Tα τελευταία χρόνια η ΜΕΒΓΑΛ επενδύει με συνέπεια στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της. «Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε επενδύσει ήδη σε τέσσερα ρομποτικά συστήματα στην κατηγορία γιαούρτης. Στον ίδιο τομέα έχουμε ενισχύσει τον εξοπλισμό μας και με μηχανές που εμπεριέχουν ρομποτικά συστήματα», σημειώνει η Κατερίνα Κουγιανού, Διευθύντρια Εργοστασίου της ΜΕΒΓΑΛ.
Σύμφωνα με την κα Κουγιανού, αναμένεται σύντομα το πέμπτο ρομποτικό σύστημα για τον εγκιβωτισμό και την παλετοποίηση παραδοσιακής γιαούρτης. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο αυτοματοποιημένος εγκιβωτισμός των κυπέλων σε χαρτοκιβώτια με μεγάλη ταχύτητα και ευελιξία, σε πολλούς συνδυασμούς και στρώσεις. Σχετικά με την παλετοποίηση, η οποία αποτελεί μία επαναλαμβανόμενη εργασία που απαιτεί ταχύτητα και ακρίβεια, «η χρήση βιομηχανικού ρομπότ συμβάλλει στην αυτοματοποίηση και αισθητή βελτίωση της ποιότητας της παλέτας, ενώ παράλληλα απαλλάσσει τους εργαζομένους από την βαριά καταπόνηση που εμπεριέχει. Επιπρόσθετα, έχουμε αποκτήσει ένα ευέλικτο ρομπότ στο τμήμα γάλακτος, που εξυπηρετεί συγχρόνως τρεις γραμμές παραγωγής για διάφορες μορφές συσκευασίας», επισημαίνει η Διευθύντρια Εργοστασίου.
Τέλος, στην παραγωγή των τυροκομικών, η τεχνολογία που έχει εφαρμόσει η βιομηχανία με ρομποτικούς βραχίονες να εκτελούν την πλειοψηφία των ενεργειών, έχει δώσει στο τμήμα την δυνατότητα να τυποποιήσει την ημερήσια παραγωγή, διασφαλίζοντας τις υψηλές προδιαγραφές των προιόντων και ελαχιστοποιώντας τις αποκλίσεις. «Το μικρό κόστος συντήρησης και η μεγάλη διάρκεια ζωής τους, τα καθιστούν εξαιρετικά αποδοτικά. Υπάρχει μεγάλη ευελιξία και ευκολία στον προγραμματισμό τους και ταυτόχρονα η παραγωγικότητα μπορεί να πολλαπλασιαστεί», τονίζει η κα Κουγιανού, ενώ συνοψίζει τα οφέλη της ρομποτικής παλετοποίησης, η οποία προσφέρει ευελιξία, ασφάλεια, υψηλή παραγωγικότητα, ακρίβεια, μειωμένες ανάγκες συντήρησης και αξιοπιστία.