Οι επιχειρήσεις που δείχνουν το δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και της «πράσινης» επιχειρηματικής δραστηριότητας, βραβεύτηκαν στα Mining Awards 2021, αναδεικνύοντας μεγάλο νικητή την Imerys Greece.

Οι μεταλλευτικές, εξορυκτικές και επιχειρήσεις μαρμάρου που έχουν επενδύσει σε ένα βιώσιμο και «πράσινο» αύριο με δραστηριότητες ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και επιμόρφωσης των εργαζομένων τους, βραβεύτηκαν στα Mining Awards 2021. Οι νικητές είχαν την ευκαιρία να παραλάβουν τα βραβεία τους και να φωτογραφηθούν την Πέμπτη 1η Ιουλίου 2021, στο House 124 στο Χαλάνδρι. Ο κλάδος των μελετητικών και συμβουλευτικών επιχειρήσεων αντιπροσωπεύτηκε με υποψηφιότητες και βράβευση, δίνοντας δυναμικά το παρόν στην πρώτη διοργάνωση βραβείων Mining, ενώ εξέχουσες προσωπικότητες και θεσμικοί εκπρόσωποι του χώρου παρευρέθηκαν στην εκδήλωση επικυρώνοντας τις τιμητικές διακρίσεις, που οι κριτές απένειμαν σε πρόσωπα και επιχειρήσεις ως εξαιρετικά case studies.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Δρ Πέτρος Τζεφέρης, Γενικός Διευθυντής Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό ένας τομέας που διαχρονικά συμβάλει σταθερά και σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας και που αρκετά έχει παρεξηγηθεί στον τόπο μας, να αναδειχθεί! Δεδομένου ότι η διοργάνωση έγινε για πρώτη φορά κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, εντούτοις κατάφερε να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες και τελικά υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τις εταιρείες. Αυτός είναι ο στόχος μας σήμερα, να αναδείξουμε κάθε σημαντική προσπάθεια των επιχειρήσεων του κλάδου και τα Mining Awards να καθιερωθούν, αποτελώντας έναν επιτυχημένο θεσμό στο μέλλον. Σε έναν κλάδο που δοκιμάζεται σημαντικά ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν στην Υγεία και Ασφάλεια αλλά και στη βιώσιμη και υπεύθυνη εξόρυξη, διοργανώσεις όπως τα Mining Awards επιβραβεύουν την καινοτομία και προσδίδουν θετικό αντίκτυπο στον κλάδο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η συγκεκριμένη διοργάνωση πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη θέρμη. Εκ μέρους όλων των μελών της επιτροπής αξιολόγησης, συγχαίρω τις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν, επενδύοντας συστηματικά και καινοτομώντας».

Μπορείτε να δείτε όλες τις βραβευμένες εταιρείες στο www.minigawards.gr

Το Βραβείο της Χρονιάς

Η κορυφαία διάκριση των Mining Awards 2021, την οποία απέσπασε η εταιρεία που συγκέντρωσε συνολικά τα περισσότερα βραβεία, αποδεικνύοντας τη σπουδαιότητα του έργου της.

Mines & Minerals Company of the Year in Greece
IMERYS GREECE

«Αποτελεί μεγάλη τιμή για την Imerys Ελλάδος η συγκεκριμένη διάκριση, η οποία της απονεμήθηκε για τη συνολική της προσφορά στην ελληνική εξορυκτική βιομηχανία. Στα Greek Mining Awards 2021, στον πρώτο θεσμό που τιμά την αριστεία και την καινοτομία των εταιρειών στον κλάδο, η Imerys Ελλάδος απέσπασε ακόμη τέσσερα βραβεία στις κατηγορίες: Environmental Restoration, Employers, Local Society Development και Environmental Protection. Και αυτό χαροποίησε τη μεγάλη οικογένεια της Imerys ιδιαίτερα, καθώς αντανακλά το φιλοπεριβαλλοντικό πνεύμα και την εταιρική μας κουλτούρα για τη συμπόρευση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ευημερίας των τοπικών κοινωνιών.

Η φιλοσοφία της Imerys -μία από τις 20 εταιρείες ηγέτες βιωσιμότητας στην Ελλάδα- διαμορφώνει και το έργο της, όπως μάλιστα αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο και στο παράδειγμά της Μήλου. Η εξορυκτική δραστηριότητα της εταιρείας στο νησί αποτελεί μία διεθνώς αναγνωρισμένη περίπτωση ταυτόχρονης ανάπτυξης μίας οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και της τοπικής κοινωνίας. Με κοινό όραμα την ισόρροπη ανάπτυξη, η κοινωνία της Μήλου και η Imerys κατάφεραν να αξιοποιήσουν και να επενδύσουν στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του νησιού για τον τουρισμό και τη μεταλλευτική βιομηχανία. Αυτό οδήγησε σε μεγέθυνση του τουριστικού εισοδήματος και της συνεισφοράς του εξορυκτικού κλάδου στο τοπικό ΑΕΠ, η οποία ανέρχεται στο 35%.

Αναγνωρίζουμε επομένως, πως η επιτυχία της εταιρείας μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ισχυρή σχέση που χτίζει με τους εργαζόμενους, τους τοπικούς φορείς και την ελληνική κοινωνία. Η Imerys επιδιώκει να προσφέρει λειτουργικές λύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας σε μία σειρά από τομείς από τη μεταποίηση έως τα καταναλωτικά αγαθά. Η Imerys Ελλάδος, ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενώς επεξεργασμένου περλίτη και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μπεντονίτη παγκοσμίως, είναι μια εταιρεία αποφασισμένη να αναπτύσσεται πάντα με υπευθυνότητα, προωθώντας βιώσιμα προϊόντα και διαδικασίες. Παράλληλα, επιδιώκει να αξιοποιεί τις γνώσεις της στην ανάπτυξη εφαρμογών σε όλη τη χώρα, προς όφελος των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών.

Τέλος, στόχος της είναι να ξεπερνά τον εαυτό της κάθε φορά, αναδεικνύοντας τα «δυνατά» σημεία των περιοχών που αναπτύσσει τη δράση της, στηριζόμενη στις αρχές της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης».
Ιωάννης Σανούδος, Διευθυντής Λειτουργιών Μήλου

The Winners
Τα έργα ανά εταιρεία που κέρδισαν βραβεία

ΛΑΒΑ Μεταλλευτική & Λατομική
Οδηγώντας τον κλάδο των βιομηχανικών ορυκτών: Winner
«Μετρώντας περισσότερα από 60 χρόνια στον κλάδο των βιομηχανικών ορυκτών, η ΛΑΒΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΙΚΗ, θυγατρική εταιρία του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, δραστηριοποιείται στην εξόρυξη, επεξεργασία και εμπορία ελαφρόπετρας, γύψου, φυσικής ποζολάνης και πυριτικού. Με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, η ΛΑΒΑ αποτελεί μία από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρείες του κλάδου. Η εταιρεία έχει υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης σε όλη την αλυσίδα των αξιών της. Εστιάζει σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες για τη βιώσιμη ανάπτυξη: Εργαζόμενοι, κοινωνία και περιβάλλον, που δημιουργούν αξία, τόσο για τις δραστηριότητες και τους μετόχους της όσο και τους κοινωνικούς της εταίρους.

Η ΛΑΒΑ επιδιώκει σταθερά να παράγει αξία για όλους τους κοινωνικούς της εταίρους και να επικοινωνεί συστηματικά μαζί τους, συνεισφέροντας στη βιωσιμότητα τόσο των τοπικών κοινωνιών όπου δραστηριοποιείται όσο και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Με όραμα να οδηγεί τις εξελίξεις και να κάνει πράξη την μετάβαση σε ένα πιο αειφόρο και «πράσινο» αύριο, υλοποιεί μακροχρόνιο επενδυτικό πρόγραμμα βασιζόμενο στους τομείς προτεραιότητάς της. Σύμφωνα με τον Λευτέρη Χριστοφοράκη, Διευθυντή στο λατομεία της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ: «Η αξία της βράβευσης είναι σημαντική καθώς δίνει τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές και ιδέες με τους συναδέλφους για το χτίσιμο ενός βιώσιμου μέλλοντος στον τομέα του ορυκτού πλούτου. Η διοργάνωση των βραβείων δίνει την ευκαιρία να εξελιχθούμε και να δούμε τις ανάγκες της κοινωνίας και των κοινωνικών εταίρων».

Ελληνικός Χρυσός
Τεχνολογία Ξηρής Απόθεσης Μεταλλευτικών Καταλοίπων: Winner
Πώς τα Μεταλλεία Κασσάνδρας έγιναν case study περιβαλλοντικής διαχείρισης: Winner
«Η πρωτοποριακή Τεχνολογία Ξηρής Απόθεσης απαντά σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης μεταλλευτικής βιομηχανίας, που αφορά στην ασφαλέστερη και με μικρότερο αποτύπωμα διαχείριση των μεταλλευτικών καταλοίπων. Αποτελεί κορυφαία βιομηχανική πρακτική, που ήδη εφαρμόζεται στο Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ/τις αρμόδιες αρχές, η τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή της προηγμένης και διεθνώς κορυφαίας μεθόδου της ξηρής απόθεσης για την ασφαλή εναπόθεση των μεταλλευτικών καταλοίπων και στο έργο των Σκουριών, με στόχο την περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου κατά 40%. Οι σύγχρονες μέθοδοι της ξηρής απόθεσης αφαιρούν το νερό, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα αμμώδες υλικό, το οποίο κατόπιν διαστρώνεται και συμπιέζεται. Όσον αφορά στη διάκριση της συγκεκριμένης εταιρείας, η Έρικα Ξηρουχάκη, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας, Ελληνικός Χρυσός λέει: «Ο θεσμός των βραβείων είναι πάρα πολύ σημαντικός, καθώς αναδεικνύει τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου, καθώς και τον υπεύθυνο τρόπο που τις εφαρμόζει η εταιρεία απένταντι στους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον».

Marmyk Iliopoulos
Zero Waste Line: Winner
«Είναι πολύ σημαντικό για τον κλάδο να διακρίνονται εταιρείες για τις επιδόσεις τους σε θέματα περιβάλλοντος και Υγείας και Ασφάλειας, καθώς θα δώσει κίνητρα για την περαιτέρω εξέλιξη του εξορυκτικού κλάδου. Η εταιρεία μας διακρίθηκε σε τρεις τομείς γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα καθώς όλη η ομάδα εισέπραξε την επιβράβευση για τα έργα που έχουμε πραγματοποιήσει», σημειώνει ο Πάνος Ηλιόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Marmyk Iliopoulos.
Η νέα γραμμή παραγωγής Zero Waste Line είναι το πρώτο βήμα στη μετάβαση σε μία νέα εποχή για την παραγωγή και την επεξεργασία του μαρμάρου για την εταιρεία. Σε αυτή την εποχή, η εταιρεία οραματίζεται να αξιοποιήσει τα απόβλητα από την επεξεργασία μαρμάρων, δίνοντας στον πελάτη την επιλογή να αγοράσει δύο προϊόντα, το φυσικό μάρμαρο και το ανακυκλωμένο μάρμαρο, δημιουργώντας συνθήκες μηδενικών ή ελάχιστων αποβλήτων μέσα από την επιλογή του να χρησιμοποιήσει τα μάρμαρα που προσφέρει η εταιρεία. Ο στοχος της Marmyk Iliopoulos ήταν να αξιοποιήσει τα απόβλητα της παραγωγικής διαδικασίας του Μαρμάρου, δημιουργώντας ανταγωνιστικά και καινοτόμα προϊόντα με προστιθέμενη αξία. Η λύση στη συγκεκριμένη πρόκληση ήρθε μέσα από την τροποποίηση μίας εφαρμογής – προϊόντος, που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στον κατασκευαστικό κλάδο και είναι τα μωσαϊκά δάπεδα, τα οποία παράγονται με τσιμέντο και τεμάχια θραυστού μαρμάρου διαφόρων χρωμάτων και διαφορετικής κοκκομμετρίας».

NORDIA
Τεχνικές και Τεχνολογίες εντοπισμού και αξιοποίησης υπόγειων κοιτασμάτων: Winner
Διαχείριση όγκων και πλακών μαρμάρου με τεχνικά προβλήματα: Winner
«Τα βραβεία είναι πάρα πολύ σημαντικά για τον κλάδο μας. Μέσα από τα βραβευθέντα έργα μας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις καινοτομίες που χρησιμοποιήσαμε. Είναι η πρώτη διοργάνωση του κλάδου μας και το κύρος της κριτικής επιτροπής και τα βραβεία που κατακτήσαμε αποτελούν μια σημαντική επιβράβευση της δουλειάς μας και των ενεργειών της ομάδας μας», λέει η Κατερίνα Βλαχοπούλου, Marketing and Communication Director.

H NORDIA Marble είναι μία αμιγώς ελληνική εταιρεία με παρουσία στην ελληνική αγορά και διεθνώς. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει επιτύχει τη βέλτιστη διαχείριση του κοιτάσματος μαρμάρου στο λατομείο Βώλακα, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας μία διαδικασία εντοπισμού και αξιοποίησης κοιτασμάτων. Οι μέθοδοι που έχουν ακολουθηθεί, αφορούν καταγραφή των γεωλογικών, τεκτονικών και κοιτασματολογικών χαρακτηριστικών και υπολογισμό των αποθεμάτων του λατομικού χώρου, εκτέλεση πυρηνοληπτικών γεωτρήσεων και ανάλυση αυτών, σχεδιασμό εργασιών εκμετάλλευσης κοιτασμάτων, βελτιστοποίηση του κόστους εξόρυξης και τέλος, εκτίμηση του αποτελέσματος. Το αποτέλεσμα εκτιμάται τόσο από τεχνικο-οικονομικής πλευράς όσο και από περιβαλλοντικής, με στόχο τη βέλτιστη χρήση των πόρων όχι μόνο της εταιρείας, αλλά και των κοιτασμάτων και του ευρύτερου περιβάλλοντος.
Μέσω του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων, η Μονάδα βρίσκεται σε θέση να διαχειρίζεται υλικά, τα οποία στο παρελθόν η επεξεργασία τους ήταν ασύμφορη ή θεωρούνται υλικά β’ διαλογής. Η Μονάδα Επεξεργασίας Μαρμάρου της εταιρείας στη Λυκόβρυση, δύναται να εκμεταλλεύεται υλικά και να παρέχει ταυτόχρονα υπηρεσίες επεξεργασίας υλικών, τα οποία εμφανίζουν τεχνικά προβλήματα προς παραγωγή ποιοτικών πλακών μαρμάρου».