Με εξαιρετική επιτυχία και ρεκόρ συμμετοχών πραγματοποιήθηκε το 5ο Climate Crisis Conference, την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022, online. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τη Boussias και τη Natural Resources PC, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Κορυφαία στελέχη από ενεργειακές επιχειρήσεις, σημαντικοί χρήστες ενέργειας όπως η βιομηχανία και εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ και Διαχειριστικών Φορέων ενέργειας, ανέδειξαν τις προκλήσεις του κλάδου της Βιομηχανίας που απορρέουν από τις πρόσφατες ραγδαίες ανατιμήσεις του κόστους ενέργειας.

Παράλληλα, οι ομιλητές και τα πολύ ζωντανά πάνελ συζήτησης παρουσίασαν άμεσες προτεραιότητες και πρότειναν πρακτικές λύσεις προκειμένου να στηριχθεί η πράσινη μετάβαση και να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ κλιματικών προτεραιοτήτων και ενεργειακής κρίσης. Με βάση περιβαλλοντικά, οικονομικά και γεωπολιτικά κριτήρια, ως προτεραιότητες αναδείχθηκαν αντίστοιχα η βιωσιμότητα, η επιβίωση δραστηριοτήτων εντάσεως ενέργειας και η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Κοινές λύσεις για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση είναι μόνο η εξοικονόμηση και η αποθήκευση ενέργειας σε υποστήριξη των ΑΠΕ. Άλλες συγκεκριμένες λύσεις που παρουσιάσθηκαν για επί μέρους στόχους ήταν μεταξύ άλλων το energy taxation, ο μηχανισμός CBAM για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από χώρες με μειωμένη ή και μηδενική επιβάρυνση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με την ΕΕ, τα PPA ως διάδοχοι των FIT, και μία αλλαγή του μοντέλου της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μέγας Χορηγός ήταν τα ΕΛΠΕ. Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Εnvirometrics, ενώ Υποστηρικτές ήταν η Διεθνής Έκθεση Climatherm Energy 2022 και η Imerys. Τέλος, πραγματοποιήθηκε με την Τιμητική Υποστήριξη των ΕΒΕΑ, ΕΒΙΚΕΝ, ΕΛΕΤΑΕΝ, ΙΕΝΕ, ΣΒΕ, ΣΒΣΕ και ΣΜΕ.