάσταση νέας μηχανής τύλιξης στροφείων χαλκού (Χαλκόρ)
• Αποσυναρμολόγηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και μεταφορά από Γερμανία στην Ελλάδα, γραμμής Αλουμινίου (Λιθογραφίας) (Ελβάλ)
• Αποσυναρμολόγηση και επανατοποθέτηση γραμμής παραγωγής ελασμάτων (Σίδμα)

3. Υπηρεσίες μελέτης, κατασκευής, τοποθέτησης και θέσης σε λειτουργία νέων γραμμών για τις ανάγκες της παραγωγής.
Συνοπτικά έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία:
• Κατασκευή νέας γραμμής για την επεξεργασία αλουμινένιων κουτιών (Anoxal).
• Κατασκευή νέας γραμμής για την διακίνηση ρόλων αλουμινίου (Συμετάλ)
• Κατασκευή μηχανής για την συσκευασία ρόλων αλουμινίου (Ελβάλ)
• Κατασκευή γραμμής για την κοπή ρόλων αλουμινίου (Συμετάλ)
• Κατασκευή τυλικτικών για την δημιουργία ρόλων αλουμινίου
• Κατασκευή συστήματος φίλτρανσης για την αναρρόφηση αιωρημάτων κατά την παραγωγική διαδικασία (Χαλκόρ)

4. Μελέτη, τροποποίηση και προσθήκη νέου εξοπλισμού για την αναβάθμιση υφιστάμενων γραμμών παραγωγής με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και την βελτιστοποίηση της ασφάλειας.

Εξειδικευμένες Βιομηχανικές Εφαρμογές
Γεώργιος Κουκουμπέτης, Sales Development Manager

Περιγράψτε μας πως ανταποκρίνεται η SABO στη ζήτηση ειδικών εφαρμογών και εξοπλισμού για τους βιομηχανικούς τομείς που υποστηρίζει παγκοσμίως.
Στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα των βιομηχανικών λύσεων, αναπτύξαμε σταθερές συνεργασίες προσφέροντας εξειδικευμένες εφαρμογές με εταιρείες του εξωτερικού που εξυπηρετούν τα εξής:
• Πρωτογενή και δευτερογενή συσκευασία.
• Έλεγχο βάρους, την ανίχνευση ξένων σωματιδίων (checkweighers & X RAY detection systems).
• Τη σήμανση (συστήματα εκτύπωσης και τοποθέτησης ετικετών και σήμανση μέσω laser).
• Τον οπτικό έλεγχο ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων.
• Αυτόματη ή ημιαυτόματη μεταφορά και διακίνηση προϊόντων και φορτίων (AGV όχημα αυτόματης οδήγησης-πλοήγησης, AGR, συστήματα ταινιομεταφοράς, αλυσομεταφοράς κ.λπ.).
• Αυτόματη διαμόρφωση συσκευασιών.
• Περιτύλιξη ή τσερκαρίσματος παλέτας.
• Αυτόματα ή ημιαυτόματα συστήματα αποθήκευσης προϊόντων και παλετών.
Στις παραπάνω εφαρμογές η εταιρεία μας αναλαμβάνει τοπικά το after-sales service.

CASE STUDY
Ολοκληρώθηκε ένα από τα σημαντικότερα έργα αυτόματων συστημάτων των τελευταίων ετών
Πρόσφατα ολοκληρώσαμε για την εταιρεία Γρ. Σαράντης Α.Β.Ε.Ε. που δραστηριοποιείται στα cosmetics, ένα σημαντικό έργο που αφορά turn key σύστημα διακίνησης, παλετοποίησης και συσκευασίας. Η ανάγκη της βιομηχανίας ήταν να αυτοματοποιήσει την παραγωγική της διαδικασία για δύο γραμμές παραγωγής και να μεταφέρει την παλετοποίηση από τους χώρους παραγωγής όπου γινόταν χειροκίνητα στον χώρο της αποθήκης. Σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και εγκαταστάθηκε ειδικό σύστημα εναέριας μεταφοράς των προϊόντων σε ύψος +3 μτ από το έδαφος, εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα περάσματα και την εργονομία του χώρου παραγωγής.

Το ρομποτικό σύστημα που εγκαταστάθηκε πραγματοποιεί την ταυτόχρονη παλετοποίηση και των δύο γραμμών παραγωγής εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία της παραγωγής. Οι παλέτες οδηγούνται σε αυτόματη μηχανή περιτύλιξης με stretch film. Ο μεγάλος όγκος διαφορετικών προϊόντων τόσο σε είδος συσκευασίας, διαστάσεις αλλά και βάρος ήταν μία πρόκληση για το σχεδιαστικό μας τμήμα. Η ομάδα R&D του τμήματος αυτοματισμού ανάπτυξε επίσης ειδικό software για την δημιουργία από τον τελικό χρήστη μέσω φιλικού interface, νέων προγραμμάτων παλετοποίησης είτε για την αλλαγή ενός ήδη υπάρχοντος.

Η βιομηχανία με την εγκατάσταση του συστήματος είχε πολλαπλά οφέλη:
1. Απρόσκοπτη συνεχόμενη λειτουργία.
2. Ελαχιστοποίηση κόστους παραγωγής μέσω της αυτοματοποίησης της διαδικασίας.
3. Σταθερότητα παραγωγής μη εξαρτώμενη από τον ανθρώπινο παράγοντα.
4. Μεταφορά της διαδικασίας παλετοποίησης από τους χώρους παραγωγής στον χώρο της αποθήκης.
5. Ευκολία στην προσθήκη νέων προϊόντων στο σύστημα.
6. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ασφάλειας των εργαζομένων.
7. Ευελιξία και εργονομία.
Άγγελος Μάρκου, Industrial Solutions Sales Manager

SABO id
Έτος Ιδρύσεως: 1984.
Κύκλος εργασιών: > 57 εκατ. ευρώ.
Eξαγωγές: Περίπου το 78% του κύκλου εργασιών.
Έχει υλοποιήσει έργα σε περισσότερες από 50 χώρες.
Προσωπικό: Απασχολεί πάνω από 300 άτομα.
Περισσότερα από 500 ρομποτικά συστήματα έχουν τοποθετηθεί ανά τον κόσμο.
Global Application Partner: Έχει βραβευτεί το 2019 στην Ιαπωνία από την εταιρεία FANUC.