Εντυπωσιακά αποτελέσματα παρουσιάζει η Mytilineos στο ξεκίνημα του 2022, με τον τζίρο του πρώτου τριμήνου να ενισχύεται κατά 99% στα €1.042 εκατ., σε σύγκριση με €524 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Παράλληλα, σημείωσε 80% αύξηση στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας (€67 εκατ. έναντι €37 εκατ. το 2021). Όπως διευκρινίζεται στην σχετική ανακοίνωση, μοχλό ανάπτυξης για τη Mytilineos συνιστά μία σειρά σημαντικών επενδύσεων που είτε έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να αποδώσουν μέσα στη χρονιά, είτε είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Οι επενδύσεις που ξεχωρίζουν
Σημαντικότερες εξ αυτών είναι η αύξηση παραγωγής Αλουμινίου, στους 250.000 τόνους (Project NEW ERA 250), η ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής (CCGT) 826MW, η οποία έχει εισέλθει σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας και αναμένεται να εκκινήσει την εμπορική της λειτουργία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στο Γ’ τρίμηνο του 2022, καθώς και η ανάπτυξη νέων μονάδων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος πάνω από 3GW στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικά όσον αφορά στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (CCGT) ισχύος 826MW, το έργο εκτελείται από τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Mytilineos με αξιοσημείωτες συνέργειες, εξασφαλίζοντας σημαντικά μειωμένο κόστος επένδυσης σε σχέση με άλλες παρόμοιες μονάδες. Η νέα μονάδα, χαρακτηρίζεται το την εταιρεία «ο πιο φθηνός και αποδοτικός χρήστης φυσικού αερίου στην Ελληνική αγορά» και θα ενισχύσει περαιτέρω τοv στόλο θερμικών μονάδων της.

«Κλειδί» η μεταλλουργία
Ο κύκλος εργασιών του Τομέα της Μεταλλουργίας παρουσιάζεται σημαντικά ενισχυμένος το Α’ Τρίμηνο του 2022 (+44,5%), τόσο από το ανταγωνιστικό επίπεδο του κόστους παραγωγής όσο και από τις υψηλότερες τιμές LME καθώς και τα υψηλά premia. Τα εργοστάσια Αλουμίνας και Αλουμινίου παρέμειναν σε πλήρη λειτουργία κατά το διάστημα αυτό, αυξάνοντας τα επίπεδα παραγωγής ιδιαίτερα αναφορικά με το ανακυκλωμένο Αλουμίνιο.