Το καθιερωμένο συνέδριο προσέφερε για άλλη μια χρονιά πολύτιμες γνώσεις και στρατηγικές για την επιτυχημένη μετάβαση στο Industry 4.0 των βιομηχανικών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και ψηφιακής ωριμότητας.

Το Smart Factory Conference, το καθιερωμένο ετήσιο συνέδριο που επικεντρώνεται στις τελευταίες τάσεις, στρατηγικές και τεχνολογίες που διαμορφώνουν το μέλλον του έξυπνου εργοστασίου και της βιομηχανίας εν γένει, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 23 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο Εθνικής Ασφαλιστικής.
Περισσότερα από 250 υψηλόβαθμα στελέχη της βιομηχανίας και παρόχων τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών παρακολούθησαν διακεκριμένους ομιλητές, οι οποίοι παρουσίασαν τα κρίσιμα θέματα για την επιτυχή μετάβαση στο έξυπνο εργοστάσιο. Ξεχωρίσαμε παρακάτω κάποια highlights του συνεδρίου.

Τα megatrends της επόμενης δεκαετίας
Το συνέδριο άνοιξε με την ομιλία του ο Prof. Henrik von Scheel, ο οποίος ανέλυσε τα megatrends της επόμενης δεκαετίας, εστιάζοντας στις τεχνολογικές εξελίξεις και τις ρυθμιστικές αλλαγές που θα επηρεάσουν τη βιομηχανία. Ξεκίνησε με την έννοια της τεχνολογικής σύγκλισης, όπου διάφορες τεχνολογίες συνδυάζονται για να δημιουργήσουν νέες δυνατότητες. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη βιολογική επανάσταση, όπου η τεχνητή νοημοσύνη συνδυάζεται με τη βιοτεχνολογία, ανοίγοντας το δρόμο για επαναστατικές ανακαλύψεις. Αυτές οι τεχνολογίες εξελίσσονται προς την υπερνοημοσύνη, ένα επίπεδο στο οποίο η AI αποκτά αυτοσυνείδηση και λειτουργεί ανεξάρτητα.

Η παρουσίαση του Prof. von Scheel υπογράμμισε επίσης τις ευκαιρίες ανάπτυξης και καινοτομίας που ανοίγονται μέσω της σύγκλισης των megatrends. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ζωτικής σημασίας, με την υιοθέτηση αυτοματοποίησης και ρομποτικής να βελτιώνει την παραγωγικότητα. Η επένδυση στη βιωσιμότητα αποτελεί επίσης βασικό παράγοντα, με το πρόγραμμα Fit for 55 να καθοδηγεί τις επιχειρήσεις προς βιώσιμες πρακτικές. Επιπλέον, τα αυτοματοποιημένα συστήματα και η προσθετική κατασκευή αναμένεται να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη βιομηχανική παραγωγή του μέλλοντος.

Προϋποθέσεις για ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας
Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση διαδραματίστηκε σχετικά με το μέλλον της βιομηχανίας, με τον Πάνο Λώλο, Γενικό Διευθυντή του Κλάδου Χαλκού της ElvalHalcor να θέτει 3+1 απαραίτητες προϋποθέσεις για ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας. Πρώτα απ’ όλα, σύμφωνα με τον κ. Λώλο, χρειάζονται οι κατάλληλες υποδομές όπου υπάρχουν βιομηχανικές συγκεντρώσεις. Επιπροσθέτως, είναι απαραίτητο να γίνει η χώρα ενεργειακά ανταγωνιστική, ενώ ζωτικής σημασίας είναι κι η βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης και του γενικού ρυθμιστικού πλαισίου. Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο όπως είπε ο κ. Λώλος έχει δύο πτυχές, την ποιοτική αλλά και την ποσοτική. Είχε προηγηθεί η παρουσίαση της έρευνα του ΣΕΒ «Χτίζοντας το μέλλον για ακόμα πιο ισχυρή βιομηχανία» η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με την EY, από την Μάγκυ Αθανασιάδη, Διευθύντρια του Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας & Καινοτομίας του ΣΕΒ. Η κα Αθανασιάδη έδωσε στη δημοσιότητα κρίσιμα στοιχεία σχετικά με τη συμβολή του κλάδου στην ελληνική οικονομία, αλλά και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Με τη σειρά του ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Partner Supply Chain & Operations, Consulting Services, EY έδωσε το «σφυγμό» του κλάδου, που εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον, ενώ ανέδειξε ως σημαντική τάση το reshoring. Παράλληλα, ως σημαντικότερες προκλήσεις καταγράφηκαν το κόστος ενέργειας, το ανθρώπινο δυναμικό, οι τεχνολογικές αλλαγές κι οι εσωτερικές λειτουργίες.

Θεμέλια για μια επιτυχημένη μετάβαση στο Industry 4.0
Τους κύριους άξονες που διασφαλίζουν την επιτυχή μετάβαση στο Industry 4.0, τα βήματα που έχουν γίνει προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και την προσωπική τους εμπειρία ανέλυσαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ που έκλεισε το συνέδριο, με συντονιστή τον Δρ. Κωνσταντίνο Καζάρα, Program Leader, Operational Excellence in Manufacturing Program. Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Γιώργος Χατζηδιαμαντής, Operations & Technology Manager, Ravago δήλωσε πως «είναι ευχή και κατάρα» για μια πολυεθνική σαν την εταιρεία του η συγκεκριμένη μετάβαση καθώς υπάρχει ετερογένεια ως προς τον τρόπο υλοποίησης, από μικρές μονάδες που «βρίσκονται πίσω» έως μεγάλες διασυνδεδεμένες μονάδες.

Με τη σειρά του ο Εμμανουήλ Αυγερινός, Plant A΄ General Manager, VIANEX S.A. υπογράμμισε πως πλέον η εταιρεία του φτάνει σε τζίρο μισού δισ. ευρώ και αυτό το γεγονός καθιστά απαραίτητο τον ψηφιακό μετασχηματισμό, προσθέτοντας όμως πως υπάρχει και το σχετικό ενδιαφέρον και θέληση από την πλευρά της Διοίκησης. Για την εμπειρία του επίσης ως στέλεχος πολυεθνικής μίλησε και ο Νίκος Κουφοκότσιος, SC Sustainability, Digital & Reporting Head, Αθηναϊκή Ζυθοποιία. «Αυτό που παρατηρούμε σαν μέρος πολυεθνικής η οποία έχει background σε ό,τι αφορά το lean και το TPM, όλα έχουν εξελιχθεί και ψηφιοποιηθεί, αλλά βλέπουμε διαφορετικές ταχύτητες ψηφιοποίησης, όσον αφορά τα departments» επισήμανε.

«Έχουμε κάνει ένα μεγάλο ταξίδι ψηφιακού μετασχηματισμού» σημείωσε ο Κωνσταντίνος Τρουμπούκης, Digital Transformation Manager, Ελληνικά Γαλακτοκομεία, για να προσθέσει επίσης πως ο αυξημένος τζίρος αυξάνει την πολυπλοκότητα στο «ταξίδι» του ψηφιακού μετασχηματισμού. Παίρνοντας το λόγο ο Άγγελος Μανάρας, Διευθυντής Εργοστασίου στις εγκαταστάσεις Θηβών του Ομίλου Megaplast, έκανε σαφές πως η εταιρεία έχει ως φιλοσοφία πως «οτιδήποτε μας αλλάζει προς το καλύτερο, το υιοθετούμε», σημειώνοντας πως η Megaplast βρίσκεται στο στάδιο που «διώχνει τα χαρτιά» από την παραγωγή και βελτιώνει τη διασύνδεση των συστημάτων που υπάρχουν. Συζητώντας για το κομμάτι των initiatives ο κ. Χατζηδιαμαντής έκανε σαφές πως οι άνθρωποι, από το επίπεδο του middle to top management, «πρέπει να αντιληφθούν τι είναι αυτό που μπορεί να προσφέρει το έξυπνο εργοστάσιο», τονίζοντας οφέλη όπως ο έξυπνος αυτοματισμός, η συλλογή, ξεκαθάρισμα και η ανάλυση δεδομένων.

Από την πλευρά του ο κ. Τρουμπούκης έκανε γνωστό πως η διοίκηση αποφάσισε να εκσυγχρονίσει και το τελευταίο στάδιο logistics γιατί στα τρία μεγάλα εργοστάσια Λαρίσης, Τρικάλων και Μπρασόβ, υπάρχει πλήρης αυτοματοποίηση, οπότε κρίθηκε αναγκαίο. «Επικεντρωθήκαμε περισσότερο στο κομμάτι της ενέργειας και πώς η ενέργεια ανταποκρίνεται στο περιβάλλον» ανέφερε ο κ. Κουφοκότσιος ενώ ο κ. Μανάρας υπογράμμισε: «Φροντίσαμε όλα τα συστήματα που βάλαμε να είναι συμβατά και αυτά που χρειαζόμαστε» και επισήμανε πως η αλληλεπίδραση με τους vendors «φέρνει πράγματα που είτε δεν μπορείς να τα δεις, είτε είναι κρυμμένα, είτε δεν ήξερες ότι τα είχες». Τέλος, ο κ. Αυγερινός διευκρίνισε πως όσον αφορά τα εργοστάσια στο χώρο του φαρμάκου υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί και regulations, οπότε η εταιρεία έχει εγκαταστήσει κυρίως συστήματα ελέγχου και monitoring.