Τους κύριους άξονες που διασφαλίζουν την επιτυχή μετάβαση στο Industry 4.0, τα βήματα που έχουν γίνει προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και την προσωπική τους εμπειρία ανέλυσαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ με θέμα «Θεμέλια για μια επιτυχημένη μετάβαση στο Industry 4.0» με συντονιστή τον Δρ. Κωνσταντίνο Καζάρα, Program Leader, Operational Excellence in Manufacturing Program. Η συζήτηση διεξήχθη στο πλαίσιο του 7ου Smart Factory Conference της Boussias Events, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο κ. Γιώργος Χατζηδιαμαντής, Operations & Technology Manager, Ravago δήλωσε πως «είναι ευχή και κατάρα» για μια πολυεθνική σαν την εταιρεία του η συγκεκριμένη μετάβαση καθώς υπάρχει ετερογένεια ως προς τον τρόπο υλοποίησης, από μικρές μονάδες που «βρίσκονται πίσω» έως μεγάλες διασυνδεδεμένες μονάδες. Με τη σειρά του ο κ. Εμμανουήλ Αυγερινός, Plant A΄ General Manager, VIANEX S.A. υπογράμμισε πως πλέον η εταιρεία του φτάνει σε τζίρο μισού δισ. ευρώ και αυτό το γεγονός καθιστά απαραίτητο τον ψηφιακό μετασχηματισμό, προσθέτοντας όμως πως υπάρχει και το σχετικό ενδιαφέρον και θέληση από την πλευρά της Διοίκησης.

Για την εμπειρία του επίσης ως στέλεχος πολυεθνικής μίλησε και ο κ. Νίκος Κουφοκότσιος, SC Sustainability, Digital & Reporting Head, Αθηναϊκή Ζυθοποιία. «Αυτό που παρατηρούμε εμείς σαν μέρος πολυεθνικής η οποία έχει και πάρα πολύ μεγάλο background σε ότι αφορά το lean και το TPM, όλα έχουν εξελιχθεί και ψηφιοποιηθεί αλλά βλέπουμε διαφορετικές ταχύτητες ψηφιοποίησης όσον αφορά τα departments» επισήμανε.

«Έχουμε κάνει ένα μεγάλο ταξίδι ψηφιακού μετασχηματισμού» σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνος Τρουμπούκης, Digital Transformation Manager, Ελληνικά Γαλακτοκομεία, για να προσθέσει επίσης πως ο αυξημένος τζίρος αυξάνει την πολυπλοκότητα στο «ταξίδι» του ψηφιακού μετασχηματισμού. Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Άγγελος Μανάρας, Διευθυντής Εργοστασίου στις εγκαταστάσεις Θηβών του Ομίλου MegaPlast, έκανε σαφές πως η εταιρεία έχει ως φιλοσοφία πως «οτιδήποτε μας αλλάζει προς το καλύτερο το υιοθετούμε», σημειώνοντας πως η Megaplast βρίσκεται στο στάδιο που «διώχνει τα χαρτιά» από την παραγωγή και βελτιώνει τη διασύνδεση των συστημάτων που υπάρχουν.

Initiatives βάσει αναγκών
Συζητώντας για το κομμάτι των initiatives ο κ. Χατζηδιαμαντής έκανε σαφές πως οι άνθρωποι, από το επίπεδο του middle to top management, «πρέπει να αντιληφθούν τι είναι αυτό που μπορεί να προσφέρει το έξυπνο εργοστάσιο» τονίζοντας οφέλη όπως ο έξυπνος αυτοματισμός, η συλλογή δεδομένων, το ξεκαθάρισμα δεδομένων κι η ανάλυση δεδομένων.
Από την πλευρά του ο κ. Τρουμπούκης έκανε γνωστό πως η διοίκηση αποφάσισε να εκσυγχρονίσει και το τελευταίο στάδιο logistics γιατί στα τρία μεγάλα εργοστάσια Λαρίσης, Τρικάλων και Μπρασόβ, υπάρχει πλήρης αυτοματοποίηση, οπότε κρίθηκε αναγκαίο.

«Επικεντρωθήκαμε περισσότερο στο κομμάτι της ενέργειας και πώς η ενέργεια ανταποκρίνεται στο περιβάλλον» ανέφερε ο κ. Κουφοκότσιος ενώ ο κ. Μανάρας υπογράμμισε: «Φροντίσαμε όλα τα συστήματα που βάλαμε να είναι συμβατά και αυτά που χρειαζόμαστε» και επισήμανε πως η αλληλεπίδραση με τους vendors «φέρνει πράγματα που είτε δεν μπορείς να τα δεις, είτε είναι κρυμμένα, είτε δεν ήξερες ότι τα είχες». Τέλος, ο κ. Αυγερινός διευκρίνισε πως όσον αφορά τα εργοστάσια στο χώρο του φαρμάκου υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί και regulations, οπότε η εταιρεία έχει εγκαταστήσει κυρίως συστήματα ελέγχου και monitoring.