Oι επικεφαλής στο βιομηχανικό κλάδο καταγράφουν τις προκλήσεις, τους τροπους που θα τις αντιμετωπίσουν και κάνουν τις προβλέψεις τους για το νέο έτος.

Είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε θετικούς οικονομικούς δείκτες σε συνδυασμό με ιστορικές προκλήσεις για το βιομηχανικό κλάδο. Αλλά αυτή είναι η τροχιά για τη μεταποιητική βιομηχανία το 2022, που βγαίνει από την πανδημία. Η ανάκαμψη κέρδισε δυναμική το 2021 μετά την κυκλοφορία των εμβολίων και την αύξηση της ζήτησης. Καθώς η βιομηχανική παραγωγή και η αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας ξεπέρασαν τα προ-πανδημικά επίπεδα στα μέσα του έτους, οι ισχυρές αυξήσεις στις νέες παραγγελίες για όλους τους μεγάλους υποτομείς σηματοδοτούν τη συνέχιση της ανάπτυξης το 2022. Ωστόσο, η αισιοδοξία σχετικά με την αύξηση των εσόδων συγκρατείται με προσοχή από τους συνεχείς κινδύνους που ελλοχεύουν όπως η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός.

Αναντίρρητα, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και η αστάθεια της εφοδιαστικής αλυσίδας μειώνουν τη λειτουργική αποτελεσματικότητα και τα περιθώρια βελτίωσης. Η επιχειρηματική ευελιξία μπορεί να είναι κρίσιμη για τις βιομηχανίες που επιδιώκουν να λειτουργήσουν μέσα από την αναταραχή επιτυγχάνοντας μια ασυνήθιστα γρήγορη οικονομική ανάκαμψη – και να ανταγωνιστούν την επόμενη περίοδο ανάπτυξης. Καθώς οι επικεφαλής προσπαθούν όχι απλά να ξεπεράσουν την αναστάτωση, αλλά κυρίως να ενισχύσουν την επίθεση τους, δηλαδή να χαράξουν την προοπτική της μεταποιητικής βιομηχανίας για το 2022 παρουσιάζονται οι προοπτικές, οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες ανάκαμψης μέσα από τα μάτια βιομηχανιών διαφορετικών κλάδων στην Ελλάδα. Είθε η καινούρια χρονιά να είναι μια χρονιά ανάπτυξης δημιουργίας και παραγωγικής καινοτομίας!

MYTILINEOS
Σταθερές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Βίβιαν Μπουζάλη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing
Το 2022 ήρθε «φορτωμένο» με δύο μεγάλες προκλήσεις: την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Όσον αφορά τη πρώτη, υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι βλέπουμε επιτέλους το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας. Ταυτόχρονα, με τη συνδρομή της Ευρώπης, προσβλέπουμε και στις ευκαιρίες που θα προκύψουν από τα κονδύλια που θα εισρεύσουν στην οικονομία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπό αυτό το πρίσμα, η MYTILINEOS είναι τοποθετημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις και να προχωρήσει σε έργα αιχμής με άξονα τη βιωσιμότητα.

Αναφορικά με τη δεύτερη πρόκληση, αυτήν της ενεργειακής κρίσης, τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα. Και αυτό διότι σήμερα βιώνουμε έναν συγκερασμό παραγόντων που ναι μεν αυξάνουν τις τιμές, αλλά δεν πρόκειται για μία απλή συγκυρία. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είναι σε σωστή διάσταση, ωστόσο ενέχουν ένα σημαντικό κόστος για όλους. Αυτή είναι μία συνθήκη που οφείλουμε συλλογικά να κατανοήσουμε. Η MYTILINEOS ήδη προσβλέπει στην επόμενη μέρα, επενδύοντας στις ανανεώσιμες πηγές σε ήλιο και αέρα. Ταυτόχρονα, συμβάλει ουσιαστικά στο μεταβατικό στάδιο, με την ολοκλήρωση μέσα στο 2022 της νέας μονάδας παραγωγής ρεύματος με καύσιμο το φυσικό αέριο, που θα καταστεί πυλώνας σταθερότητας του ενεργειακού μας συστήματος.
Η χώρα μας μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία. Τα δομικά προβλήματα της οικονομίας πλέον αντιμετωπίζονται και οι αγορές δέχονται την Ελλάδα και πάλι. Στο χέρι μας είναι να διατηρήσουμε αυτήν την καλή ισορροπία – Πολιτεία και ιδιωτικός τομέας.
Με σύνεση, αλλά και με αναπτυξιακή προοπτική. Μπορούμε να τα καταφέρουμε

Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη
Στροφή σε ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο
Ιουλία Τσέτη, φαρμακοποιός MSc, πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, πρόεδρος του UN Global Compact Network Hellas και μέλος ΔΣ του ΣΕΒ
Εάν η σοβαρή παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας μας βρήκε απροετοίμαστους, η post Covid day, επιβάλλει έναν πολύ καλά μελετημένο σχεδιασμό, για την οικονομία αλλά και για την ελληνική κοινωνία. Δεν επιτρέπονται λάθη, ιδιαίτερα όταν έχουμε βιώσει οδυνηρές εμπειρίες, όπως μία οικονομική κρίση, την τρέχουσα υγειονομική και αύριο την κλιματική και ενεργειακή πρόκληση. Η στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, η εξωστρέφεια, η έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην καινοτομία, ο επαναπατρισμός των ελληνικών λαμπρών μυαλών αλλά και η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG -που αλλάζουν το τοπίο στο σύγχρονο επιχειρείν- αποτελούν την υγιή πυξίδα για την επόμενη ημέρα. Η Ελλάδα σήμερα, βρίσκεται σε ένα εξαιρετικό momentum. Αποτελεί ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις, μέσα από την αναμόρφωση του οικονομικού της μοντέλου, καθώς και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να συνεχισθούν, ώστε να πάψουν στρεβλώσεις ετών.

Επένδυση στην Έρευνα και Ανάπτυξη για τη δημιουργία βιοτεχνολογικού κόμβου
Η χώρα ωστόσο, πρέπει να αξιοποιήσει τα πολλά συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να αναδειχθεί σε Κόμβο Καινοτομίας, Έρευνας και Αριστείας, σε ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο με επάρκεια πρώτων υλών, σε φιλόξενη δεξαμενή νεοφυούς επιχειρηματικότητας και νέων ερευνητών, που βρίσκονται στο εξωτερικό και οφείλουμε να τους επαναπατρίσουμε (Brain Regain), σε στέγη ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών, βιοτεχνολογίας και βιοεπιστημών, σε ένα οικοσύστημα πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού. Αρχικά, με το να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε με διεθνή νοοτροπία. Να επενδύσουμε στην έρευνα, να ανοίξουμε τις προοπτικές μας στο διεθνές περιβάλλον, να καλλιεργήσουμε τα ταλέντα και τις δεξιότητες μας, να δημιουργήσουμε βιομηχανίες που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον με έμφαση στην εξωστρέφεια. Να σκεφτόμαστε ως μονόκεροι, δηλαδή, να είμαστε επικεντρωμένοι στους σταθερούς συνεργάτες και επενδυτές μας, ωστόσο να στοχεύσουμε χωρίς φόβο, σε ακόμη μεγαλύτερες επενδυτικές συνεργασίες.

Ο Covid-19 διαμόρφωσε νέες συνθήκες, αλλά και καθυστερήσεις στην πρόοδο των προϋπαρχουσών προκλήσεων όπως είναι η ισότητα των φύλων, η αξιοπρεπής εργασία και η δράση για το κλίμα. Στο σύνθετο αυτό περιβάλλον, η αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου δεν είναι επιλογή, αλλά ζήτημα επιβίωσης, ανθεκτικότητας και ανάγκης για ανάπτυξη. Στόχος μας στην επόμενη ημέρα, είναι ένα καλύτερο ΑΥΡΙΟ, με ενσυναίσθηση, διαφάνεια, μείωση των ανισοτήτων, αποδοχή της διαφορετικότητας, αξιοπιστία και σεβασμό στον Άνθρωπο και στον περιβάλλον.

Barilla Hellas
Αξιοποιώντας το Industry 4.0, βαδίζοντας σταθερά προς την αειφόρα ανάπτυξη
Cristiano Alocci, CEO Barilla Hellas
Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και συστημάτων παραγωγής, με ταυτόχρονη την υπεύθυνη στάση απέναντι στο περιβάλλον και τον καταναλωτή, θα βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος για τις εταιρείες τροφίμων και για αυτή τη χρονιά.
H Barilla Hellas, στα πλαίσια του παγκόσμιου προγράμματος του Ομίλου για Industry 4.0, έχει σχεδιάσει ένα πενταετές πλάνο σε τρεις άξονες, την αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού της εξοπλισμού, την αξιοποίηση νέων μεθόδων, συστημάτων και τεχνολογιών καθώς επίσης και στην ψηφιοποίηση της γνώσης. Επιπλέον, η αξιοποίηση του τεράστιου όγκου δεδομένων, η επικοινωνία και διάδραση ανθρώπων και μηχανών, αλλά και μηχανών μεταξύ τους, εστιάζει στην εφαρμογή ERP συστημάτων που συλλέγουν και αξιοποιούν την πληροφορία όχι μόνο στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και σε άλλες λειτουργίες των βιομηχανικών μονάδων μας όπως το BMS (Building Management System) αλλά και η έμφαση σε Υγιεινή και Ασφάλεια.

Παράλληλα, η Barilla Hellas συνεχίζει απρόσκοπτα τις ενέργειες για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος σε όλη τη δραστηριότητά της, μέσω της υιοθέτησης αειφόρων πρακτικών λειτουργίας και με την παράλληλη αξιοποίηση ενός βιώσιμου μοντέλου εφοδιαστικής αλυσίδας στα δυο εργοστάσια στη Θήβα και το Βόλο. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα αποτελεί για την εταιρεία ο 99,6% δείκτης ανακυκλωσιμότητας των συσκευασιών των προϊόντων της. Ευχόμαστε μια νέα χρονιά αισιόδοξη και γεμάτη νοστιμιά!

Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης
Έντονη εξωστρέφεια και ισχυρό αίσθημα καινοτομίας για το μέλλον
Γρηγόρης Αντωνιάδης, Σύμβουλος Διοίκησης & Υπεύθυνος Επικοινωνίας

Η πανδημία και οι περιορισμοί που επέβαλε στην αγορά γενικότερα, δημιούργησαν για την μπίρα συνθήκες rollercoaster λόγω της άμεσης σχέσης των κλάδων της εστίασης και της διασκέδασης και των πωλήσεων των εταιρειών. Το 2022, παρότι ακόμα είμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις που επέφερε αυτή η συγκυρία, προσβλέπουμε σε μια όσο το δυνατόν γρηγορότερη επιστροφή στην κανονικότητα. Ο πληθωρισμός βέβαια, που απ’ ό,τι φαίνεται ήρθε για να μείνει, καθώς και η διάρκεια αυτού, φαίνεται να δημιουργεί ακόμα συνθήκες ανησυχίας. Ωστόσο, η αναμενομένη αύξηση του τουρισμού, ευελπιστούμε ότι θα φέρει κίνηση στην αγορά και αισιοδοξία στους καταναλωτές που, για την ώρα, φαίνονται συγκρατημένοι.

Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης έχει επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης την τελευταία πενταετία και διεκδικεί μεγαλύτερο χώρο στην ελληνική αγορά, έχοντας ολοκληρώσει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα 29 εκατομμυρίων με την εγκατάσταση δυο νέων state of the art γραμμών εμφιάλωσης κουτιών και γυάλινων φιαλών. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε παραγωγικοί και εξωστρεφείς. Συνεχίζουμε λοιπόν με συνέπεια να ενδυναμώνουμε τις μάρκες μας τόσο σε επίπεδο καινοτομίας, όσο και επικοινωνίας, ενώ επενδύουμε δυναμικά και στην επέκταση της διανομής και των εξαγωγών μας.

Στην Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, συνεχίζουμε και φέτος να εργαζόμαστε με την ίδια συνέπεια και επιμονή υλοποιώντας το στρατηγικό μας πλάνο και με μεράκι και πάθος για την καλή μπίρα, κάνουμε πράξη τους στόχους μας, ποσοτικούς και ποιοτικούς. Διατηρούμε την αισιοδοξία μας και ευχόμαστε αυτή η χρονιά να σηματοδοτήσει την ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και να είναι ένα έτος ανακούφισης για τη Κοινωνία. Υγεία και αισιοδοξία, λοιπόν, για τις καλύτερες στιγμές που έρχονται και θα μας βρουν ξανά μαζί, πιο δυνατούς

Παπαστράτος
Δυναμική Αναπτυξιακή τροχιά για το 2022
Αλέξανδρος Ασημακόπουλος, Διευθυντής Παραγωγής της Παπαστράτος
Η νέα μεγάλη επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ, που ανακοινώσαμε το καλοκαίρι του 2021 ταυτόχρονα με την επέτειο των 90 χρόνων λειτουργίας μας, έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση δύο νέων γραμμών παραγωγής για θερμαινόμενες ράβδους καπνού και μιας νέας γραμμής για παραγωγή φίλτρων στο εργοστάσιό μας στον Ασπρόπυργο. Επίσης αναβαθμίζονται -μόλις 3 χρόνια μετά την εγκατάστασή τους- οι υπάρχουσες έξι γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για να παράγουν τα προϊόντα της επόμενης γενιάς του IQOS και μετατρέπουμε το Λιθογραφείο μας σε ψηφιακό με 2 νέες γραμμές εκτύπωσης. Όλο αυτό συνεπάγεται και με αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού κατά τουλάχιστον 115 εργαζόμενους, 80 εκ των οποίων έχουν ήδη προσληφθεί και εκπαιδεύονται. Κατά συνεπεία η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς και φέτος, είναι η συνεχής αναβάθμιση του εργοστασίου, μέσω έξυπνων, βιώσιμων & ευέλικτων μεθόδων, συνεχίζοντας έτσι το όραμά μας για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου.

Ξεκινώντας το 2022 μας βρίσκει σε μια δυναμική αναπτυξιακή τροχιά που περιλαμβάνει ενίσχυση της παραγωγικής μας δυνατότητας, αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού και επέκταση της εξαγωγικής μας δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να μειώνουμε το αποτύπωμά μας στο περιβάλλον μέσω της διαρκούς βελτίωσης των περιβαλλοντικών δεικτών, στο πλαίσιο της ολιστικής στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης που έχουμε ανακοινώσει και ήδη εφαρμόζουμε. Μια στρατηγική με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους που αποτελεί την εταιρική στρατηγική μας και τον πλοηγό μας για το μέλλον.
Ευχή μου είναι να γίνει άμεσα κατανοητό από όλους, ότι η βιωσιμότητα αποτελεί μονόδρομο για να προχωρήσουμε όλοι μαζί, μπροστά. Μόνο έτσι θα περάσουμε από την σκέψη, στην πράξη και άρα στην αλλαγή που χρειάζεται να γίνει, για έναν κόσμο προς το καλύτερο

Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε.
Με το βλέμμα στραμμένο στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας για την παραγωγή
Βασίλειος Γκότσης, Διευθυντής Εργοστασίου

Η κοινωνία μας σήμερα καλείται να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις για ενέργεια, μειώνοντας παράλληλα σημαντικά τον αντίκτυπό της στο περιβάλλον. Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την ενεργειακή μετάβαση, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον συνδυασμό μέτρων ενεργειακής απόδοσης με τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνολογίες.
Η Σωληνουργεία Κορίνθου διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο προϊόντων που επικεντρώνονται στους βασικούς πυλώνες της ενεργειακής μετάβασης, όπως το φυσικό αέριο που αποτελεί το μεταβατικό καύσιμο καθώς και τις τεχνολογίες υδρογόνου και CCS (δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα). Οι τεχνολογίες αυτές επιτρέπουν την σταδιακή αλλαγή του ενεργειακού μίγματος προς πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Παράλληλα υλοποιούνται προγράμματα και επενδύσεις που διασφαλίζουν την τεχνολογική της υπεροχή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη βελτιστοποίηση του κόστους παραγωγής και την επιχειρηματική της αριστεία.
Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι μέσα από τις δυσκολίες των τελευταίων ετών η εταιρία μας βγαίνει δυνατή και η νέα χρονιά αναμένεται να είναι δυναμική με σημαντική αύξηση της δραστηριότητάς μας.

Knauf Γυψοποιία ΑΒΕΕ
Στρατηγικός Σχεδιασμός και Ψηφιακή Αναβάθμιση των εργοστασίων
Γιώργος Μολώνης, Διευθυντής Εργοστασίου Αμφιλοχίας
H όσο το δυνατόν καλύτερη πρόβλεψη της πορείας της αγοράς και η αντίστοιχη προετοιμασία που απαιτείται ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε αποτελεί την σημαντικότερη πρόκληση. Η μη κανονικότητα στη ζήτηση, οι ελλείψεις που παρατηρούνται στις πρώτες ύλες, οι φρενήρεις αυξήσεις στην αγορά της ενέργειας, αλλά και η πορεία της πανδημίας, αλλάζουν συνεχώς τους όρους παραγωγής και το περιβάλλον εργασίας.

Στρατηγικός Σχεδιασμός
Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός βασίζεται στα παρακάτω:
• Επιμονή στην ποιότητα των παραγομένων και των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πελάτες μας.
• Πιο ευκίνητες εταιρικές δομές ώστε να αντιλαμβανόμαστε άμεσα τις νέες συνθήκες και να προσαρμόζουμε/διορθώνουμε όπου χρειάζεται.
• Υποστήριξη και εκπαίδευση όλων των εργαζόμενων της επιχείρησης και ανάπτυξη της συνεργασίας.
• Χρήση εργαλείων συνεχούς βελτίωσης σε όλες τις δραστηριότητες της παραγωγής με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
• Έμφαση στην ψηφιοποίηση (Digitalization).

Σαφής επιλογή του ομίλου Knauf είναι να υποστηρίξει την αναβάθμιση των εργοστασίων σε θέματα επικοινωνίας και ψηφιοποίησης. Στο εργοστάσιο της Αμφιλοχίας έχει εγκριθεί επενδυτικό κεφάλαιο 350.000€ για νέο λογισμικό διαχείρισης πόρων, καθώς επίσης και επιπλέον εργαλεία ψηφιακής αναβάθμισης, όπως για παράδειγμα, digital on line measurements for QC, T-Con software for maintenance, αυτόματη λειτουργεία μέρους της γραμμής παραγωγής με προορισμένη παρέμβαση χειριστών. Το Small scale LNG terminal στο εργοστάσιο της Αμφιλοχίας αποτελεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για το 2022 και 2023 για εγκατάσταση LNG στην Αμφιλοχία. Επιπλέον, στόχος είναι αφενός η βελτίωση της ενεργειακής επάρκειας του εργοστασίου και αφετέρου η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της δραστηριότητας.
Υγεία και ευημερία για όλους στη νέα χρονιά

Korres
Ευέλικτο επιχειρηματικό περιβάλλον και νέες επενδύσεις το κλειδί για την αναπτυξιακή στρατηγική
Θεόδωρος Πανταζής, Διευθυντής Εργοστασίου, «ΚΟΡΡΕΣ ΑΕ-Φυσικά Προϊόντα»
Η κάθε πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στον δικό μας κλάδο μπορεί, ανάλογα με την διαχείρισή της, να έχει θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα. Εύκολα μπορούμε να αναφέρουμε:
• Τόσο στην διεθνή όσο και στην ελληνική αγορά διαμορφώνεται μία θετική συγκυρία που προέρχεται από την αίσθηση ότι η πανδημία, και οι συνέπειές της στην καθημερινότητά μας, ολοκληρώνει τον κύκλο της και βρίσκεται προς το τέλος της. Αυτό δημιουργεί ένα θετικό συναίσθημα στον καταναλωτή και μία προσμονή βελτίωσης που όμως ταυτόχρονα εμπεριέχει τον κίνδυνο αν αυτή δεν έρθει, πολύ εύκολα να μετατραπεί σε αρνητική προσέγγιση και ακόμα και σε απαξίωση και αποχή.
• Ακόμη, μία συνεχιζόμενη τάση αύξησης του κόστους ενέργειας που δεν είναι ούτε η ίδια προβλέψιμη ούτε και ο τρόπος που αυτή επηρεάζει την συνεπαγόμενη αύξηση τιμών των πρώτων υλών. Ως συνέπεια οι όποιοι σχεδιασμοί των επιχειρήσεων να βρίσκονται συνεχώς υπό επαναδιαπραγμάτευση.
• Επιπλέον, η ολοένα και διογκούμενη δυσκολία στην ομαλή τροφοδοσία πρώτων υλών ή και εξοπλισμού, που έχει ξεκινήσει κυρίως το τελευταίο εξάμηνο, και η οποία επίσης είναι δύσκολα προβλέψιμη ως προς την εξέλιξή της.
• Η νέα αντίληψη που διαμορφώνεται για τον όρο «εργασία» που με τις νέες μορφές (τηλεργασία, από απόσταση κλπ) έχει αλλάξει την σχέση εργαζόμενου – επιχείρησης. Ταυτόχρονα η δυσκολία εφαρμογής των νέων αυτών μορφών εργασίας στα παραγωγικά τμήματα, που απαιτούν την καθημερινή παρουσία, ενέχει τον κίνδυνο στους εργαζόμενους των τμημάτων αυτών να δημιουργήσει ένα συναίσθημα «εργαζόμενου χαμηλής αξίας», καθώς εκλαμβάνονται ως προνόμιο.

Τις παραπάνω προκλήσεις θα μπορούσαμε ίσως να τις βάλουμε όλες κάτω από έναν τίτλο, αυτόν της ΕΥΕΛΙΞΙΑΣ. Είναι τέτοιο το επιχειρηματικό περιβάλλον όπου θα πρέπει να λειτουργήσουμε και είναι τόσο δύσκολα προβλέψιμο που για να τα καταφέρουμε να μετατρέψουμε σε ευκαιρίες τις όποιες εξελίξεις, απαιτείται ευελιξία. Για εμάς τους ανθρώπους της παραγωγής πίσω από τον όρο ευελιξία κρύβεται το ότι γνωρίζουμε άριστα την δουλειά που πρέπει να υλοποιηθεί και γνωρίζουμε άριστα τις απαιτήσεις των προϊόντων μας, δηλαδή αυτό που αποκαλούμε CORE BUSINESS.

Προγραμματισμένες επενδύσεις
Οι νέες επενδύσεις που σαν εταιρεία έχουμε προγραμματίσει στους παραγωγικούς τομείς για την παρούσα χρονιά, και σε μεγάλο βαθμό είναι σε στάδιο υλοποίησης ήδη, είναι:
• Νέο παραγωγικό καζάνι για παραγωγή γαλακτωμάτων, διπλάσιας παραγωγικής ικανότητας από το αντίστοιχο υφιστάμενο
• Επέκταση του χώρου συσκευασίας τελικών προϊόντων
• Νέα γραμμή συσκευασίας τελικών προϊόντων για μεγάλους περιέκτες (συσκευασίες έως και 1 λίτρο)
Οι παραπάνω επενδύσεις γίνονται ώστε να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες την τελευταία 5ετία ανάγκες εξαγωγών των προϊόντων μας και οι οποίες αξιολογούνται ότι θα έχουν την ίδια δυναμική πορεία και τα επόμενα έτη.

Η απάντηση στα θεσμικά κίνητρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων δεν αφορά στη βιομηχανία «σήμερα», αλλά είναι διαχρονική. Χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο ξεκάθαρο, διαφανές και ισότιμο το οποίο να δημιουργεί μία σταθερότητα λειτουργίας των επιχειρήσεων μέσα σε αυτό. Και ταυτόχρονα να μην δημιουργεί για τις ελληνικές επιχειρήσεις φραγμούς σε σχέση με τα δεδομένα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις  εντός του κοινού ευρωπαϊκού οράματος όπου μετέχουμε.

Δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη για την νέα χρονιά. Στο πνεύμα των όσων παραπάνω αναφέρθηκαν θεωρώ ότι οφείλουμε, τόσο ο κλάδος μας όσο και οι ελληνικές επιχειρήσεις γενικότερα, να προετοιμαστούμε ώστε να καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε την κάθε αλλαγή (που δείχνει ότι θα είναι πολλές) ως θετική ευκαιρία προς όφελος των ανθρώπων μας, της επιχειρηματικότητας και του ευρύτερου κοινωνικού μας συνόλου.

EΨΑ Α.Ε
Το ενεργειακό κόστος η μεγάλη πρόκληση για την ελληνική βιομηχανία το 2022
Μιχάλης Τσαούτος, Γενικός Διευθυντής, ΕΨΑ Α.Ε, Αγριά Βόλου 
Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας κλάδος της βιομηχανίας που να μην θεωρεί μεγαλύτερη πρόκληση για τη φετινή χρονιά το κόστος της ενέργειας. Αυξήσεις της τάξης του 400-500% είναι απλά μη διαχειρίσιμες, οπότε είναι λογικό να δούμε άνοδο των τιμών στο λιανεμπόριο, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν αυτά τα κόστη να απορροφηθούν. Στην παραγωγή μας ολοκληρώσαμε ένα επενδυτικό σχέδιο περίπου €2,5 εκατ.πριν 2 χρόνια, οπότε οι νέες επενδύσεις θα κυμανθούν σε μικρά νούμερα.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα –αν δεν κάνω λάθος- είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν επιτρέπει τις πλατφόρμες αγοράς ρεύματος απευθείας από ιδιώτες καταναλωτές (βιομηχανία) με τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος. Μια τέτοια μακρόχρονη σύμβαση θα επέτρεπε στη βιομηχανία να είχε ένα σημαντικό τμήμα της ενέργειας που καταναλώνει με σταθερή (χαμηλή-για τα σημερινά δεδομένα) τιμή, οπότε θα ήταν λιγότερο ευάλωτη στη σημερινή κρίση ενέργειας.
Αν τολμούσα να κάνω μια πρόβλεψη για το 2022, θα έλεγα ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό καλοκαίρι τουριστικά, εφόσον η κατάσταση με την πανδημία δείχνει να ηρεμεί μετά την έξαρση της Όμικρον.
Η ευχή για τη νέα χρονιά θα ήταν να έχουμε όλοι την υγεία μας και να ξεμπερδέψουμε με την πανδημία, επιστρέφοντας στην κανονικότητα

SEPTONA
Εμπορική ανάπτυξη και επενδύσεις
Βασίλης Κουτρουμπίνας, Group Manufacturing Director
Η βασικότερη πρόκληση τη νέα χρονιά είναι η εύρεση του κατάλληλου εργατικού δυναμικού. Αυτό φαίνεται ότι υπάρχει διάχυτο τόσο στην ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή αγορά. Η προσπάθειά μας για ανάπτυξη και καινοτομία συνοδεύεται από την αύξηση των αναγκών σε εξειδικευμένο προσωπικό. Οι βασικοί μας στόχοι για να ανταποκριθούμε σε αυτό όσο και στην μεγάλη εμπορική ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις. Επενδύσεις σε αυτοματισμούς συστημάτων παραγωγής όσο και σε συστήματα εργασίας.

Η μετάβαση προς την ψηφιακή εποχή είναι μία  πρόκληση όχι μόνο εξαιτίας της πανδημίας αλλά κυρίως για να καινοτομήσουμε και να απλοποιήσουμε τον τρόπο που δουλεύουμε. Θεωρώ ότι η νέα χρονιά θα συνεχίσει την δυναμική της προηγούμενης στην ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, κάτι που το έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Εύχομαι το 2022 να είμαστε όλοι υγιείς, δημιουργικοί και γεμάτοι όρεξη να προσφέρουμε το καλύτερο που έχουμε στους οργανισμούς μας