Σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, με τις επιπτώσεις της πανδημίας να είναι εμφανείς σε όλο το φάσμα της οικονομίας, η ελληνική βιομηχανία αποδεικνύεται ανθεκτική και διατηρεί την επενδυτική της δυναμική, ποντάροντας στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Πλήθος σημαντικών επενδύσεων βρίσκονται ήδη υπό υλοποίηση ή είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν μέσα στο 2021 από τα μεγάλα ονόματα του εγχώριου παραγωγικού τομέα, με τον ορίζοντα ολοκλήρωσης να κυμαίνεται από μερικούς μήνες μέχρι και αρκετά έτη. Και όπως γίνεται εμφανές, όλοι οι κλάδοι, από αυτόν των τροφίμων μέχρι τον φαρμακευτικό και τον εξορυκτικό, συγκλίνουν στην υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών και βιώσιμων πρακτικών, που ενισχύουν την παραγωγική δυναμικότητα, βασιζόμενες παράλληλα στις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
Το Manufacturing μίλησε με στελέχη βιομηχανιών που αυτή τη στιγμή «τρέχουν» επενδύσεις εκατομμυρίων και μοιράστηκαν μαζί μας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που αυτές προσδίδουν στις εταιρείες τους, τις καινοτομίες που υιοθετούνται και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Νέα παραγωγική μονάδα για την ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ
«Η εταιρεία διακρίνοντας τις ανάγκες και τις ευκαιρίες που υπήρχαν στην αγορά του συσκευασμένου – τυποποιημένου ψωμιού, κατέχοντας την ηγετική θέση βάσει ποιότητας αλλά και όγκου πωλήσεων, αποφάσισε να ξεκινήσει μία σημαντική επένδυση. Αυτή περιλαμβάνει την κατασκευή μίας νέας παραγωγικής μονάδας και ενός υπερσύγχρονου κτιρίου αποθήκευσης και διανομής», σημειώνει ο Νίκος Βασιλάκος, Operations Director στην ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ Α.Ε.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια συνολική έκταση 55,2 στρεμμάτων, που διαμορφώθηκε καταρχήν μέσω της απόκτησης του οικοπέδου της πρώην «ΑΓΝΟ», έκτασης 30 στρεμμάτων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν αγορές και μισθώσεις συνολικής έκτασης 18,0 στρεμμάτων. Σε αυτό το χώρο υλοποιείται ένα νέο κτίριο παραγωγής 3.500 m2, όπου θα στεγαστεί μια πλήρης και υπερσύγχρονη παραγωγική μονάδα. Όλες οι υποδομές είναι αυτόνομες και ανεξάρτητες από το υφιστάμενο εργοστάσιο, ενώ η νέα γραμμή παραγωγής ενσωματώνει τεχνολογίες πρωτοποριακές για τον τομέα της αρτοβιομηχανίας. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκο, σκοπός του έργου είναι η προσθήκη επιπλέον δυναμικότητας στην εταιρεία, με σημαντικά οφέλη παραγωγικότητας και μείωσης κόστους στη παραγωγική διαδικασία, ενώ θα προσδώσει και νέες, καινοτόμες παραγωγικές δυνατότητες.

Στην ίδια έκταση κατασκευάζεται και ένα κτίριο αποθήκης 6.500 m2, η οποία θα συνδέεται με τις υπάρχουσες παραγωγικές εγκαταστάσεις με μία υπέργεια γέφυρα, μέσω της οποίας θα μεταφέρονται αυτοματοποιημένα τα προϊόντα στο χώρο αποθήκευσης. «Εκεί θα εγκατασταθούν καινοτόμα και πρωτοποριακά συστήματα για την ταυτοποίηση των προϊόντων (real time RFID tracking σε συνδυασμό με 2D code verification), διαλογή και stacking/palletizing των προϊόντων που θα παραλαμβάνονται από την παραγωγή. Στη συνέχεια, tailor made ρομποτικά συστήματα αναλαμβάνουν την αποθήκευση, την επεξεργασία των παραγγελιών, αλλά και την αυτοματοποιημένη συλλογή και εκτέλεση παραγγελιών (automated crate picking system). Όλες οι λειτουργίες ενοποιούνται κάτω από μια ενιαία διαχειριστική πλατφόρμα, ώστε όλες οι πληροφορίες να είναι άμεσα διαθέσιμες σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα», διευκρινίζει ο Operations Director της εταιρείας.

Τέλος, σε διακριτό όροφο του κτιρίου αποθήκευσης θα κατασκευασθούν τα νέα γραφεία της εταιρείας συνολικής έκτασης 1.500 m2, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο θα δημιουργηθεί εγκατάσταση για την συντήρηση των οχημάτων του στόλου της εταιρείας και ένα κατάστημα «Απολλώνιον». «Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης, μαζί με την αγορά των οικοπέδων, ανέρχεται στα 27,3 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου 2021», καταλήγει ο κ. Βασιλάκος.

Σε τροχιά επενδύσεων η ELPEN
Η ELPEN έχει ξεκινήσει την υλοποίηση του νέου επενδυτικού της προγράμματος ύψους 51 εκατ. ευρώ, στοχεύοντας στην έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή νέων φαρμάκων υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας. Η στρατηγική επένδυση της εταιρείας θα γίνει στην Περιφέρεια Αττικής και αποτελεί μέρος ενός συνολικού επενδυτικού πλάνου που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ για την επόμενη τετραετία.

Στο πλαίσιο αυτό, η ELPEN δρομολογεί τη δημιουργία ενός εργοστασίου παραγωγής φαρμάκων με εξαγωγικό προσανατολισμό στην Κερατέα κι ενός Κέντρου Εφαρμοσμένης Βιοϊατρικής Έρευνας στα Σπάτα. Η εταιρεία έχει, επίσης, εντάξει στον επενδυτικό της προγραμματισμό και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών παραγωγικών μονάδων της στο Πικέρμι Αττικής. Το νέο εργοστάσιο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων στην Κερατέα θα έχει δυο καινοτόμες μονάδες παραγωγής, με τεχνολογίες που για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα, και το 85% της παραγωγής του προορίζεται για εξαγωγή. Το νέο κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης της εταιρείας στα Σπάτα θα εστιάσει στην έρευνα θεραπειών οριακής καινοτομίας και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Οι εργασίες στις εγκαταστάσεις, τόσο της Κερατέας όσο και των Σπάτων έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Εκτιμάται ότι το εργοστάσιο στην Κερατέα θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2022, ενώ οι εργασίες στο κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης στα Σπάτα θα ολοκληρωθούν εντός του 2023.

Αναφερόμενος στη διπλή επένδυση της ELPEN, ο Αντιπρόεδρος ΔΣ της εταιρείας και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ), Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε: «Η αξιοποίηση των εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομίας και της απασχόλησης. Ο κλάδος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας δεν αρκείται στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας, αλλά την επανεπενδύει στη χώρα μας, διασφαλίζοντας την επάρκεια της εγχώριας αγοράς σε φάρμακα πρώτης γραμμής και συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της παρεχόμενης φαρμακευτικής φροντίδας στους ασθενείς».
Σε πλήρη λειτουργία, οι δυο επενδύσεις της εταιρείας θα δημιουργήσουν 210 νέες άμεσες θέσεις εργασίας κυρίως για επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης και 580 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Εκσυγχρονισμός των λατομείων της ΙΚΤΙΝΟΣ
H ΙΚΤΙΝΟΣ, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και ανανέωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού των λατομείων της, προχωρά σε μια νέα επένδυση. Το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται σε 8.164.128 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός μιας τετραετίας από την έναρξή της, ενώ όπως υπογραμμίζουν στελέχη της εταιρείας, μιλώντας στο Manufacturing, υπολογίζεται ότι θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας κατά 40%.
Η εταιρεία, εντάσσοντας στο δυναμικό της νέο μηχανολογικό εξοπλισμό και σύγχρονα μηχανήματα, εκσυγχρονίζεται και αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τόσο στο κομμάτι της παραγωγής, όσο και στο κομμάτι της διαχείρισης των πόρων, όπως καύσιμα, ανταλλακτικά, χρόνος ακινησίας μηχανημάτων λόγω βλαβών, κ.λπ. Η βελτιωμένη δυναμική των νέων μηχανημάτων αναμένεται να αυξήσει την παραγωγική δυνατότητα. Πλέον, η διαχείριση των ογκομαρμάρων θα γίνεται σε ταχύτερους χρόνους, μειώνοντας παράλληλα και το κόστος παραγωγής.

«Τα νέα μηχανήματα με μειωμένη κατανάλωση σε καύσιμα και με τις νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, παρουσιάζουν καλύτερη απόδοση και μειωμένα καυσαέρια, δεδομένου ότι λειτουργούν εντός στοών», σημειώνουν στο Manufacturing στελέχη της ΙΚΤΙΝΟΣ. «Παράλληλα, αυξάνονται τα χρονικά διαστήματα περιοδικής συντήρησης. Η μείωση του “νεκρού” χρόνου λόγω βλαβών, αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και ένα εξαιρετικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», συμπληρώνουν.

Στο δυναμικό της εταιρείας, αναμένεται να ενσωματωθούν και νέα μηχανήματα αποκλειστικά για υπόγεια εξόρυξη, όπως πριόνια κοπής, διατρητικά για την τοποθέτηση αγκυρίων και εναέριες πλατφόρμες για εργασία σε ύψος, ενισχύοντας έτσι το βασικό κομμάτι της παραγωγής. Τα νέα μηχανήματα αφορούν σε όλο το φάσμα της παραγωγής. Συγκεκριμένα:
• Στη διαχείριση, φόρτωση και μεταφορά των ογκομαρμάρων (φορτωτές και κλαρκ),
• Στην εξόρυξη μαρμάρων και την διαχείριση υλικών (ερπυστριοφόροι εκσκαφείς και φορτηγά),
• Στην κοπή μαρμάρου (πριόνια και συρματοκοπές),
• Στη διάτρηση μαρμάρου (διατρητικά),
• Στην εργασία σε ύψος εντός στοών (εναέριες πλατφόρμες),
• Στην παραγωγή ρεύματος,
• Στην παραγωγή συμπιεσμένου αέρα (αεροσυμπιεστές),
Η επένδυση εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της ΙΚΤΙΝΟΣ, που σκοπεύει στο συνεχή εκσυγχρονισμό της με καινοτόμες μεθόδους και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, αλλά και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Καινοτόμα μονάδα παραγωγής βιοαερίου για την Κρι Κρι
«Στην εταιρεία Κρι Κρι, αναγνωρίζοντας ότι η βιώσιμη ανάπτυξη και η κυκλική οικονομία αποτελούν παγκόσμια προτεραιότητα, αναλαμβάνουμε δράση, επενδύοντας στη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής βιοαερίου και συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας ισχύος 998kW, στο χώρο των εγκαταστάσεών μας στις Σέρρες», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Τραγούδας, Υπεύθυνος Αειφόρου Ανάπτυξης της Κρι Κρι. Η παραγωγή του βιοαερίου θα πραγματοποιείται μέσω αναερόβιας επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων και του ορού γάλακτος της βιομηχανίας μας και στη συνέχεια θα οδηγείται στη μονάδα συμπαραγωγής.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Τραγούδας, η συγκεκριμένη επένδυση είναι ύψους 4,5 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια. Η υλοποίηση του πρώτου σταδίου που αφορά στην αναερόβια επεξεργασία και παραγωγή βιοαερίου ξεκινάει άμεσα, εντός του Μαΐου 2021, ενώ το start-up αναμένεται το Σεπτέμβριο 2021. Η υλοποίηση του δεύτερου σταδίου που αφορά στη μονάδα συμπαραγωγής, αναμένεται στις αρχές του 2022. Αρχικά το παραγόμενο βιοαέριο θα οδηγείται σε ατμολέβητα προς παραγωγή ατμού, ενώ όταν ολοκληρωθεί η επένδυση το βιοαέριο θα οδηγείται στη μονάδα συμπαραγωγής.

«Η μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας και παραγωγής βιοαερίου που θα εγκαταστήσουμε είναι ένα έργο πρωτοποριακό για τα Ελληνικά δεδομένα, γιατί θα αξιοποιεί απόβλητα μεγάλης παροχής και υψηλού οργανικού φορτιού που προκύπτουν από την παραγωγή παγωτού, γαλακτοκομικών προϊόντων και ορού γάλακτος», τονίζει ο Υπεύθυνος Αειφόρου Ανάπτυξης της εταιρείας. Η μονάδα μελετήθηκε και σχεδιάστηκε από την Ολλανδική εταιρεία HydroThane STP όπου διαθέτει πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία στην αναερόβια τεχνολογία διαχείρισης υγρών βιομηχανικών αποβλήτων.

Για την αναερόβια επεξεργασία και παραγωγή βιοαερίου επιλέχθηκε ένας συνδυασμός δύο αντιδραστήρων: Ενός αντιδραστήρα υπερσύγχρονης και καινοτόμου τεχνολογίας τύπου ECSB μεγάλης παροχής και υψηλής φόρτισης, ο οποίος βασίζεται στη χρήση κοκκώδους βιομάζας, και θα βιοαποικοδομεί εντός λίγων ωρών το διαλυτό οργανικό υπόστρωμα των αποβλήτων & του ορού γάλακτος. Και ενός αντιδραστήρα τύπου CSTR χαμηλής φόρτισης και μεγάλης παραμονής, ο οποίος θα βιοαποικοδομεί τη στερεά και λιπαρή φάση των αποβλήτων που είναι απαραίτητο να διαχωριστούν πριν την είσοδο στον αντιδραστήρα ECSB. Το παραγόμενο βιοαέριο από τους δύο αντιδραστήρες θα οδηγείται στη μονάδα συμπαραγωγής, όπου θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια και θα διατίθεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ταυτόχρονα όμως θα πραγματοποιείται και ανάκτηση της θερμότητας, προς παραγωγή θερμού νερού και ατμού συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου.

Οι επενδύσεις καλά κρατούν
Ο χορός των επενδύσεων δε σταματά όμως εδώ, καθώς καθημερινά ανακοινώνονται νέες, αξιοσημείωτες επενδύσεις από το βιομηχανικό κλάδο, με έμφαση στην επέκταση της παραγωγής και το R&D.
Ενδεικτικά, το τελευταίο διάστημα η ΦΑΓΕ προχώρησε σε πλήρη αναθεώρηση του επενδυτικού της σχεδιασμού, με στόχο τη δημιουργία νέας παραγωγικής μονάδας στη δυτική Ευρώπη, έχοντας ήδη υπογράψει συμβόλαια ύψους 27,1 εκατ. ευρώ.

Από τη SARANTIS «τρέχει» επένδυση 12 εκατ. ευρώ για την επέκταση και αυτοματοποίηση του εργοστασίου Pοlipak στην Πολωνία, η οποία θα οδηγήσει στην δημιουργία νέων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Σε μια νέα επένδυση ύψους 105 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη καινοτόμων μπαταριών λιθίου προχωρά η SUNLIGHT, δημιουργώντας ένα νέο ερευνητικό κέντρο στην Αθήνα και ενδυναμώνοντας το υπάρχον R&D Center, που λειτουργεί ήδη στην Ξάνθη. Έ

ως το καλοκαίρι ολοκληρώνεται το επενδυτικό πλάνο της PAPOUTSANIS με στόχο το διπλασιασμό της δυναμικότητας στη μορφοποίηση σαπώνων, την περαιτέρω μείωση του παραγωγικού κόστους και την είσοδο σε νέα προϊόντα, με την εταιρεία να διαθέτει 6 εκ. ευρώ για επενδύσεις μέχρι το τέλος του 2021, έναντι των 3 εκ. ευρώ που είχε αρχικά προγραμματισθεί.

Σε επέκταση κατά 60% του εργοστασίου που διατηρεί στη Ρουμανία φέρεται να επιθυμεί να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η CHIPITA, με την παραγωγική ικανότητα της νέας μονάδας να εκτιμάται σε 60 τόνους ημερησίως.

Η ELVALHALCOR ξεκίνησε τη δεύτερη φάση του πενταετούς επενδυτικού προγράμματος ύψους 100 εκατ. ευρώ με στόχο την αξιοποίηση της νέας παραγωγικής δυναμικότητας.

Τέλος, επενδύσεις 1,5 δισ. για 12 νέα εργοστάσια και 17 ερευνητικά κέντρα σχεδιάζονται το ερχόμενο διάστημα στη χώρα μας, από ελληνικές και πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες