Τους λόγους που η χώρα μας μπορεί να αισιοδοξεί ως προς την καινοτομία ανέπτυξε -μεταξύ άλλων- ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το συνέδριο «Reinventing Greece through Investments in Innovation». Εκτός από τους στόχους του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Συνδέσμου για την καινοτομία, καθώς και η μελέτη «Destination Greece: Attracting Digital & Innovation Investment» που εκπόνησε η Accenture για λογαριασμό του ΣΕΒ, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία. «Η ευημερία μας εξαρτάται από την αναβάθμιση της συλλογικής μας ικανότητας να καινοτομούμε» τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος και σημείωσε ότι «η τεχνολογία και η καινοτομία βρίσκονται στον πυρήνα της οικονομικής ανάπτυξης σήμερα και στο μέλλον». Αναφερόμενος στην Ελλάδα, επισήμανε ότι μπορούμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, αφού έχουν γίνει σημαντικά βήματα, τα τελευταία χρόνια.

Όπως τόνισε, «το οικοσύστημα, από σχεδόν ανύπαρκτο πριν λίγα χρόνια, σήμερα μεγαλώνει, δημιουργεί παραδείγματα προς μίμηση και προσδοκούμε να τριπλασιαστεί σε μια πενταετία. Οι επενδύσεις των πολυεθνικών εταιριών καινοτομίας και τεχνολογίας στην Ελλάδα επιταχύνονται, ενώ αξιοποιείται σταδιακά και το μεγάλο δίκτυο των Ελλήνων της Διασπορά που μεταφέρουν επενδύσεις, συμβουλές και τεχνογνωσία στην Ελλάδα. Παράλληλα, υπάρχει σαφής πρόοδος ως προς την αξιοποίηση της ερευνητικών αποτελεσμάτων των ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων».

Εντοπίζεται επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, μια δυναμική για τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων (clusters) ιδιαίτερα σε κλάδους, όπως η βιοτεχνολογία και το φάρμακο. «Είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε τον συγχρονισμό προκλήσεων όπως η πράσινη μετάβαση, η ψηφιοποίηση και οι αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και την ευρεία συναντίληψη που διαμορφώνεται στο χώρο των επενδύσεων, της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων για τις άμεσες προκλήσεις και την καινοτομία. Κυρίως όμως, είναι θετική η μεταστροφή της αντίληψης της κοινωνίας για την επιχειρηματικότητα, και πως αποτελεί μέρος της λύσης σε διάφορα ζητήματα», σημείωσε.

Από την άλλη, επισήμανε ότι το ποτήρι είναι και μισοάδειο, διότι παραμένουμε πίσω από τις προηγμένες χώρες και τους ανταγωνιστές μας.
Στις δράσεις και τους στόχους του ΣΕΒ ως προς την αναβάθμιση της Καινοτομίας αναφέρθηκαν στη δική τους τοποθέτηση ο Συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ κ. Μάρκος Βερέμης και η Διευθύντρια του Τομέα Καινοτομίας κ. Μάγκη Αθανασιάδη, μεταξύ των οποίων η περεταίρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας, ώστε μέσα στην επόμενη πενταετία να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση τα 10 δισ. ευρώ.

Για εκδημοκράτηση των εργαλείων ψηφιακού μετασχηματισμού έκανε λόγο ο κ. Βερέμης, οι οποίες κλείνουν την «ψαλίδα» μεταξύ των μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων. Παρουσιάζοντας τη μελέτη της Αccenture Greece, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλός της, Κυριάκος Σαμπατακάκης, τόνισε ότι η Ελλάδα «έχει εισέλθει δυναμικά στον διεθνή στίβο προσέλκυσης άμεσων ξένων ψηφιακών επενδύσεων».

Σχετικά με το μέγεθος των επενδύσεων που χρειάζονται να γίνουν στα επόμενα χρόνια από τις επιχειρήσεις στον τομέα της καινοτομίας ώστε να πιάσουν το momentum της εποχής, ο κ. Σαμπατακάκης ανέφερε ότι: «Ως οδηγό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κενό που έχει η χώρα σε FPI, που είναι της τάξεως των 15 δισ., οπότε όσο μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της πίτας μπορούμε να διεκδικήσουμε μέσω τέτοιων επενδύσεων, τόσο το καλύτερο».
Το επενδυτικό συνέδριο, με βασικό μήνυμα ότι «η Ελλάδα επιστρέφει μέσα από την Καινοτομία», πραγματοποιείται διαδικτυακά από τον ΣΕΒ και το Innovative Greeks, την Τετάρτη, 1/12/2021, στις 14:30.

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό Special Report του ΣΕΒ «Η Ελλάδα επιστρέφει μέσα από την Καινοτομία» εδώ.