«Η ελληνική χημική βιομηχανία υποστηρίζει τους στόχους για την κλιματική αλλαγή, την κυκλική οικονομία, την εξειδικευμένη γνώση και πληροφορία για τις χημικές ουσίες ωστόσο πρέπει κατά τη μετάβαση οι επιχειρήσεις να καταστούν ανταγωνιστικές διεθνώς.

Οι πόροι του Ταμείου για την ανάκαμψη και ανθεκτικότητα (RRF), του νέο ΕΣΠΑ 2021-27 και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την έρευνα, με την κατάλληλη αξιοποίηση αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για την πράσινη μετάβαση και την ψηφιοποίηση», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΧΒ κ. Βασίλης Γούναρης, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου.

Η υλοποίηση της νέας στρατηγικής της Ε.Ε. για τα χημικά και της πράσινης συμφωνίας ήταν το θέμα της ανοιχτής διαδικτυακής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η χημική βιομηχανία έχει ουσιώδη συνεισφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια, στην ανάπτυξη των τεχνολογιών υδρογόνου, την αποθήκευση της ενέργειας και την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλες τις παραγωγικές διαδικασίες. Για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων απαιτείται πρωτίστως η ανάπτυξη υποδομών για την παραγωγή και μεταφορά της πράσινης ενέργειας, δίκτυα για το πράσινο υδρογόνο και την πράσινη αμμωνία. Η μεταποίηση μέσα από μία συνεκτική βιομηχανική πολιτική θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της ανάπτυξης της οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα μέλη του Συνδέσμου εξέφρασαν την ανησυχία τους για το κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα που είναι υψηλό και συνεχώς αυξανόμενο με αποτέλεσμα να πλήττεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Ένα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που τέθηκε το οποίο επηρεάζει όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι η έλλειψη πρώτων υλών, η σημαντική αύξηση των τιμών τους και των ναύλων με αποτέλεσμα την αστάθεια στις εφοδιαστικές αλυσίδες.