Οι αποθήκες υφίστανται μια τεχνολογική επανάσταση που επηρεάζει καθοριστικά τη λειτουργία τους. Τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση βελτιστοποιούν τη διαχείριση του εργατικού δυναμικού, ενώ η επαυξημένη πραγματικότητα αναβαθμίζει την εκπαίδευση των εργαζομένων. Αυτές οι αναδυόμενες τεχνολογίες υπόσχονται να αυξήσουν την αποδοτικότητα και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αποθήκες σήμερα, θέτοντας νέα πρότυπα στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η αυτοματοποίηση των αποθηκών εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού, των αναταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού αλλά και της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών πωλήσεων απευθείας στον καταναλωτή. Ωστόσο, παρά την προφανή ανάγκη για αυτοματοποίηση αλλά και των αποδεδειγμένων πλεονεκτημάτων της, οι δυνατότητες για συστήματα αυτοματισμού στο χώρο των αποθηκών παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες.
Μια έρευνα, της Vecna Robotics σε συνεργασία με την CITE Research, που πρωτοδημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της πρώτης, έδειξε ότι μολονότι η μεγάλη πλειοψηφία των διοικητικών στελεχών αναμένει ότι θα αξιοποιήσει σε κάποιο βαθμό συστήματα αυτοματισμού μέσα στα επόμενα χρόνια – και παρότι 4 στους 10 ανέφεραν υψηλή απόδοση επένδυσης (ROI) από προηγούμενες αντίστοιχες εμπειρίες – ακόμα βλέπουν σημαντικά εμπόδια στην ευρεία εφαρμογή τέτοιων συστημάτων.
Η έρευνα του 2023 σχετικά με τις τάσεις στην αυτοματοποίηση των αποθηκών απευθύνθηκε σε περισσότερους από 1000 επαγγελματίες στον τομέα της αλυσίδας εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματιών από το χώρο της βιομηχανίας, των καταναλωτικών αγαθών, του κατασκευαστικού τομέα, του ηλεκτρονικού και του λιανικού εμπορίου. Στα ευρήματα της έρευνας αναγνωρίζονται οι σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις, τα εμπόδια προς την υιοθέτηση αλλά και οι τάσεις στον τομέα των αυτοματισμών.

Τι ωθεί την αυτοματοποίηση
Οι αποθήκες, που συνιστούν κρίσιμο κρίκο της αλυσίδας εφοδιασμού ως κέντρα συλλογής και αποστολής, πάσχουν από έλλειψη προσωπικού. Στις ΗΠΑ, περίπου 4,5 εκατ. εργαζόμενοι στο χώρο της αποθήκευσης και των μεταφορών άφησαν τη δουλειά τους κατά τη λεγόμενη «Μεγάλη Παραίτηση» του 2021, και παρά τις προσπάθειες αντικατάστασής τους, έως το 2022 490.000 θέσεις παρέμεναν ακάλυπτες. Συνολικά, η αγορά παρουσιάζει έλλειψη προσωπικού της τάξης του 10% με 25%, ενώ η μεγαλύτερη έλλειψη αφορά τους αχθοφόρους και τους οδηγούς περονοφόρων, με 34% και 31% αντίστοιχα.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού ήταν η πιο κοινή απάντηση στην έρευνα όσον αφορά τους παράγοντες που ωθούν την αυτοματοποίηση, καθώς αναφέρθηκε από το 25% των συμμετεχόντων. Ωστόσο, δεν ήταν η μόνη απάντηση. Οι συμμετέχοντες – μεταξύ των οποίων υπήρχαν ανώτερα στελέχη από τους τομείς του εφοδιασμού, της τεχνολογίας, των οικονομικών, του ανθρώπινου δυναμικού και της πληροφορικής – αναφέρθηκαν επίσης στις συνεχιζόμενες διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού (22%) καθώς και τη συνεχή άνοδο των πωλήσεων απευθείας στον καταναλωτή (18%).

Η μεταφορά των παραγωγικών εγκαταστάσεων στη χώρα αρχικής προέλευσης του κατασκευαστή, το λεγόμενο «reshoring» (15%), οι εταιρικές οδηγίες (12%) και τα προβλήματα παραγωγικότητας (8%) επίσης περιλαμβάνονταν μεταξύ των απαντήσεων. Ένας άλλος παράγοντας που σίγουρα θα έχει σημαντική επίδραση στο μέλλον είναι η γήρανση του πληθυσμού. Τα τελευταία 40 χρόνια στις χώρες του ΟΟΣΑ, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, ως ποσοστό αυτών που βρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία (15-64 ετών), αυξήθηκε από το 20% στο 31%. Το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας -τα άτομα ηλικίας 15 έως 64 ετών- προβλέπεται να μειωθεί έως το 2060 κατά 35%.
Τα συστήματα αυτοματισμού μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπίσουν αυτά προβλήματα.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Vecna Robotics και της CITE Research, η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών του τομέα της αλυσίδας εφοδιασμού που έχουν υιοθετήσει συστήματα αυτοματισμού δηλώνουν ότι η εμπειρία για τους εργαζόμενους ήταν θετική, με το 70% να δηλώνει ότι βελτιώθηκε η συγκράτηση του προσωπικού ως προς τις τεχνολογίες, και περισσότερους από τους μισούς να αναγνωρίζουν τις νέες δυνατότητες επανεκπαίδευσης/επιμόρφωσης του προσωπικού, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Περισσότεροι από το 85% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν κάποιου είδους συστήματος αυτοματισμού εντός των επόμενων 12 μηνών. Ωστόσο, δεν παύουν να υπάρχουν και εμπόδια για την πιο ευρεία υιοθέτηση αυτών των συστημάτων, και παρότι η βιομηχανία γνωρίζει τα πλεονεκτήματα, η εφαρμογή τους παραμένει περιορισμένη. Το 76% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ αυτόματο κατευθυνόμενο όχημα (AVG), ενώ το 70% δεν έχουν αξιοποιήσει τα αυτόνομα κινητά ρομπότ (AMR).

Εμπόδια για την ευρεία υιοθέτηση
Η δυσκολία των βιομηχανιών να εφαρμόσουν λύσεις αυτοματισμού προκύπτει κυρίως στην ανησυχία για το κόστος τους. Όταν τους ζητήθηκε να αναφέρουν τα μεγαλύτερα εμπόδια για τα μελλοντικά τους σχέδια όσον αφορά την αυτοματοποίηση, οι συμμετέχοντες έδειξαν τον προϋπολογισμό (41%) και το κόστος/ROI (απόδοση επένδυσης) (40%). Άλλα εμπόδια που αναφέρθηκαν σχετίζονταν με την κατάρτιση και τη διαχείριση αλλαγών, την εφαρμογή, την ενοποίηση, τις διαδικασίες, το χώρο, τη διαταραχή, το φόβο και την αβεβαιότητα.
Παραδόξως, όλα τα εμπόδια έχουν σχέση αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος της εταιρείας, εκτός από αυτό που αφορά το κόστος/ROI. Το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα εμπόδια επηρεάζουν πιο έντονα τις μικρότερες εταιρείες, που διαθέτουν λιγότερους πόρους, είναι αναμενόμενο. Ωστόσο η συσχέτιση με το κόστος/ROI παρουσιάζει την αντίθετη τάση: όσο μεγαλύτερα είναι τα έσοδα μιας εταιρείας, τόσο περισσότεροι οι προβληματισμοί για τον προϋπολογισμό και το κόστος/ROI εμφανίζονται ως μεγαλύτερα εμπόδια. Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι πίσω από αυτό.
Ο ένας είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική ROI έναντι της βραχυπρόθεσμης ROI. Οι υπεύθυνοι χάραξης στρατηγικής στις μεγάλες εταιρείες μπορεί να δέχονται μεγαλύτερη πίεση να παρουσιάσουν αποδόσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι μικρότερες εταιρείες πιθανώς να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο να αντιμετωπίσουν την αυτοματοποίηση ως μακρόπνοο, στρατηγικό επενδυτικό στόχο και παράγοντα διαφοροποίησης έναντι του ανταγωνισμού.
Άλλος λόγος είναι πιθανώς η χρήση μοντέλων CapEx (Κεφαλαιακών Δαπανών) έναντι των OpEx (Λειτουργικών Δαπανών) Οι μεγάλες εταιρείες τείνουν να περιορίζονται από τη χρήση παρωχημένων μοντέλων CapEx, που καθυστερούν τη γρήγορη υιοθέτηση των συστημάτων αυτοματισμού σε μεγάλη κλίμακα. Και ένα τρίτος λόγος είναι η υπερβολική προσκόλληση στην αποδεδειγμένη αξία. Μια εταιρεία με αυστηρή οικονομική δομή πιθανώς να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις νέες τεχνολογίες, για τις οποίες δεν υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένα και τεκμηριωμένα οφέλη.

Tάσεις που φέρνουν επανάσταση στη λειτουργία των αποθηκών
Πέρα όμως από τους παραπάνω παράγοντες που ενισχύουν ή εμποδίζουν την αυτοματοποίηση των αποθηκών, είναι γεγονός πως το 2024 στον τομέα της διαχείρισης αποθηκών εξελίσσεται μια τεχνολογική επανάσταση. Ακολουθούν τρεις υπερσύγχρονες τάσεις που αναδιαμορφώνουν τον τρόπο λειτουργίας των αποθηκών, με έμφαση στη διαχείριση του ανθρώπινου παράγοντα.

• Τεχνολογία wearable για την παρακολούθηση του προσωπικού και της ασφάλειας: Η τεχνολογία των wearables στις αποθήκες αφορά ένα σύνολο συσκευών όπως τα έξυπνα βραχιόλια, τα έξυπνα ρολόγια και ο έξυπνος ρουχισμός, που έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνεται αβίαστα στις καθημερινές δραστηριότητες των εργαζομένων. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας αλλάζει άρδην τον τρόπο που οι αποθήκες διαχειρίζονται και επιβλέπουν το προσωπικό τους.
Οι συσκευές έχουν δυνατότητες συνεχούς συλλογής κρίσιμων δεδομένων για το άτομο που τις φοράει, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για τη θέση, την κατάσταση της υγείας του και τις

περιβαλλοντικές συνθήκες γύρω του.
Για παράδειγμα, σε ένα μεγάλο κέντρο διανομής, οι εργαζόμενοι φορούν έξυπνα βραχιόλια που παρακολουθούν τη θέση τους μέσα στην αποθήκη. Εάν ένας εργαζόμενος βρεθεί σε επικίνδυνο περιοχή, το βραχιόλι δονείται για να τον προειδοποιήσει. Επιπλέον, τα έξυπνα βραχιόλια παρακολουθούν τις ζωτικές ενδείξεις του εργαζόμενου, και ειδοποιούν τόσο τον ίδιο όσο και τους προϊσταμένους του για τυχόν ενδείξεις κόπωσης ή θερμοπληξίας, διασφαλίζοντας έτσι ότι θα κάνει τα απαραίτητα διαλείμματα ώστε να προλαμβάνονται τα ατυχήματα.

• Τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση για βελτιστοποίηση της χρήσης του εργατικού δυναμικού: Στο πλαίσιο της στελέχωσης μιας αποθήκης, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση χρησιμοποιούν προηγμένους αλγόριθμους για να αναλύουν μεγάλο όγκο δεδομένων, εξετάζοντας δείκτες απόδοσης, τάσεις στις πωλήσεις και εξωτερικούς παράγοντες, όπως ο καιρός.
Αυτό επιτρέπει στον υπεύθυνο της αποθήκης να λαμβάνει τεκμηριωμένες αποφάσεις για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση της παραγωγικότητας.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης σε σχέση με τη στελέχωση είναι πολλαπλά. Οι προγνωστικές δυνατότητες των τεχνολογιών αυτών διασφαλίζουν ότι η αποθήκη δεν θα βρεθεί ποτέ προ εκπλήξεως, διατηρώντας την παραγωγικότητά της χωρίς περιττά έξοδα μισθοδοσίας. Ο δυναμικός προγραμματισμός, με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού διαχείρισης βάρδιας, προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις, διασφαλίζοντας ότι σε κάθε στιγμή η αποθήκη απασχολεί ακριβώς τον αναγκαίο αριθμό εργαζομένων.
Επιπλέον, τα συστήματα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν δυνατότητες αναγνώρισης μοτίβων αλλά και κενών στις διαδικασίες, προσφέροντας πληροφορίες με στόχο τη βελτιστοποίηση της ροής εργασίας.
Στο πλαίσιο της αποθήκης, συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αναλύουν δεδομένα για τις πωλήσεις, την πρόγνωση του καιρού ή τις επερχόμενες διαφημιστικές καμπάνιες. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το σύστημα προβλέπει τον αναγκαίο αριθμό εργαζομένων για τις επόμενες εβδομάδες. Έτσι, προσαρμόζει αντίστοιχα το πρόγραμμα εργασίας, διασφαλίζοντας ότι υπάρχουν αρκετά εργατικά χέρια για να καλύψουν τις ανάγκες σε περιόδους αιχμής και μειώνοντας τον αριθμό των εργαζομένων όταν μειώνεται ο φόρτος εργασίας.

• Επαυξημένη πραγματικότητα στην εκπαίδευση: Η χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας (AR) στην εκπαίδευση του προσωπικού της αποθήκης αφορά τη χρήση συσκευών όπως τα γυαλιά ή τα κράνη AR, που προσθέτουν ψηφιακές πληροφορίες στον πραγματικό κόσμο και δημιουργούν μια ιδιαίτερα διαδραστική και ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εμπειρία. Η προσέγγιση αυτή μετασχηματίζει τον τρόπο με τον οποίο εξοικειώνονται οι νεοπροσληφθέντες με το περιβάλλον εργασίας και τα καθήκοντά τους, καθιστώντας την εκπαιδευτική διαδικασία πιο πλούσια και αποτελεσματική.
Η εφαρμογή της AR στην εκπαίδευση συντομεύει την καμπύλη μάθησης για τους νέους εργαζόμενους, επιτρέποντάς τους να αναλάβουν πλήρη καθήκοντα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Η διαδραστικότητα της εκπαίδευσης AR αυξάνει την αποτελεσματικότητά της, καθώς οι εργαζόμενοι οπτικοποιούν και χειρίζονται διάφορα στοιχεία της αποθήκης σε πραγματικό χρόνο, πράγμα που τους βοηθά να αφομοιώνουν καλύτερα τις νέες γνώσεις. Επιπλέον, η εκπαίδευση AR μειώνει τους κινδύνους που συνδέονται με την εκπαίδευση πάνω στην εργασίες, καθώς οι εκπαιδευόμενοι εξασκούνται σε ένα ελεγχόμενο εικονικό περιβάλλον προτού αντιμετωπίσουν σενάρια στον πραγματικό κόσμο.

Για παράδειγμα, οι νεοπροσληφθέντες παίρνουν ένα ζευγάρι γυαλιών AR κατά τη διαδικασία της εισαγωγικής εκπαίδευσης. Με τα γυαλιά βλέπουν μια εικονική υπέρθεση της διάταξης της αποθήκης, όπου φαίνονται σημειωμένες οι έξοδοι κινδύνου, οι περιοχές κινδύνου καθώς και οι βασικοί σταθμοί εργασίας. Μέσα από σύντομο, διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό εξοικειώνονται με τις λειτουργικές διαδικασίες της αποθήκης, μαθαίνοντας στην πράξη, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Συμπερασματικά, ο κλάδος της διαχείρισης των αποθηκών προβλέπεται να αλλάξει ριζικά μέσα στα επόμενα χρόνια, αφενός λόγω των πιέσεων που δέχεται και αφετέρου λόγω της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, που υπόσχονται να θέσουν νέα πρότυπα στο περιβάλλον και τον τρόπο εργασίας, αλλά και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Αυτοματοποίηση στις αποθήκες των εργοστασίων
Γράφουν οι Παναγιώτης Ανδριανόπουλος, CEO, PLANNING SA και Βάσια Μανωλά, Associate Manager, PLANNING SA

Ενώ η έλλειψη προσωπικού στην ελληνική και παγκόσμια βιομηχανία παραμένει έντονη και οι καταναλωτές απαιτούν ταχύτατη εξυπηρέτηση τόσο σε B2B όσο και σε B2C μοντέλα, οι επιχειρήσεις αναζητούν αποδοτικότερες λύσεις για να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της αγοράς. Για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτές, οι βιομηχανίες πραγματοποιούν επενδύσεις σε αυτοματοποίηση των κέντρων αποθήκευσης και διανομής. Αυτές οι επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν τα 41 δισ. δολάρια παγκοσμίως σε βάθος 5ετίας, με το δείκτη CAGR να αυξάνεται σε 15% έως τότε. Ο σχεδιασμός αυτοματοποιημένων αποθηκευτικών κέντρων είναι επίσης σε σημαντικό βαθμό ωρίμανσης και στην Ελλάδα. Παρακάτω παρουσιάζονται οι σύγχρονες τεχνολογίες αυτοματοποίησης που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως και έχουμε σχεδιάσει και υλοποιήσει σε αρκετές περιπτώσεις στην Ελλάδα τα τελευταία έτη.

Ξεκινώντας από τα συστήματα AS/RS (Automated Storage and Retrieval System), που αποτελούν μία από τις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην αυτοματοποίηση αποθηκών. Αυτά τα συστήματα επιτρέπουν την αυτόματη αποθήκευση και ανάκτηση προϊόντων μέσω γερανών ή άλλων ρομποτικών διατάξεων όπως shuttles και elevators, προσφέροντας ταχύτητα και ακρίβεια. Μία επιλογή AS/RS είναι η αξιοποίηση Stacker Cranes σε συνδυασμό με Satellite Racks, τα οποία αποτελούν μία «κλασική» λύση καθώς έχουν προτιμηθεί και εφαρμοστεί από πλήθος εταιρειών παγκοσμίως και διακρίνονται για την αποδοτικότητά τους και τη δυνατότητα διαχείρισης μεγάλων φορτίων. Τα Stacker Cranes μετακινούν τα φορτία μεταξύ των διαδρόμων των ραφιών, ενώ τα Satellite Racks παρέχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης σε διαφορετικά βάθη καναλιών. Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της λύσης είναι ότι μπορούν να επιτευχθούν ύψη έως περίπου 30 μέτρα και η χρήση τους είναι δυνατή σχεδόν για όλες τις περιβαλλοντικές θερμοκρασίες (συμπεριλαμβανομένης της χρήσης σε περιοχές κατάψυξης έως -30°C).
Σαν εναλλακτική επιλογή μπορεί να στηθεί σύστημα AS/RS με χρήση ασανσέρ και mother shuttle ανά επίπεδο αποθήκευσης. Η διαφορά σε σύγκριση με ένα AS/RS που αξιοποιεί stacker cranes είναι ότι οι κινήσεις ανύψωσης και μεταφοράς αποσυνδέονται μεταξύ τους, γεγονός που προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των αποθεμάτων. Επιπλέον, αποτελεί μία πιο ενεργειακά αποδοτική λύση, καθώς τα φορεία είναι ελαφρύτερα και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με τους γερανούς. Στη λύση αυτή, πολλά shuttles μπορούν να κινηθούν ταυτόχρονα σε κάθε διάδρομο ή επίπεδο. Ακόμα, είναι δυνατή η μεταβολή του πλήθους των φορείων ανά επίπεδο, προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στον σχεδιασμό της λύσης. Η ανύψωση γίνεται από κάθετους ανυψωτές-ασανσέρ, επιτυγχάνοντας ύψη αντίστοιχα με εκείνα των stacker cranes.

Ευέλικτες λύσεις
Η τεχνολογία των AGV (Automated Guided Vehicles) σε συνδυασμό με Satellite Racks αποτελεί επίσης μια δημοφιλή επιλογή για την αυτοματοποίηση των αποθηκών, ειδικά σε μικρότερες αποθήκες. Τα AGVs κινούνται αυτόνομα σε προκαθορισμένες διαδρομές (αξιοποιώντας διάφορες τεχνολογίες όπως μαγνητικές ταινίες, λέιζερ ή κάμερες) εντός της αποθήκης, μεταφέροντας φορτία μεταξύ των αποθηκευτικών θέσεων και των σταθμών εργασίας, ενώ τα Satellite Racks επιτρέπουν την αποθήκευση σε διαφορετικά ύψη και θέσεις. Το σύστημα αυτό παρέχει μεγαλύτερη ευκολία στην εγκατάσταση και λειτουργική ευελιξία συγκριτικά με ένα σύστημα AS/RS, καθώς η εγκατάσταση των AGV είναι πολύ πιο γρήγορη, λιγότερο πολύπλοκη και σημαντικά πιο οικονομική (ενδεικτικά το κόστος της λύσης AS/RS με χρήση ασανσέρ και mother shuttle υπερβαίνει κατά 20% έως 40% το κόστος της λύσης των AGVs σε αποθήκη ωφέλιμου ύψους 6.5 μέτρων), καθώς επίσης μπορούν πιο εύκολα να προσαρμοστούν στις μεταβολές της παραγωγικής διαδικασίας και των αποθηκευτικών αναγκών. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερη σε μέγεθος και ύψος είναι η αποθήκη, τα συστήματα AS/RS μπορούν να πετύχουν πολύ μεγαλύτερη αξιοποίηση και πύκνωση του χώρου με αποτέλεσμα να είναι πιο παραγωγικά σε σχέση με τη λύση των AGVs.
Για τις ανάγκες box picking και micro picking, τεχνολογίες όπως το Autostore και το OSR, παραμένουν από τις καλύτερες λύσεις. Το σύστημα Autostore διακρίνεται για την ευελιξία του καθώς καταργεί την έννοια των διαδρόμων, διατάσσει τα προϊόντα σε πολλαπλές στοίβες (grids) κουτιών και εκτελεί το picking με τη βοήθεια ρομπότ που κινούνται στην επιφάνεια της στοίβας και αντλούν το ζητούμενο κουτί. Η ευελιξία αυτής της λύσης έγκειται και στη δυνατότητα modular υλοποίησής της, καθώς επιπλέον ρομπότ μπορούν να προστεθούν χωρίς να επηρεάσουν το συνολικό σχεδιασμό του αυτοματισμού, ελαφρύνοντας το CAPEX αρχικής επένδυσης. Το σύστημα παρουσιάζει παραγωγικότητα 200-250 γραμμές picking/picking station/ώρα και το μέγιστο ύψος κατασκευής φτάνει τα 7,5 μέτρα, από τα οποία τα 2 μέτρα δεσμεύονται για την τεχνική συντήρηση. Επιπλέον, κατά την εκκίνηση λειτουργίας απαιτείται 30 λεπτά setup, χρόνος που πρέπει να ληφθεί υπόψη στο καθημερινό πρόγραμμα εργασιών της αποθήκης. Extra hack της τεχνολογίας είναι η δυνατότητα εξαγωγής ενός bin σε μόλις 2 λεπτά αν δοθεί εντολή για έκτακτη εκτέλεση παραγγελίας. Η τεχνολογία αυτή μπορεί χωρίς πρόβλημα να εγκατασταθεί σε περιβάλλον ψύξης (έως 2°C) και είναι σε εξέλιξη τεστ για λειτουργία και σε περιβάλλον κατάψυξης (έως -20°C).
Το σύστημα OSR, στο οποίο αυτοκινούμενοι δίσκοι κινούνται σε όλους τους διαδρόμους και τα επίπεδα μεταφέροντας κουτιά στην έξοδο των ραφιών, παρουσιάζει υψηλή αποδοτικότητα και ευελιξία. Η διάταξη των ραουλοδρόμων περιλαμβάνει ένα loop in και ένα loop out για την είσοδο των προϊόντων στον αυτοματισμό και την έξοδο των έτοιμων παραγγελιών αντίστοιχα. Ένα χαρακτηριστικό του OSR είναι ο περιορισμός modular ανάπτυξης καθώς η επέκταση απαιτεί μεγάλη επένδυση διότι μπορεί να προστεθεί ολόκληρος διάδρομος ραφιών.
Η τεχνολογία των mobile shelving robots, που συστήθηκε για πρώτη φορά στις αποθήκες της Amazon, έχει ενταχθεί ήδη και σε κέντρα αποθήκευσης της Ευρώπης και της Ασίας. Αυτά τα ρομπότ μεταφέρουν ραφιέρες προς τους σταθμούς picking με κριτήριο το πλήθος των κωδικών που αφορούν την παραγγελία που εκτελεί κάθε εργαζόμενος. Η συγκεκριμένη λύση προτιμάται λόγω και της εύκολης μεταφοράς του αυτοματισμού σε άλλη εγκατάσταση αν αυτό χρειαστεί.

Κρυφά κόστη
Ένας ακόμη τρόπος να αυτοματοποιηθεί ένα αποθηκευτικό κέντρο είναι η εγκατάσταση mini load, η διάταξη του οποίου αντιστοιχεί σε αυτή των κλασικών Back to Back, αλλά η μεταφορά των προϊόντων μέσω των διαδρόμων γίνεται με γερανούς, εξασφαλίζοντας μικρότερο πλάτος διαδρόμου και ταχύτερη λειτουργία, καθώς σε κάθε διάδρομο κινείται και ένας γερανός. Για την επικοινωνία των προϊόντων με τους σταθμούς εργασίας και την υπόλοιπη αποθήκη γίνεται και σε αυτή την περίπτωση χρήση ραουλοδρόμων, όπως και στο σύστημα OSR.
Σημαντική υπενθύμιση: Για την αυτοματοποίηση μιας αποθήκης δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη μόνο το κόστος του αυτόματου συστήματος, αλλά και οι ιδιαίτερες απαιτήσεις για τη λειτουργία του συστήματος. Ενδεικτικά, σημαντικός αλλά κρυφός παράγοντας του κόστους επένδυσης αποτελεί η εγκατάσταση εξοπλισμού ελέγχου της κατάστασης των διακινούμενων παλετών (control gates) ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις λειτουργικές απαιτήσεις του αυτόματος συστήματος, όπως επίσης και η εγκατάσταση μηχανισμών στοίβαξης των παλετών (pallet stackers) για μείωση των κινήσεων του αυτοματισμού. Επιπλέον, σημαντικό κόστος αποτελεί η εγκατάσταση ραουλοδρόμων που μεταφέρουν τα προϊόντα και συνδέουν την παραγωγή με την αποθήκη.

Τέλος, με στόχο τη συντομότερη δυνατή απόσβεση της επένδυσης, είναι κρίσιμη η cost-benefit ανάλυση των εναλλακτικών λύσεων αυτοματοποίησης με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε εταιρείας που αποτελούν παραμέτρους του εκάστοτε συστήματος. Οι ανάγκες αυτές είναι ενδεικτικά ο αριθμός των κωδικών που θα διαχειρίζεται ο αυτοματισμός, ο επιθυμητός αριθμός παλετοθέσεων, το πλήθος και το βάθος καναλιών αποθήκευσης, το πλήθος, η διάταξη και η ταυτόχρονη λειτουργία των γραμμών παραγωγής, το πλήθος παλετών που παράγονται ανά ώρα, ανά κωδικό και γραμμή παραγωγής/palletizer, ο αριθμός των παλετών προς αποστολή ανά ώρα και προορισμό καθώς και το πρόγραμμα φορτώσεων, οι επιπλέον λειτουργίες που θα ανατεθούν στον αυτοματισμό, όπως ανατροφοδοσία γραμμών παραγωγής με υλικά (π.χ. άδειες παλέτες), τα χαρακτηριστικά του κτιρίου, όπως διαθέσιμοι χώροι και σύνδεση μεταξύ τους, ωφέλιμο ύψος και δυνατότητα επέκτασής του, υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για ανέγερση νέου κτιρίου.