Οι σημαντικότεροι παράγοντες της Ελληνικής και Κυπριακής Οικονομίας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν στο «1st Greece – Cyprus Business Summit» της BOUSSIAS, το οποίο έλαβε χώρα στις 6 Μαΐου στο ξενοδοχείο Sofitel Athens Airport, υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Οικονομικών Ελλάδος και Κύπρου, του Υπουργείου Τουρισμού Ελλάδος, του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) της Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) της Κύπρου.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη πρώτη Ελληνική – Κυπριακή Επιχειρηματική Συνάντηση Κορυφής, υπογράμμισε ότι υπάρχει αληθινή προσέλκυση ξένων επενδυτών και ότι φέτος θα πετύχουμε ρεκόρ επενδύσεων των τελευταίων 18 χρόνων. Ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των επενδύσεων εν μέσω πληθωρισμού, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και πολέμου, σημείωσε πως η δουλειά των πολιτικών είναι μετρήσιμη, δεν είναι απλά λόγια. «Τολμώ να πω ότι είναι καλύτερα τα πράγματα από τότε που ξεκινήσαμε την θητεία μας. Δεν φανταζόμουν ότι διεθνείς κολοσσοί όπως η Αmazon, η Cicso και η Microsoft θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και θα επένδυαν στην χώρα μας», ανέφερε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε διεθνές data center.

«Είμαστε σε μία πολύ γόνιμη περίοδο στην Δ. Μακεδονία, καθώς είμαστε ο καλύτερος επενδυτικός προορισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό πρέπει να το κεφαλαιοποιήσουμε», τόνισε ο κ. Γιώργος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του πάνελ «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα». Χαρακτήρισε μεγάλη ευκαιρία την απολιγνιτοποίηση για την περιοχή, σημειώνοντας ότι «μέσα από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου θέλουμε να πάμε τις εξελίξεις εκεί που πηγαίνει η πράσινη μετάβαση».

«Στην ενεργειακή μετάβαση υπάρχει ένα τρίπτυχο: περιβάλλον, κόστος και ασφάλεια εφοδιασμού», σημείωσε ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Πρόεδρος ΣΕΒ – ΒΙΑΝ και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια. «Αυτό το τελευταίο το είχαμε ξεχάσει τελευταία και ήρθε βίαια να μας το θυμίσει η εισβολή στην Ουκρανία. Στη στρατηγική μας αν συνεχίζεις να σχεδιάζεις με το παρελθόν δεν μπορείς να έχεις μακροζωία, γι’ αυτό κοιτάμε μπροστά και επενδύουμε σε νέα έργα, όπως σε νέες τεχνολογίες υδρογόνου και το «πρασίνισμα» του πετρελαίου. Η πράσινη ενέργεια είναι στον πυρήνα της στρατηγικής μας. Θα επενδύσουμε πάνω από το 50% ενός προϋπολογισμού γύρω στα 4 δισ. τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Σιάμισιης.

«Χαμηλού επενδυτικού ρίσκου» χαρακτήρισε την Ελλάδα στο κομμάτι των ΑΠΕ ο Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της AKUO Energy Greece, σημειώνοντας ωστόσο ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου θα υπάρξουν μεγαλύτερες επιπτώσεις. Η Ευγενία Ηροδότου, Διευθύνουσα Σύμβουλος Energy Intel, Κύπρος, τόνισε ότι η ενεργειακή αυτονομία και σε χώρες όπως η Ελλάδα και Κύπρος είναι πιο επιτακτική από ποτέ, όμως η αγορά της ενέργειας πρέπει να έχει ένα μείγμα και να μην είναι μόνο πράσινη για να έχουμε μία ασφαλή πορεία.

Σημειώνεται τέλος ότι πριν την έναρξη του Συνεδρίου υπεγράφη Κοινή Δήλωση για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων από τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας Άδωνι Γεωργιάδη. Παράλληλα, υπεγράφησαν 5 MOUs (μνημόνια κατανόησης) ανάμεσα σε φορείς των δύο χωρών. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΥΔΑΠ υπέγραψε 4 MOUs με φορείς της Κύπρου, ενώ το πέμπτο MOU υπεγράφη από τον Δήμο Πειραιά και τον Δήμο Λάρνακας για συνεργασία και σύσφιξη των Διμερών Σχέσεων.