Τζίρο που κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες της κατάφερε να σημειώσει το 2022 η ΜΑΞΙ ΑΒΕΕ, ελληνική βιομηχανία παραγωγής και επεξεργασίας χάρτου. Πιο συγκεκριμένα, πέτυχε υπερδιπλασιασμό του κύκλου εργασιών της σε σχέση με πέρυσι, από 44.590.000 ευρώ σε 96.932.000 ευρώ, αύξηση 117%. Το EBITDA από 2.871.000 ευρώ το 2021 ανήλθε σε 6.745.000 ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων από 122.000 ευρώ έφτασαν τα 2.057.000 ευρώ, ήτοι πολλαπλασιάστηκαν επί 17 φορές. Επίσης, οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε αξία, κατά 177% στον τομέα των χαρτοποιητικών μονάδων (jumbo rolls) και κατά 40,75% στα επεξεργασμένα προϊόντα.

Πώς εκτοξεύθηκε ο τζίρος
‘Οπως είχε σχολιάσει στο INDUSTRY, o κ. Αναστάσιος Παυλίδης, Συντονιστής Τμήματος Marketing της ΜΑΞΙ, η εταιρεία είδε εκτόξευση του τζίρου της ως αποτέλεσμα της ταχύτατης και βέλτιστης απόδοσης το νέου μύλου παραγωγής χαρτοπολτού (Paper Μill 2), της νέας γραμμής επεξεργασίας επαγγελματικών προϊόντων, της πολύ καλής τουριστικής χρονιάς για τη χώρα, αλλά και των ανατιμήσεων από το δεύτερο μισό του έτους.
Όσον αφορά συγκεκριμένα τον παραγωγικό εξοπλισμό, αυτός αποδίδει τα μέγιστα από το β’ εξάμηνο του 2022 και μετά. Αυτό ισχύει και για την νέα χαρτοποιητική μονάδα αλλά και για την PERINI τελευταίας τεχνολογίας που καλύπτει την παραγωγή ειδών επαγγελματικής χρήσης.

Με το βλέμμα πάντα στις επενδύσεις
Σύμφωνα με τη Διοίκηση της ΜΑΞΙ, οι παρούσες παραγωγικές ικανότητες καλύπτουν όλες τις ανάγκες της με μοναδική εξαίρεση το χαρτί υγείας οικογενειακής χρήσης, εκτιμώντας πως σε αυτόν τον τομέα ίσως χρειασθούν κάποιες επενδύσεις
Επίσης, στο μακροχρόνια επενδυτικό σχεδιασμό της εταιρείας έχουν ενταχθεί και τα ενεργειακά. Λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων στις τιμές ενεργειακών προϊόντων και των αλλαγών της νομοθεσίας σχετικά με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των βιομηχανιών, κατέστη σαφές ότι θα πρέπει συντόμως να γίνουν κινήσεις σχετικά με το θέμα.