Οι επενδύσεις και η συμβολή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της εγχώριας οικονομίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 6ου Thessaloniki Summit, που έλαβε χώρα στις 4 και 5 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, με διοργανωτή τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Την πεποίθηση ότι το 2022 θα εξελιχθεί σε χρονιά άνευ προηγουμένου σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των logistics, του τουρισμού, του real estate και της υψηλής τεχνολογίας, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Τη διαχρονικά χαμηλή θέση της Ελλάδας στην προσέλκυση επενδύσεων, από τη δεκαετία του ’80, υπενθύμισε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Νίκος Βέττας, επισημαίνοντας ότι η υστέρηση αυτή δεν στέρησε στη χώρα απλώς τα επενδυτικά κεφάλαια, αλλά και την τεχνογνωσία, τα σύγχρονα εργαλεία και την κουλτούρα που θα έφερναν μαζί τους οι ξένοι επενδυτές. Επειδή η χώρα έχει πράγματι μπροστά της μια ευκαιρία, τόνισε, «χρειάζεται να δημιουργήσει έναν διάδρομο που να είναι ορατός στους επενδυτές».

Η οπτική της βιομηχανίας
Στην επένδυση της JTI στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη ως case study άμεσης και επιτυχημένης ξένης επένδυσης στη χώρα αναφέρθηκε η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της Japan Tobacco Inc στην Ελλάδα, Γεωργία Καρούντζου, τονίζοντας ότι το παράδειγμα της ΣΕΚΑΠ μπορεί να λειτουργήσει θετικά και για άλλες ξένες επενδύσεις. «Το 2018 η Japan Tobacco επένδυσε στη ρωσική Donskoy Tabak και μέρος αυτής της συμφωνίας ήταν και η εξαγορά του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ. Μπορούμε να πούμε ότι το ρίσκο που πήραμε τότε μας έχει δικαιώσει» σημείωσε.

Τονίζοντας ότι ολοένα περισσότεροι επιχειρηματίες βάζουν στοιχεία βιώσιμης ανάπτυξης στο business plan που καταστρώνουν, ο Ιάκωβος Καργαρώτος, αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, είπε ότι τα κριτήρια ESG, στα οποία έγιναν αρκετές αναφορές στο Thessaloniki Summit είναι καταλυτικό στοιχείο για να αποφασίσει κάποιος επενδυτής αν θα μπει σε μία επένδυση. Ειδικότερα για την Παπαστράτος, είπε ότι η επένδυση του 2017-2018 είχε στοιχεία που συνδυάζουν τα οικονομικά χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά βιώσιμης ανάπτυξης. «Πέρα από τα 300 εκ. ευρώ για τη δημιουργία εκατοντάδων νέων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας έχουμε μία μεγάλη εξωστρέφεια, το 85% της παραγωγής οδηγείται σε εξαγωγή» ανέφερε. Χαρακτηριστικά της βιώσιμης επένδυσης είναι ότι συνδυάζεται με μειώσεις της τάξης του 50% στην κατανάλωση νερού, ενέργειας και αποβλήτων και ότι το 100% της ενέργειας που χρησιμοποιείται προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος.

«Συνεχίζουμε με ένα καλοσχεδιασμένο και άκρως υλοποιήσιμο επενδυτικό πλάνο κοντά στα 30 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2020-2024», σημείωσε από πλευράς του ο πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Η Πίνδος», Ανδρέας Δημητρίου. «Ήδη, πριν δύο μήνες θέσαμε σε λειτουργία τη μεγάλη μας μονάδα παραγωγής έτοιμων ψημένων προϊόντων, με πέντε γραμμές παραγωγής. Μια επένδυση που άγγιξε περίπου τα 10 εκατ. και πενταπλασιάζει το μέγεθος της παραγωγής, δίνοντας μας προοπτική για έναν ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «δεν συζητάμε άλλες προτάσεις αυτή την περίοδο».