Ένα νέο κεφάλαιο στον κλάδο του ελαιολάδου ανοίγει για τη Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕ, με την ανακοίνωση της εξαγοράς του 100% της Terra Creta από τον όμιλο IOGR. Η γνωστή βιομηχανία ζυμαρικών, που έχει ενισχύσει σημαντικά το τζίρο της εν μέσω πανδημίας (+12,9% στα 73,9 εκατ. ευρώ πέρυσι), στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του εξαγωγικού της χαρακτήρα, με άνοιγμα στο ευρύτερο φάσμα του κλάδου των τροφίμων. Παράλληλα, έχει επενδύσει περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ κατά τα τελευταία έτη.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Μέλισσα Κίκιζας, Αλέξανδρος Κίκιζας: «Η είσοδος μας στην κατηγορία του ελαιολάδου σηματοδοτεί την πρόθεσή μας να μετεξελιχθούμε σε έναν όμιλο που θα προσφέρει σε όλον τον κόσμο, τα καλύτερα προϊόντα της ελληνικής διατροφής. Η Terra Creta ξεχωρίζει για τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και για το πάθος των ανθρώπων της για τη δημιουργία και παραγωγή τους. Όραμά μας είναι να δώσουμε στο ελληνικό ελαιόλαδο τη θέση που του αξίζει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν η πρώτη «απόπειρα» της Μέλισσα στον κλάδο του ελαιολάδου, καθώς είχε διεκδικήσει στο παρελθόν τόσο την Ελαΐς, όσο και τη Mινέρβα Ελαιουργική.

Η μετεξέλιξη της Terra Creta
Από την πλευρά της, η Terra Creta έχει επίσης εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μια κερδοφόρα επιχείρηση εξαγωγικού χαρακτήρα, με τον περσινό τζίρο να ξεπερνά τα 19 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «όταν το 2012 η Terra Creta αγοράστηκε από τον Όμιλο επιχειρήσεων του Γιάννη Γρύλου (σήμερα IOGR) ήταν μια εταιρεία με χρέη γύρω στα 6 εκατομμύρια ευρώ και τζίρο που δεν ξεπερνούσε τα 5 εκατομμύρια ετησίως».
Σήμερα, η Terra Creta είναι μια υγιής εταιρεία, κερδοφόρα επί πολλά συνεχόμενα χρόνια, έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και έχει πενταπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της. Εξάγει τα προϊόντα της σε 43 χώρες και συνεργάζεται με πάνω από 100 αλυσίδες τροφίμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.