Η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί μέρος του επενδυτικού προγράμματος ύψους 23 εκατ. ευρώ που υλοποίησε η Megaplast την τελευταία τριετία. Ο όμιλος, με την παρούσα επένδυση, ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά της στη διεθνή αγορά.

Σε κλίμα χαράς και αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας βιομηχανικής μονάδας της Megaplast στη Θήβα παρουσίας πολλών στελεχών της πολιτικής σκηνής της χώρας. Στο όραμα του Χάρη Καββαδία να ιδρύσει την Megaplast το 1995 στο Ηράκλειο Κρήτης, συνοψίζεται η επιτυχία της εταιρείας, καθώς πλέον αποτελεί εκ των κορυφαίων κατασκευαστών παγκοσμίως στον τομέα της εύκαμπτης συσκευασίας, ενώ προμηθεύει τις διεθνείς αγορές με μια πλήρη σειρά καινοτόμων υλικών συσκευασίας.

Η παρούσα επένδυση αφορά ουσιαστικά δύο επενδυτικά προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η εταιρεία την τελευταία τριετία, εκ των οποίων τα 9 εκατ. ευρώ αφορούν στο εργοστάσιο της Θήβας και. 5,5 εκατ. στο εργοστάσιο της Κρήτης. Σε βάθος χρόνου η μία γραμμή παραγωγής θα επεκταθεί και θα γίνουν 5 στο σύνολο. Οι 2 γραμμές εκ των 5 μάλιστα πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2023 και οι επόμενες σε βάθος πενταετίας. Η παρούσα επένδυση έρχεται να ενισχύσει την παραγωγική δυναμικότητα και το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας με καινοτόμα και αειφόρα προϊόντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της παρουσίας σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς και ενός ευρέως δικτύου διανομέων σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Αυστραλία & Μέση Ανατολή, έχει κατορθώσει το 95% του κύκλου εργασιών της εταιρείας να αφορά σε εξαγωγές. Η νέα μονάδα φιλοξενείται σε συνολική έκταση 72.000 τ.μ. και η στεγασμένη επιφάνεια της φτάνει τα 9.100 τ.μ. Η ανέγερση της μονάδας ολοκληρώθηκε σε ένα έτος και αναμένεται να απασχολήσει 70 άτομα προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργία της νέας μονάδας είναι μέρος της στρατηγικής επιλογής της διοίκησης του Ομίλου να επενδύσει περαιτέρω στην Ελλάδα, αλλάζοντας το αρχικό πλάνο ανάπτυξης της στο εξωτερικό, καθώς εκτίμησε το αισθητά βελτιωμένο επενδυτικό και οικονομικό κλίμα των τελευταίων ετών στη χώρα, όπως σημείωσε ο Χάρης Καββαδίας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Megaplast.

O κ. Καββαδίας ανέφερε επιπλέον ότι: «η εταιρεία ξεκίνησε ουσιαστικά από το μηδέν και βασίζεται ιδιαίτερα στην έρευνα και ανάπτυξη για τη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων». Επίσης, σχετικά με τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανακύκλωση επισήμανε ότι: «Το πλαστικό λανθασμένα έχει δαιμονοποιηθεί καθώς πρόκειται για ένα μαγικό υλικό. Το πρόβλημα με το πλαστικό έγκειται στον τρόπο χρήσης του – αν χρησιμοποιηθεί σωστά έχει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα CO2 σε σχέση με άλλα υλικά».

Καινοτομία στα προϊόντα
To “Fiber Film” αποτελεί το βασικό προϊόν της εταιρείας, όπου η καινοτομία του έγκειται ουσιαστικά στα ενισχυτικά στοιχεία (fibers) που διαθέτει, τα οποία αυξάνουν την αντίσταση στο σχίσιμο αλλά επίσης έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνει δραματικά την ποσότητα του φιλμ που χρησιμοποιείται για την περιτύλιξη της παλέτας, ενώ αποτελεί ένα 100% ανακυκλώσιμο υλικό. Μεγάλο κομμάτι του πελατολογίου αφορά στον κλάδο της ποτοποιίας, ενώ πελάτες που την εμπιστεύονται είναι η Coca Cola, Nestle κ.ά.

Κατά την ξενάγηση ο Χρήστος Ντάρας, Product Manager, PhD, R&D Center, αναφέρθηκε στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος που έχει αναπτυχθεί μετά από έρευνα. «Η καινοτομία στο συγκεκριμένο προϊόν έγκειται στο ότι δεν σκίζεται και ουσιαστικά συγκρατεί μεγάλο βάρος, έτσι επιτυγχάνεται το Overall Resources OptimizationTM»77. Το ΟROTM είναι μια ιδέα που αναπτύχθηκε στη Megaplast περιγράφοντας τα οφέλη που έχει μια εταιρεία από πολλές πηγές (ενέργεια, αποθήκευση, κόστος παλέτας, CO2, υπολείμματα πλαστικού, εργατικό κόστος, φόροι για πλαστικό, μείωση χρόνου παραγωγής και απόσβεση μηχανών), χρησιμοποιώντας τα συγκεκριμένα φιλμ και καταλήγοντας σε συνολική εξοικονόμηση κοστών και αυξημένη παραγωγικότητα.
Στα τέλη της περασμένης χρονιάς μπήκε στον Αναπτυξιακό επένδυση της εταιρείας, η οποία αφορούσε σε επέκταση δυναμικότητας (Silage film – AirOFilm) υφιστάμενης βιομηχανικής μονάδας παραγωγής καινοτόμων μεμβρανών συσκευασίας-κατασκευή σάκων και τσαντών (συμπεριλαμβάνονται και τα χωνιά), από πολυμερή του αιθυλένιου – στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, συνολικού κόστους 7,09 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση ανήλθε σε 2,481 εκατ. ευρώ.

Στόχος των επενδύσεων
Υπολογίζεται ότι έως το 2026 η Megaplast θα επενδύσει επιπλέον 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση, υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής της, Χάρη Καββαδία, οι επενδύσεις στη νέα βιομηχανική μονάδα της Θήβας και στο εργοστάσιο της Κρήτης, καθώς επίσης σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της έδρας και νέο κέντρο R&D στην Αθήνα, θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της Megaplast. Επιπλέον, στα σκαριά είναι και ορισμένες εξαγωρές εταιρειών στο εξωτερικό που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας.

Εκτός από την υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού πλάνου, προτεραιότητες για τη Megaplast είναι:
• H ενίσχυση της παρουσίας της στο εξωτερικό με έμφαση στις πωλήσεις του Fiber Film.
• H ενίσχυση της παρουσίας της στις ΗΠΑ.
• H διατήρηση του μικτού περιθωρίου πωλήσεων.
• H βελτιστοποίηση και περαιτέρω αξιοποίηση των άυλων παραγωγικών συντελεστών της Εταιρείας (δικαιώματα, ευρεσιτεχνίες) και ανάπτυξη νέων μεθόδων παραγωγής (know – how).
• H εξασφάλιση αποθεμάτων πολυαιθυλενίου σε ανταγωνιστικές τιμές.

Ο Βασίλης Μπίλης, Γενικός Διευθυντής της Megaplast δήλωσε ότι προερχόμενος από την αγορά της βιομηχανίας, αυτό που τον κέντρισε ουσιαστικά να αναλάβει τα ηνία της εταιρείας είναι η καινοτομία και η αναπτυξιακή τροχιά που δείχνει να έχει βάλει πλώρη.
Όπως δήλωσε «Πρόκληση ουσιαστικά αποτελεί και το νέο προϊόν που κατακτά τον κόσμο καθώς και η θέρμη των ανθρώπων, το ήθος και ο επαγγελματισμός τους. Η ανάπτυξη θέλει πολύ δουλειά και κόπο και έχει ακόμη μεγάλη δυναμική για περαιτέρω διείσδυση στην αγορά». Στα επόμενα χρονιά έρχεται και μεγάλη ανάπτυξη και για το νέο προϊόν, το διάτρητο φιλμ AirΟFilm, που αφορά τον αγροτικό τομέα. Ο κ. Μπίνης ανέφερε ότι ένα κομμάτι της παραγωγής της Κρήτης σταδιακά μεταφέρεται στη Θήβα. Ενώ σχετικά με περαιτέρω επενδύσεις στο εξωτερικό επισήμανε ότι στην παρούσα φάση οι άνθρωποι του εξωτερικού αποτελούν τη σημαντικότερη επένδυση για την εταιρεία. Τέλος, σχετικά με τις Ά ύλες δήλωσε ότι: «Παρά το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το μέλλον, υφίσταται σχεδόν διπλασιασμός κόστους στην παρούσα φάση».

Το 2021 ο Όμιλος Megaplast έτρεξε με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ με υψηλά διψήφια ποσοστά κινήθηκε και η κερδοφορία του. Ειδικότερα ο τζίρος ανήλθε σε 44,4 εκατ. ευρώ από 35,9 εκατ. ευρώ το 2020 (+23,72%), ενώ το μικτό αποτέλεσμα άγγιξε τα 20 εκατ. ευρώ από 16,87 εκατ. ευρώ μία χρονιά πριν (+18,52%). Επίσης το EBITDA διαμορφώθηκε σε 13,7 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 42,2%, τα προ φόρων κέρδη στα 11,78 εκατ. ευρώ (+58,04%) και τα καθαρά κέρδη σε 11,07 εκατ. ευρώ, με άνοδο 69,1% σε σχέση με το 2020. Μάλιστα η πρόβλεψη για το 2022 είναι ότι θα κλείσει εξίσου επιτυχημένα όπως και την προηγούμενη χρονιά.

ΧΑΡΗΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Megaplast
«Εδώ και πάνω από 25 χρόνια η Megaplast καταγράφει μία δυναμική πορεία στην αγορά υλικών εύκαμπτης συσκευασίας, διαθέτοντας διεθνώς υψηλής τεχνογνωσίας, καινοτόμα και αειφόρα προϊόντα, ως αποτέλεσμα της συνεχούς έρευνας και ανάπτυξης και του εξωστρεφούς εμπορικού προφίλ της»