Τα τελευταία χρόνια η Matrix Pack παρακολουθεί στενά τις νομοθετικές διαδικασίες γύρω από τη συσκευασία και επενδύει σταθερά σε νέες τεχνολογίες για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων.
Πως είναι να βρίσκεται μια βιομηχανία μπροστά από τις εξελίξεις; Τον Οκτώβριο του 2020 ψηφίστηκε ο νόμος 4736/2020 με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και άλλες διατάξεις» με στόχο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης. Ανάμεσα στα 10 προϊόντα που απαγορεύεται η διάθεση τους είναι και τα πλαστικά καλαμάκια. To παραπάνω νομοθετικό πλαίσιο έδωσε απλά την επιπλέον ώθηση που χρειαζόταν η Matrix Pack για να ενισχύσει τις παραγωγικές της δραστηριότητες. Με έτος ίδρυσης το 2009, αποτελεί την πρώτη βιομηχανία στην Ευρώπη που παρήγαγε καλαμάκια από βιο-αποδομήσιμες πρώτες ύλες ήδη από το 2016. Η διοίκηση της εταιρείας επισήμανε ότι: «Στη Matrix Pack αντιληφθήκαμε έγκαιρα τις νέες τάσεις στην παραγωγή και διάθεση για καλαμάκια ροφήματος και είδη μιας χρήσης στην εστίαση. Από το 2016, επενδύουμε και καινοτομούμε σε έναν κλάδο που όχι μόνο μετασχηματίζεται –με την κατάργηση του πλαστικού– αλλά παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης σε νέα προϊόντα που συνδυάζουν το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Από το 2018 η εταιρεία παράγει καλαμάκια ροφήματος από βιοαποδομήσιμα υλικά (βιοδιασπόμενα και κομποστοποιήσιμα). Έκτοτε, επεκτάθηκε και στην παραγωγή καλαμακίων για συσκευασίες γάλακτος και χυμών σε συνεργασία με την Tetra Pack. Πλέον σε μια μονάδα παραγωγής παράγονται 20 δις καλαμάκια ετησίως. Σύμφωνα με τον Λυμπέρη Πολυχρονόπουλο, Πρόεδρο της Matrix Pack Group και CEO της Matrix Pack North America: «Η διαδικασία είναι απλή, η μηχανή κοπής ξεκινάει με την κοπή του ρολού έτσι από 35 τόνους χαρτιού παράγονται 20-25 εκατ. καλαμάκια την ημέρα ενώ ετησίως 20 δισ. και αποτελεί συνολικά το 10% της συνολικής παραγωγικής δραστηριότητας».
Η αγορά συσκευασίας και το fiber ως το επόμενης γενιάς υλικό συσκευασίας
Το μέγεθος της αγοράς συσκευασίας τροφίμων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 79,41 δισ. δολάρια ΗΠΑ μεταξύ 2022 και 2027, επιταχύνοντας με CAGR 4,32%. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη της αγοράς είναι η ανάγκη της μείωσης της σπατάλης τροφίμων και της ικανοποίησης της αυξανόμενης ζήτησης για βολική συσκευασία και έτοιμες επιλογές τροφίμων. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Smithers, η αγορά συσκευασιών με βάση τις ίνες (fiber) γνωρίζει σημαντική άνθηση ενώ η έρευνα προβλέπει ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία θα αυξηθεί κατά περίπου 5% για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η ανάπτυξη αυτή καθοδηγείται αφενός από τις δεσμεύσεις βιωσιμότητας των βιομηχανιών, το μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό τοπίο και την αυξημένη καταναλωτική ζήτηση για συσκευασίες με βάση τις ίνες σε βάρος της αγοράς πλαστικών μιας χρήσης.
Πρόκειται για ένα δημοφιλές υλικό που χρησιμοποιείται σε διάφορες βιομηχανίες, από τις κατασκευές έως τις συσκευασίες. Αν και οι ίνες προέρχονται από δέντρα, όλα τα μέρη της πρώτης ύλης χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις δυνατότητές τους: η παχιά ξυλεία χρησιμοποιείται ως οικοδομικό υλικό ή για την κατασκευή επίπλων, τα λεπτά μέρη γίνονται χαρτί, ενώ τα κορυφαία κλαδιά και τα πρέμνα παράγουν βιοενέργεια ή βιοκαύσιμα. Τα δέντρα είναι ένας ανανεώσιμος πόρος που, όταν γίνεται σωστή διαχείριση μέσω της διαδικασίας της καλλιέργειας και της συγκομιδής – είναι απλά πιο βιώσιμος από πολλά άλλα υλικά.
Τόσο οι νωπές όσο και οι ανακυκλωμένες ίνες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χαρτοπολτού για συσκευασίες με βάση τις ίνες(fiber). Οι νωπές ίνες (dry fiber) προέρχονται κυρίως από δέντρα, αλλά δεν είναι η μόνη πηγή- πολυάριθμες εφαρμογές χρησιμοποιούν άχυρο σιταριού ή μπαμπού για παράδειγμα. Οι ανακυκλωμένες ίνες, ωστόσο, προέρχονται συνήθως από χρησιμοποιημένες και ανακυκλωμένες συσκευασίες.
Rebranding με επενδύσεις σε RnD για την ενίσχυση του fiber
Πρόσφατα, στις εγκαταστάσεις που διατηρεί η Matrix Pack στη Ριτσώνα, ξεκίνησε η παγωγωγή σε καπάκια ροφήματος, επιτραπέζια σκεύη από fiber δηλαδή χάρτινο πολτό από ίνες ξύλου για ακόμα πιο περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ο χαρτοπολτός (fiber) είναι ήδη ένα trend ιδιαίτερα στην Αμερική, ενώ για την παραγωγή το χαρτί μπαίνει στο μίξερ και γίνεται πολτός στις μηχανές ενώ γίνεται διαμόρφωση καθώς διαλύεται στο νερό, που ανακυκλώνεται. «Στη Matrix Pack οι επενδύσεις στο κομμάτι του RnD ξεπερνάνε τα 4 εκατ. ευρώ με επιπρόσθετες επενδύσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ για τον απαραίτητο εξοπλισμό. Οι επενδύσεις αυτές είναι προσανατολισμένες μόνο στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων» δήλωσε η Λυδία Πολυχρονοπούλου, Head of Marketing της Matrix Pack.
Επιπροσθέτως, αναγνωρίζοντας αυτή την αναδυόμενη ευκαιρία η Matrix Pack, ανακοίνωσε πρόσφατα μια στρατηγική συνεργασία με τη σουηδική εταιρεία συσκευασίας, PulPac για την έναρξη της παραγωγής τεχνολογίας Dry Molded Fiber. Η τεχνολογία Dry Molded Fiber αποτελεί μια χαμηλού κόστους και ενεργειακά αποδοτική εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση των περιττών πλαστικών μιας χρήσης με βιοδιασπώμενα, ανακυκλώσιμα προϊόντα. Σε αντίθεση με την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία (wet molded) για την παραγωγή προϊόντων fiber, αυτή η τεχνολογία κατά την παραγωγή χρησιμοποιεί 70% λιγότερη ενέργεια και 99% λιγότερο νερό. Σε αυτό το πλαίσιο η κα Πολυχρονοπούλου συμπληρώνει ότι: «Είναι πλέον επιβεβλημένη η ανάγκη όλοι οι μεγάλοι πελάτες μας παγκοσμίως στη συσκευασία τροφίμων, για λόγους σχετικούς με ζητήματα βιωσιμότητας να αλλάξουν όλη την πλαστική συσκευασία που χρησιμοποιούν με συσκευασίες προερχόμενες από υλικά fiber».
Στρατηγικές συνεργασίες για την ενίσχυση της παραγωγής fiber
Στο ίδιο πλαίσιο έγινε και η συνεργασία της εταιρείας με την εταιρεία Stora Enso, βασικό μέτοχο της PulPac, η οποία εργάζεται στην τεχνολογία ξηρών ινών χύτευσης (dry molded fiber) για την υποστήριξη της βιώσιμης συσκευασίας. Μετά την απόφαση της Matrix Pack να επενδύσει σε τεχνολογίες υγρής και ξηρής χυτευμένης ίνας, είναι η πρώτη μεγάλη βιομηχανία που δοκιμάζει την προσφορά της FaaS. Η υπηρεσία Fiber as a Service (FaaS) της Stora Enso στοχεύσει στην επιτάχυνση του χρόνου διάθεσης στην αγορά της σειράς χυτευμένων ινών, ακολουθώντας τους υφιστάμενους κανονισμούς. Επίσης, η συγκεκριμένη υπηρεσία βοηθάει με όλα όσα χρειάζονται, από εκπαίδευση έως υποστήριξη, εργαλεία, συνταγές και ένα ευρύ δίκτυο προμηθειών. «H Stora Enso είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες συνεργασίας στην ανάπτυξη και στην προμήθεια ενδεδειγμένων πολτών, που αποτελεί την πρώτη ύλη για τα προαναφερόμενα υλικά συσκευασίας» επισήμανε η κα Πολυχρονοπούλου. Εννέα μήνες μετά την έναρξη της συνεργασίας, η Matrix Pack έχει τέσσερις γραμμές παραγωγής σε λειτουργία, παράγοντας υγρά καλουπωμένα καπάκια για εστιατόρια γρήγορης εξυπηρέτησης και πελάτες αλυσίδας καφέ. Εντός των επόμενων έξι μηνών, η Matrix Pack θα επεκταθεί προσθέτοντας 15 ακόμη γραμμές fiber με υγρή χύτευση και θα λειτουργήσει την πρώτη γραμμή εμπορικής ποιότητας ινών ξηρής χύτευσης. Η κα Πολυχρονοπούλου τόνισε ότι: «Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται η ανάπτυξη προϊόντων συσκευασίας τροφίμων μακράς διάρκειας (όπως βούτυρο, μαργαρίνη, παγωτό, γιαούρτι)».