Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, έδωσε το πράσινο φως στην κρατική εταιρεία «Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής Βόρειας Μακεδονίας» (ESM) να ξεκινήσει τη διαδικασία υπογραφής των συμφωνιών για την εφαρμογή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ESM και της Gastrade, σχετικά με το έργο του τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Αλεξανδρoύπολη.
«Με τις συμφωνίες και τις απορρέουσες από αυτές υποχρεώσεις, ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Αλεξανδρoύπολη θα παρέχει ασφαλή και μακροπρόθεσμη προμήθεια υγροποιημένου αερίου για τις ανάγκες της Βόρειας Μακεδονίας» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας. «Το εν λόγω έργο έχει χαρακτηριστεί ως κρίσιμο Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει τη στήριξή του στο πλαίσιο υλοποίησης και άλλων σημαντικών έργων υποδομής φυσικού αερίου στην περιφερειακή αγορά» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι στις 31 Μαρτίου 2021, εκπρόσωποι της ελληνικής εταιρείας Gastrade Α.Ε. και δύο κρατικών επιχειρήσεων της Βόρειας Μακεδονίας (Εθνικοί Ενεργειακοί Πόροι-NER και Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής Βορείου Μακεδονίας -ESM), παρουσία του τότε πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας για ενδεχόμενη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στον τερματικό σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης. Η NER στοχεύει στην απόκτηση μεριδίου (10%) στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, ενώ η ESM ενδιαφέρεται να δεσμεύσει χωρητικότητα στον τερματικό σταθμό για περίοδο 15 ετών. Η Gastrade αναπτύσσει στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) LNG, που αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2023.