Η μειωμένη ζήτηση λόγω των ήπιων μέχρι τώρα καιρικών συνθηκών έχει οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε σημαντική υποχώρηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες προβλέψεις, η αγορά του φυσικού αερίου και το 2023 αναμένεται να παραμείνει στενή.

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες εβδομάδες από την πρόβλεψη του Ευάγγγελου Μυτιληναίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα πέσουν κάτω από τα επίπεδα των 100 ευρώ/MWh, και ήδη η αγορά του γαλάζιου καυσίμου έχει υποχωρήσει στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, όπως είχε συμπληρώσει ο κ. Μυτιληναίος, «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μεγάλων διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων, την άνοιξη οι τιμές θα ανέβουν ξανά. Θα έχει προηγηθεί ένας χειμώνας με αυξημένη ζήτηση αερίου. Και μετά το τέλος του, οι χώρες θα πρέπει να εφοδιαστούν και να γεμίσουν τις αποθήκες τους για το 2023».
Πράγματι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες προβλέψεις, η αγορά του φυσικού αερίου και το 2023 αναμένεται να παραμείνει στενή, ενώ ειδικά για την Ευρώπη οι παράγοντες που θα καθορίσουν την εξέλιξη των τιμών ξεπερνούν τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς και περιλαμβάνουν και πολιτικές παραμέτρους, όπως η στάση που θα τηρήσει η Ρωσία.

Ευνοϊκή συγκυρία
Σε κάθε περίπτωση, η μειωμένη ζήτηση λόγω των ήπιων μέχρι τώρα καιρικών συνθηκών έχει οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε σημαντική υποχώρηση. Το προηγούμενο διάστημα οι τιμές του αερίου έπεσαν μέχρι και τα 65 ευρώ/MWh, φτάνοντας σε χαμηλό 12μήνου, στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2022, δηλαδή πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι η παγκόσμια αγορά του φυσικού αερίου εκτιμάται ότι έχει χάσει περίπου 235 δισ. κυβικά πόδια κατανάλωσης εξαιτίας των ήπιων καιρικών συνθηκών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς η Ευρώπη κατάφερε να στέλνει περισσότερο αέριο στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις από εκείνο που καταναλωνόταν, με αποτέλεσμα τα επίπεδα αποθήκευσης να αυξηθούν στο 83,2%.

Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, οι αποθήκες της Ε.Ε. έχουν 30% υψηλότερη πληρότητα. Προ κρίσης το νορμάλ επίπεδο πληρότητας για την εποχή ήταν περίπου στο 70%.
Πάντως, η ισορροπία στην αγορά, ιδίως της Ευρώπης, θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά εύθραυστη. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν αναλυτές του Bloomberg Intelligence, «μια ξαφνική αλλαγή καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με μια πλήρη διακοπή των εναπομεινάντων δύο αγωγών της Gazprom στην Ευρώπη, θα πυροδοτούσε αστάθεια στις τιμές και εξάντληση των αποθεμάτων στο τέλος του χειμώνα, επεκτείνοντας πιθανότατα την τρέχουσα κρίση σε ακόμα μία».

Προβλέψεις για το 2023
Ποιες είναι, όμως, οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της αγοράς φυσικού αερίου το 2023; Σύμφωνα με την Enverus Intelligence Research (EIR), οι βραχυπρόθεσμες ανησυχίες για ύφεση και η εκτιμώμενη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι αρκετές για να καλύψουν την αναμενόμενη σφιχτή προσφορά του φυσικού αερίου για το 2023.

Σύμφωνα με το Trading Economics, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα των 84,61 ευρώ/MWh μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους. Ωστόσο στη συνέχεια εκτιμάται ότι οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά και σε ορίζοντα 12μήνου θα φτάσουν τα 115,31 ευρώ/MWh.

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs προέβλεψε τον περασμένο Νοέμβριο σημαντική πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, της τάξης του 30%, στα 85 ευρώ/MWh. Ωστόσο μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους η Goldman θεωρεί ότι θα ενισχυθούν οι πιέσεις για διασφάλιση επαρκούς προμήθειας μεσοπρόθεσμα.

Για ένα πιο απαιτητικό 2023 κάνουν λόγο αναλυτές της S&P Global Commodity Insights, προειδοποιώντας πως η Ευρώπη θα ζήσει ένα ολόκληρο έτος με ελάχιστο φυσικό αέριο από τη Ρωσία και μικρή αύξηση στην παγκόσμια προσφορά LNG. Σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights, η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση της ζήτησης, αντί στην αύξηση της διαθέσιμης προσφοράς. Ειδικά για το LNG οι αναλυτές της S&P βλέπουν υποχώρηση των τιμών σε σύγκριση με το 2022, αλλά εκτιμούν ότι και πάλι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία στον τομέα της ενέργειας με έδρα την Ανατολική Αγγλία, Cornwall Insight, «θα δούμε τις τιμές του φυσικού αερίου να παραμένουν πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα μέχρι τουλάχιστον το 2030, καθώς η αγορά χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε αυτή την αλλαγή στη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης στην Ευρώπη».
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η Ευρώπη θα βρεθεί σε δύσκολη θέση όταν θα προσπαθήσει να ανανεώσει το απόθεμα φυσικού αερίου της την άνοιξη. Τότε ο όγκος του φυσικού αερίου που θα παρέχεται από τους ρωσικούς αγωγούς θα είναι σημαντικά χαμηλότερος, ενώ και η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, από την οποία η Ευρώπη εξαρτάται πλέον σημαντικά, αναμένεται να παραμείνει σφιχτή.

Συνθήκες κρίσης
Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ευρώπη, πάντως, παραμένουν. Όπως ανέφερε πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ΙΕΑ, εάν οι εισαγωγές αερίου μέσω αγωγού από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μηδενιστούν και ταυτόχρονα η ζήτηση για LNG από την Κίνα φτάσει στα επίπεδα του 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει σοβαρό θέμα για την κάλυψη των αναγκών της σε αέριο στις αρχές του 2023. Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, το εκτιμώμενο έλλειμμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2023 θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 57 δισ. κυβικά μέτρα ή, αλλιώς, στο 15% της πρόβλεψης της ζήτησης. Η Ε.Ε., σύμφωνα με τον ΙΕΑ, θα μπορούσε να καλύψει το κενό με επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ σε εναλλακτικά ενεργειακά projects αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Ε.Ε., καλύπτοντας το 40% των αναγκών, ωστόσο το 2022 οι εξαγωγές περιορίστηκαν στα 60 δισ. κυβικά μέτρα, από 140 δισ. κ.μ. το 2021 και σχεδόν 200 δισ. το 2019.