Την επέκταση των εγκαταστάσεών της με επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 7 εκατ. ευρώ ολοκλήρωσε πρόσφατα η ΜΠΙΖΙΟΣ Α.Ε, όπως αναφέρει στο INDUSTRY ο κ. Γεώργιος Μπίζιος, Εμπορικός Διευθυντής της βιομηχανίας επεξεργασίας γάλακτος, το εργοστάσιο της οποίας καταλαμβάνει σήμερα 15.000 τ.μ. σε έκταση 100 στρεμμάτων στην Ελασσόνα Λάρισας.
Οι επενδύσεις ωστόσο δε σταματούν εκεί, καθώς για τη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας και των πόρων της, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η ΜΠΙΖΙΟΣ Α.Ε. σχεδιάζει την εγκατάσταση ενός προηγμένου λογισμικού συστήματος τεχνολογίας αιχμής με σκοπό τη διαχείριση της αποθήκης, όπως και μια νέας καινοτόμου γραμμής συσκευασίας φέτας.

Αξιοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη και Κυκλικότητα
«Θέλοντας να συμβαδίσουμε με τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης, αναπτύξαμε ένα λογισμικό παρακολούθησης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων για τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας όπως και για την μοντελοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας», σημειώνει ο κ. Μπίζιος, διευκρινίζοντας ότι για τη βέλτιστη λειτουργία έχει εγκατασταθεί σύστημα online παρακολούθησης, στο οποίο γίνεται συνεχής ανάλυση σε διάφορα στάδια. Τα αποτελέσματα γίνονται άμεσα διαθέσιμα και τα συνδεδεμένα συστήματα παραγωγής αυξάνουν την παραγωγικότητα, την ενεργειακή απόδοση και τη βιωσιμότητα.

«Επίσης, μειώνοντας το χρόνο διακοπής λειτουργίας και το κόστος συντήρησης δίνεται η δυνατότητα να μειώνεται η πολυπλοκότητα των λειτουργιών, και να επιταχύνεται η διαχείριση σε όλους τους πόρους της αποθήκης (χώρος, άτομα, αποθέματα, εξοπλισμός)», συμπληρώνει ο ίδιος. Η ΜΠΙΖΙΟΣ Α.Ε. έχει ως κύριο στόχο για τα επόμενα χρόνια την ενίσχυση των πρωτοβουλιών και των δραστηριοτήτων που προάγουν τις φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις.

«Στο πλαίσιο αυτό κατασκευάστηκε μία πρότυπη μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων με δυνατότητα παραγωγής 1,3 mW, η οποία βραβεύτηκε στα Green Brands Awards 2023, λαμβάνοντας το Golden Award στην κατηγορία: Πράσινη και κυκλική οικονομία», αναφέρει ο κ. Μπίζιος. Η μονάδα αυτή αποτελεί πρωτοπόρο στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας και το ποσοστό αποβλήτων που ανακυκλώνει και επαναχρησιμοποιεί είναι στο 100%, με την παραγόμενη ισχύ ρεύματος της μονάδας να ισοδυναμεί για να καλύψει τις ανάγκες 2.000 νοικοκυριών. «Στόχος των ενεργειών αυτών είναι η προστασία του περιβάλλοντος και συνεπώς η βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. Χωρίς συμβιβασμούς σε θέματα ποιότητας, η ΜΠΙΖΙΟΣ Α.Ε. δεσμεύεται να επιτύχει τα υψηλότερα σταθμά εταιρικής ευθύνης παρέχοντας μακρόπνοες και βιώσιμες λύσεις στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο», τονίζει ο Εμπορικός Διευθυντής της εταιρείας.

Βλέψεις για ενίσχυση εξαγωγών
Περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών θα εμφανίσει το 2023 η εταιρεία ΜΠΙΖΙΟΣ Α.Ε., η οποία αντλεί το 70% των εσόδων της από εξαγωγές, ενώ συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της εντός και εκτός συνόρων, κόντρα στις προκλήσεις από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα δε με τον κ. Μπίζιο, οι στόχοι λαμβάνουν πέρα από τη διατήρηση και αύξηση του μεριδίου αγοράς, την περαιτέρω ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού. «Με παρουσία σε πάνω από 15 χώρες συνεχίζει δυναμικά την εξαγωγική της δραστηριότητα στον παγκόσμιο χάρτη και για το έτος 2024. Με βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη, η εταιρεία μας διακρίνει αισιοδοξία ως προς τις προοπτικές κατά το επόμενο έτος για μεγαλύτερες επενδύσεις και περαιτέρω αύξηση της ζήτησης», καταλήγει.