Η εφαρμογή του προγράμματος εγγυοδοτικής ανακύκλωσης (DRS) ή αλλιώς «πράσινου χαρατσιού» ήταν από τα σημεία που απασχόλησαν το συνέδριο Plastainability 2024, που διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με τίτλο “End pollution, not production”, η Αλεξάνδρα Τόγια, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, η Λένα Μπέλση, Πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΠΑΝ) & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Geocycle Hellas, ο Δημήτρης Φ. Λέκκας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Παναγιώτης Γεροντόπουλος, Μέλος ΔΣ του ΣΒΠΕ, υπογράμμισαν την άμεση ανάγκη για «κυκλικό» επανασχεδιασμό διαδικασιών και προϊόντων.

Λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νέου νόμου που αφορά στον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων από την ελληνική Βουλή, η κα Τόγια έκανε λόγο για νόμο-τομή, με τον οποίο καθιερώνεται για πρώτη φορά το σύστημα DRS, με παράλληλη παράταση της εφαρμογής του έως το τέλος του 2025. «Πραγματικά πιστεύω ότι έως τότε θα είμαστε έτοιμοι και θα τρέξει χωρίς προβλήματα», τόνισε η κα Τόγια, διευκρινίζοντας ότι με τον εν λόγω νόμο τίθεται το ευρύτερο πλαίσιο, ενώ πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στον επόμενο μήνα θα ακολουθήσει ΚΥΑ με προτάσεις του ΕΟΑΝ που ουσιαστικά θα προετοιμάζει τη δευτερογενή νομοθεσία. Το εν λόγω κανονιστικό πλαίσιο θα ορίζει το πεδίο εφαρμογής, τις υποχρεώσεις φορέων, παραγωγών και τελικών διακινητών, το εγγυοδοτικό αντίτιμο, τα σημεία επιστροφής αλλά και τη σήμανση. Για όλα αυτά ο ΕΟΑΝ βρίσκεται ήδη σε μια ευρεία διαβούλευση με τους υπόχρεους παραγωγούς, η οποία θα συνεχιστεί και στα επόμενα στάδια.

Από πλευράς της πάντως η κα Μπέλση δε φάνηκε τόσο αισιόδοξη για την εγχώρια ανακύκλωση, τονίζοντας ότι το 2050 είναι πολύ σύντομα για την επίτευξη των πράσινων αυτών στόχων, αν σκεφτεί κανείς ότι πήρε στους μπλε κάδους περίπου 25 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας για να φτάσουν σήμερα «στο χείλος του γκρεμού». Πάντως ο κ. Λέκκας τόνισε ότι ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας για την κλιματική αλλαγή είναι το πλαστικό, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι μια πλαστική σακούλα σουπερμάρκετ εκλύει 80% λιγότερο CO2 απ’ ότι μια χάρτινη. Αναφέρθηκε δε στην επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή του DRS στη Σαντορίνη, σε συνεργασία με την Tomra, πολυεθνική εταιρεία που εξειδικεύεται στα μηχανήματα επιστροφής εγγύησης συσκευασιών, με 45 χρόνια εμπειρίας σε πάνω από 40 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με την εγκατάσταση ενός μηχανήματος επιστροφής πλαστικών φιαλών νερού της Tomra στους χώρους του συνεδρίου, το Plastainability 2024 προσέφερε στους συμμετέχοντες μια πρώτη γεύση από το σύστημα εγγυοδοσίας που θα εξαπλωθεί πανελλαδικά σε 15.000 σημεία μέχρι το τέλος του 2025.