Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία έδωσε στη δημοσιότητα τον δεύτερο Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Μαζί προς το ΜΗΔΕΝ», με βασικούς στόχους τον εκμηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, της σπατάλης νερού, της κατάχρησης αλκοόλ και των ατυχημάτων στην εργασία. Η στρατηγική κινείται στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων, όπως αυτοί έχουν τεθεί από τον όμιλο Carlsberg, με μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα το 2022 και μακροπρόθεσμο το έτος 2030. «Την περασμένη χρονιά, σημειώσαμε αξιοσημείωτη πρόοδο στο πλάνο βιώσιμης ανάπτυξής της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας. Μία πρόοδος που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αναλογιζόμενοι τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, κατά τη δεύτερη χρονιά της πανδημικής κρίσης», σχολίασε ο Dejan Beko, Managing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας.

Μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα/νερού και ενίσχυση της ανακύκλωσης
Επενδύοντας στον αδιάλειπτο εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού στο σύνολο των εγκαταστάσεών της, στο διάστημα 2015-2021 η εταιρεία πέτυχε μείωση 52% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), 35% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και 52% στην κατανάλωση θερμικής ενέργειας. Παράλληλα, ακολουθώντας μια ολιστική προσέγγιση επαναξιολόγησης κάθε σταδίου της σύνθετης εφοδιαστικής της αλυσίδας, ανανεώνει εις βάθος τις διαδικασίες, από την παραγωγή μέχρι και την τελική παράδοση των προϊόντων, με κοινό παρονομαστή τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους.

Βελτιστοποιώντας διαρκώς τις διαδικασίες σε κάθε στάδιο της παραγωγής, η εταιρεία επαναχρησιμοποιεί και ανακυκλώνει το νερό, έχοντας επιτύχει μείωση 48% στη χρήση του κατά την παραγωγική διαδικασία και στα δύο εργοστάσιά της, κατά την περίοδο 2015-2021. Στο κομμάτι της διαχείρισης απορριμάτων, στην ζυθοποιία ανακυκλώνονται κάθε χρόνο σημαντικές ποσότητες υλικών, που προέρχονται από τις παραγωγικές μονάδες στη Σίνδο και τη Ριτσώνα. Τη διετία 2020-2021 ανακυκλώθηκαν συνολικά 2.389 τόνοι γυαλιού, 72 τόνοι μετάλλου και σιδερικών, 1.678 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών όπως χαρτί, πλαστικά και ξύλο, ενώ 28.825 τόνοι φυτικών υποπροϊόντων αξιοποιήθηκαν ως ζωοτροφή.