Την κατάσταση στην αγορά του άνθρακα και του σιδηρομεταλλεύματος τους τελευταίους μήνες, όπως και τις συνιστώσες που τη διαμόρφωσαν παρουσίασε η εταιρεία αναλύσεων MEPS. Από τη μία, η αγορά σιδηρομεταλλεύματος διανύει περίοδο μεταβλητότητας τον τελευταίο καιρό, έπειτα από ένα ράλι αύξησης των τιμών, το οποίο κορυφώθηκε στο Α΄ εξάμηνο του έτους.

Η τότε αύξηση στις τιμές iron ore, αποδίδεται στη ζήτηση της Κίνας και στην ελλιπή προσφορά Αυστραλίας και Βραζιλίας. Πλέον, όμως, οι τιμές iron ore fines έχουν μειωθεί κατά 50% σε σύγκριση με την κορύφωσή τους τον Μάιο, όπως αναφέρει η MEPS. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αλλαγή αυτή φέρεται να έχει διαδραματίσει το Πεκίνο, το οποίο έχει επιβάλει σημαντικούς περιορισμούς στην εγχώρια παραγωγή χάλυβα, σε μια προσπάθεια να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει.

Από την άλλη, η αγορά μεταλλουργικού άνθρακα δείχνει σημάδια άνθησης. Καθώς οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας οδήγησαν σε απαγόρευση των εισαγωγών αυστραλιανού άνθρακα στην ασιατική χώρα, τα κινεζικά ορυχεία αναγκάστηκαν να στραφούν στην εγχώρια παραγωγή και στη διεθνή αγορά -εκτός Αυστραλίας- για τα απαιτούμενα φορτία. Ταυτόχρονα, οι Αυστραλοί παραγωγοί διοχέτευσαν τα φορτία τους σε άλλες χώρες της ανατολικής Ασίας και της Ευρώπης. Τέλος, η μεσοπρόθεσμη εκτίμηση της εταιρείας είναι πως οι τιμές χάλυβα θα οδηγηθούν προς τα κάτω.