Το 2023 ήταν μια κομβική χρονιά για τη MYTILINEOS, σημειώνοντας ένα ακόμη ρεκόρ κερδοφορίας σε επίπεδο EBITDA, ξεπερνώντας το επίπεδο του 1 δισ. Ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας. Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις του 2023, κατά τη διάρκεια του έτους η MYTLINEOS συνέχισε να προωθεί σταθερά τους στρατηγικούς της στόχους, μέσω μιας σειράς στοχευμένων εξαγορών (Watt & Volt, Unison, EfAEnergy και Volterra), οι οποίες ενίσχυσαν περαιτέρω τον Ενεργειακό πυλώνα της εταιρείας, ενώ η εξαγορά της IMERYS BAUXITES, που καθιστά τη MYTILINEOS ως το μεγαλύτερο παραγωγό βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύει ακόμα περισσότερο την καθετοποίηση του Τομέα Μετάλλων. Παράλληλα, η MYTILINEOS επιταχύνει τη διείσδυσή της στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Βόρειας Αμερικής στον Τομέα των ΑΠΕ.

Ιστορικές επιδόσεις στην ένυδρη αλουμίνα
Εμβαθύνοντας στον Τομέα Μετάλλων του Ομίλου, παρά το σχετικά αδύναμο περιβάλλον στην αγορά αλουμινίου, η MYTILINEOS, με έγκαιρη ανάληψη δράσεων, κατάφερε να διατηρήσει την κερδοφορία της κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, επιτεύχθηκε ιστορική επίδοση στην ετήσια αθροιστική παραγωγή πρωτόχυτου και δευτερόχυτου αλουμινίου και ιστορική επίδοση στις ποσότητες πωλήσεων ένυδρης (non metallurgical) αλουμίνας, ενώ και η παραγωγή της ένυδρης αλουμίνας κινήθηκε πολύ κοντά στο ιστορικά υψηλό της επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια του 2024, εν αναμονή της έναρξης του κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι η Κίνα η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, θα δείξουν σημάδια βελτίωσης, και ως εκ τούτου αναμένεται ενίσχυση της ζήτησης του μετάλλου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, όσον αφορά στον Κλάδο της Μεταλλουργίας, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση της καλής πορείας, απέναντι στις σοβαρές προκλήσεις των παγκόσμιων αγορών καθότι η MYTILINEOS:

i. Έχει προβεί σε πλήρη αποσύνδεση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ, μετά την επιτυχημένη μερική αυτοπρομήθεια του προηγούμενου έτους και εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις συνέργειες που προκύπτουν με τον κλάδο της Ενέργειας, εξασφαλίζοντας έτσι χαμηλές τιμές ενέργειας για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας στο κόστος παραγωγής.

ii. Έχει προβεί σε ενέργειες αντιστάθμισης που του εξασφαλίζουν μέρος της υψηλής κερδοφορίας.

iii. Με την εξαγορά της IMERYS Βωξίτες (πλέον Ευρωπαϊκοί Βωξίτες), ενισχύει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά του μέσω της πρόσθετης καθετοποίησης της παραγωγής και της εκμετάλλευσης νέων κοιτασμάτων Ελληνικού Βωξίτη.

iv. Μετά την ολοκλήρωση του σχετικού προγράμματος επενδύσεων, σταθεροποιεί την παραγωγή του «πράσινου» δευτερόχυτου αλουμινίου σε υψηλά επίπεδα.