Οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο των πλαστικών συζητήθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανικών Πλαστικών Ελλάδων (ΣΒΠΕ) «Ανακύκλωση και Κυκλική Οικονομία: Προκλήσεις και Ευκαιρίες», που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 2 Ιουνίου. Με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών, παρουσιάστηκαν καινοτόμες λύσεις, όπως η χημική ανακύκλωση, εργαλεία για τη βελτίωση της διαδικασίας, όπως οι πλατφόρμες «RecyClass», «PolyCert» και «MORE», ενώ παρουσιάστηκαν και οι βέλτιστες πρακτικές για τη βιώσιμη και κυκλική χρήση των υλικών.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΒΠΕ, Βασίλειος Γούναρης, ανακοινώνοντας την ανάθεση μελέτης για την ανακύκλωση το επόμενο διάστημα στο ΙΟΒΕ, με αντικείμενο την καταγραφή των στόχων της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών για τον κλάδο. «Με αυτόν τον τρόπο θα αποδείξουμε εμπράκτως, για ακόμη μία φορά, ότι η ελληνική βιομηχανία πλαστικών αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Ο Εμμανουήλ Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, δήλωσε «Από το 20% της ανακύκλωσης σήμερα, θέλουμε να φτάσουμε σε μεγαλύτερα ποσοστά. Διατηρούμε μια επιφύλαξη για το αν θα το πετύχουμε έως το 2025. Αυτό θα το επιτύχουμε μέσα από υποδομές ξεχωριστής συλλογής και διαλογής, νέα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης και τη μείωση της υγειονομικής ταφής από το 78% που είναι σήμερα στο 10% που στοχεύουμε για το 2030, χρησιμοποιώντας και την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων».