Σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο θα κινηθούν οι δαπάνες για φέτος στην Ευρώπη στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, και σύμφωνα με τη International Data Corporation’s (IDC), θα αγγίξουν διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Αναλυτικότερα, οι επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό για την Ευρώπη εκτιμάται ότι φέτος θα είναι αυξημένες κατά 15,9% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τα επίπεδα των 550 δισ. δολαρίων.

Η μεταποίηση πρωτοστατεί
Οι πιο δραστήριοι κλάδοι, ως προς τις επενδύσεις σε υπηρεσίες, προϊόντα και διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού αναμένεται να είναι αυτοί της μεταποίησης, των επαγγελματικών υπηρεσιών και των κατασκευών. Μάλιστα, σωρευτικά οι παραπάνω κλάδοι θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών ευρωπαϊκών ψηφιακών δαπανών το 2023.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη μελέτη η βιωσιμότητα θα είναι βασική στρατηγική προτεραιότητα που θα ενισχύσει τις ευρωπαϊκές ψηφιακές δαπάνες καθώς από προαιρετικό γίνεται βασικό κριτήριο δέσμευσης πελατών, εμπιστοσύνης και επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Οι δαπάνες για τη βιωσιμότητα αναμένεται να αυξηθούν κατά 23,8% έως το 2026 στην Ευρώπη.
«Οι δαπάνες για ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ευρώπη οδηγούνται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για τις ευρωπαϊκές εταιρείες να αναπτύξουν μια ισχυρή και αξιόπιστη στρατηγική βιωσιμότητας», δήλωσε η Angela Vacca, υπεύθυνη έρευνας, Customer Insights & Analysis, IDC. «Οι εταιρείες αναγνωρίζουν τα επιχειρηματικά οφέλη μιας στρατηγικής με ψηφιακή προτεραιότητα, με τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο, ειδικά σε ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της μεταποίησης, των μεταφορών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας».

Επένδυση-μυστήριο για εργοστάσιο καλωδίων στα Highlands
Μια επένδυση άνω των 200 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας που θα δημιουργήσει 150 νέες θέσεις εργασίας, ετοιμάζεται στην περιοχή Nigg, όπου αναμένεται να κατασκευαστεί ένα τεράστιο νέο εργοστάσιο υποθαλάσσιων καλωδίων υψηλής τάσης. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε την κλίμακα της επένδυσης και τον προβλεπόμενο αριθμό θέσεων εργασίας ως μέρος μιας ευρύτερης ανακοίνωσης για επενδύσεις αξίας 17,7 δισ. λιρών από ιαπωνικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέρος της ανακοίνωσης του επενδυτικού πακέτου, επιβεβαιώνει και τη φημολογία ότι η Sumitomo Electric Industries ήθελε να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο παραγωγής καλωδίων υψηλής τάσης κάπου στα Highlands. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ross-Shirejournal ενώ κανείς δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα ότι η περιοχή στο λιμάνι του Nigg είναι η καθορισμένη τοποθεσία για αυτό, τα έγγραφα με τα σχέδια για το εργοστάσιο καλωδίων που έχουν ήδη κατατεθεί στο Highland Council περιλαμβάνουν το όνομα της Sumitomo.