Οι επιχειρήσεις που δείχνουν το δρόμο της εξωστρεφής και καινοτόμας επιχειρηματικής δραστηριότητα, βραβεύτηκαν στα Manufacturing Excellence Awards 2020, αναδεικνύοντας μεγάλους νικητές τις Theon Sensors και Παπαστράτος.

Η διοργάνωση των Manufacturing Excellence Awards της BOUSSIAS, αναδεικνύει και επιβραβεύει βέλτιστες και καινοτόμες πρακτικές βιομηχανικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της λειτουργίας τους, περιλαμβάνοντας ποιότητα εργασιών στην παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα, περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και συνεισφορά στην ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας.
Προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες, η διοργάνωση των βραβείων απέστειλε ταχυδρομικώς στους νικητές τα βραβεία τους, ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη χρονιά με την ευχή όλων να διεξαχθεί υπό ομαλές συνθήκες.

Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των βραβείων Διονύσης Νικολάου, Γενικός Διευθυντής διαΝΕΟσις, μεταξύ άλλων επισήμανε στη δήλωσή του:

«Τον τελευταίο χρόνο γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς για τον κόσμο υγειονομικής κρίσης με ανυπολόγιστες οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Η κρίση αυτή ανέδειξε τους τομείς, που πρέπει να στραφούμε αλλά και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι επιχειρήσεις είχαν από πολύ νωρίς προσανατολισθεί στην εξωστρεφή δράση, είχαν επενδύσει στην καινοτομία και είχαν μέσα τους τον αέρα της οραματικής επιχειρηματικότητας. Δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι μελλοντικά αυτές θα είναι οι μόνες αξίες που θα εξοπλίζουν τις επιχειρήσεις για να αντέξουν το διεθνή ανταγωνισμό που δημιουργούν οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις και οι απαιτούμενες νέες δεξιότητες».

Ο κ. Νικολάου έδωσε, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του θεσμού των βραβείων για τις επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι: «οι εξέχουσες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο φετινό διαγωνισμό Manufacturing Excellence Awards 2020, που έχει εξελιχθεί σε σύμβολο-θεσμό της καινοτομίας στη χώρα μας, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα δυναμικών και καινοτόμων επιχειρήσεων, που έχουν τελικά υπερκεράσει όλα τα παραπάνω αντικειμενικά εμπόδια. Τα επιτεύγματα των συμμετεχόντων μας προκαλούν τον θαυμασμό γιατί αποτελούν εξαίρεση στη στασιμότητα και την πεποίθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει στη χώρα αυτή. Είναι η απάντηση και η επιβεβαίωση ότι όλα είναι θέμα θέλησης, οράματος και δέσμευσης. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν τη βάση και το παράδειγμα για τη διάδοση του πνεύματος της έρευνας σε όλη την οικονομία για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, βασισμένο στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες».

Τα Βραβεία της Χρονιάς

Οι δυο κορυφαίες διακρίσεις των Manufacturing Excellence Awards 2020, τις οποίες απέσπασαν οι εταιρείες που συγκέντρωσαν συνολικά τα περισσότερα βραβεία, αποδεικνύοντας τη σπουδαιότητα του έργου τους.

Smart & Innovative Factory of the Year
Theon Sensors
“Είναι μεγάλη τιμή για τη THEON SENSORS, μέλος του ομίλου EFA GROUP, να παραλαμβάνει το βραβείο Smart & Innovative Factory of the Year. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που ελληνικός βιομηχανικός Όμιλος εταιρειών που δραστηριοποιείται στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, παραλαμβάνει τέσσερα βραβεία για την αριστεία, τα καινοτόμα προϊόντα, την υψηλή τεχνολογία και την εξωστρέφειά του. Μέσα από μια δυναμική πορεία 23 χρόνων και με εξαγωγές σε 54 χώρες, η THEON SENSORS έχει αποκτήσει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης για την άμυνα και την ασφάλεια. Την επιτυχία μας τη χρωστάμε στην προσήλωσή μας να κάνουμε πράξη το όραμα της εταιρείας για συνεχή καινοτομία και εξωστρέφεια. Κυρίως, όμως, στο ανθρώπινο δυναμικό μας που απαρτίζεται μόνο από Έλληνες και Ελληνίδες επιστήμονες και μηχανικούς, αλλά και στην αναβάθμιση του ενδοβιομηχανικού μας μετασχηματισμού. Επενδύσαμε σε μια στρατηγική μεταμόρφωσης του οικοσυστήματος των εταιρειών μας, εστιάζοντας στις νέες τεχνολογίες, στη μετεκπαίδευση του προσωπικού, στην τεχνογνωσία και στην έρευνα. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και να αναπτύξουμε το βιομηχανικό know-how προς ένα μοντέλο παραγωγικό και ανταγωνιστικό σε παγκόσμιο επίπεδο. Καθώς ο ρυθμός αλλαγής είναι ταχύτερος από ποτέ, τόσο ο Όμιλος EFA GROUP, όσο και η THEON SENSORS θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στον τεχνολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό και να επενδύει σε μια στρατηγική με κύριο χαρακτηριστικό την ευελιξία, τη συνεχή καινοτομία και την εξωστρέφεια, επεκτείνοντας την επιχειρηματική της δραστηριότητα με επενδύσεις και συμπράξεις σε νέες διεθνείς αγορές”.
Philippe Mennicken, Business Development Director

Sustainable Factory of the Year
Παπαστράτος
“Είμαστε πολύ περήφανοι και χαρούμενοι για τη βράβευσή μας ως ‘Βιώσιμο Εργοστάσιο της Χρονιάς’ και για τα υπόλοιπα τέσσερα βραβεία που λάβαμε στα Manufacturing Excellence Awards 2020. Για εμάς αποτελούν μια ακόμη επιβεβαίωση ότι η δουλειά που γίνεται μέσα από το πρόγραμμα επιχειρησιακής αριστείας Open+ που εφαρμόζουμε, όχι μόνο έχει αποτελέσματα που τα βλέπουμε σε καθημερινή βάση, αλλά εκτιμάται και από ειδικούς του κλάδου. Στόχος του προγράμματος είναι η υιοθέτηση της zero loss νοοτροπίας, το να προσπαθεί δηλαδή ενεργά κάθε εργαζόμενος να μην έχει απώλειες οποιαδήποτε τύπου (π.χ. απόδοσης, ποιότητας, ασφάλειας) σε οτιδήποτε δραστηριοποιείται, ενώ ταυτόχρονα να αισθάνεται “100% υπεύθυνος” για αυτό που κάνει. Μια νοοτροπία που συμβάλει αποφασιστικά στην ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και του κρίσιμου στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης που αποτελεί σταθερή προτεραιότητα για την Παπαστράτος”.
Αντώνης Πυτιανός, Εκπαιδευτής Προγράμματος Επιχειρησιακής Αριστείας (ΟPEN+)

 

Manufacturing Gold Awards
Τα έργα ανά εταιρεία που κέρδισαν χρυσά βραβεία

Acmon Group – Winner
Μύλοι Λούλη Toshevo Βουλγαρίας 2019
Ο Όμιλος Acmon συνδυάζοντας την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το πλεονέκτημα που φέρνει η συνέργεια των τριών εταιρειών του, κατάφερε να μετατρέψει έναν αλευρόμυλο περιορισμένης παραγωγής και χώρου σε ένα κορυφαίας τεχνολογίας εργοστάσιο παραγωγής και διαχείρισης ‘Α & Β’ υλών, υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας για τον πελάτη του «Μύλοι Λούλη» στο Toshevo Βουλγαρίας. Ο καινοτόμος σχεδιασμός, ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και το πρωτοποριακό λογισμικό διαχείρισης παραγωγής εξασφάλισαν την ποιότητα του τελικού προϊόντος στο μέγιστο βαθμό, βελτίωσαν το ενεργειακό αποτύπωμα του έργου, μείωσαν το κόστος παραγωγής, ενώ παράλληλα βελτίωσαν την απόδοσή της.

UNI-PHARMA ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Α.Β.Ε.Ε
Καινοτόμος εξοπλισμός στη UNI-PHARMA A.B.E.E.: Winner
Νέα καινοτόμα συστήματα στην παραγωγή της UNI-PHARMA A.B.E.E.: Gold
Ανταπόκριση στην πανδημία: Gold
H UNI-PHARMA ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Α.Β.Ε.Ε, μέλος του Ομίλου Φαρμακευτικών Εταιρειών Τσέτη, επιλέγει τη στρατηγική της σκληρής δουλειάς με εντιμότητα και ήθος. Όραμα της εταιρείας είναι να ηγηθεί ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου φαρμακευτικού περιβάλλοντος, παρέχοντας ποιοτικά, καινοτόμα, ασφαλή και αποτελεσματικά προϊόντα. Η πανδημία του COVID-19 ήταν η αφορμή για τον Όμιλο να αποδείξει για ακόμη μία φορά ότι δεν κάμπτεται από τα δύσκολα και τα επείγοντα. Ο Όμιλος στήριξε τους ασθενείς, τη δημόσια υγεία, την αγορά εργασίας και την ελληνική οικονομία. Μέσα από τις δύο βιομηχανίες του Ομίλου, UNI-PHARMA & INTERMED, υλοποίησε δύο γενναίες δωρεές σε χλωροκίνη και αντισηπτικά, οι οποίες ενισχύουν το ανθρωποκεντρικό προφίλ του.

ΒΙΟΠΑΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε. – Winner
Εργοστάσιο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με Καύση Βιομάζας ισχύος 5MW
Οι εγκαταστάσεις του Ομίλου περιλαμβάνουν δομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και το σύστημα αποθήκευσης και τροφοδοσίας βιομάζας. Όλα τα συστήματα είναι πλήρως αυτοματοποιημένα και ελέγχονται μέσω PLC, ενώ όλοι οι χειρισμοί πραγματοποιούνται μέσω SCADA, χρησιμοποιώντας τις βέλτιστες διατάξεις, με σεβασμό προς το περιβάλλον και την ασφάλεια των εργαζομένων. Τα καυσαέρια δεν προκαλούν περιβαλλοντικά θέματα, καθώς δεν δημιουργούνται ενώσεις που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Τα στερεά σωματίδια συγκρατούνται με φίλτρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση από ένα μεγάλο ηλεκτροστατικό φίλτρο, ενώ το μόνο υπόλειμμα από όλη τη διαδικασία είναι η στάχτη, η οποία και πάλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό των εδαφών και τη διαδικασία της κομποστοποίησης. Η αντιρρυπαντική τεχνολογία της μονάδας είναι μια από τις πιο σύγχρονες παγκοσμίως.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «Η ΠΙΝΔΟΣ» – Winner
Κορυφαία βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων
Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «H ΠΙΝΔΟΣ» είναι ο μεγαλύτερος πρωτοβάθμιος αγροτικός συνεταιρισμός στη χώρα με περισσότερους από 500 πτηνοτρόφους και 62 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ελληνική αγορά. Με έδρα το Ροδοτόπι Ιωαννίνων, η ΠΙΝΔΟΣ διαθέτει υπερσύγχρονες υποδομές και πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, ενώ ακολουθεί τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Σήμερα η ΠΙΝΔΟΣ κατέχει ηγετική θέση στην πτηνοτροφία, με μερίδιο αγοράς άνω του 30%. Συντηρεί πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας, στηρίζοντας έμμεσα χιλιάδες ακόμη θέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η ΠΙΝΔΟΣ, ένας υπερσύγχρονος συνεταιρισμός ανταγωνιστικός διεθνώς, συνδυάζει την τεχνογνωσία αιχμής με την αμιγώς ελληνική ταυτότητα και παράδοση.

EFA GROUP (EFA VENTURES, THEON SENSORS, SCYTALYS, DEFENDER, ES-SYSTEMS) – Winner
Άμυνα, Αεροδιαστημική & Ασφάλεια
O Όμιλος EFA GROUP δραστηριοποιείται εδώ και 30 χρόνια στην παγκόσμια αγορά στους τομείς της αεροδιαστημικής, άμυνας και ασφάλειας με έμφαση στους τομείς Υποστήριξης Συστημάτων & Βιομηχανικών Συνεργασιών. Απασχολεί περισσότερο από 249 υπάλληλους συνολικά, ως επί το πλείστον επιστήμονες και μηχανικούς, έχει φυσική παρουσία σε 6 χώρες, ενώ έχει εδραιωθεί σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως. Έχει παρουσία 30 χρόνων με έργα στους τομείς Υποστήριξης Συστημάτων και Βιομηχανικών Συνεργασιών, logistics και συναφών τεχνικών υπηρεσιών στον τομέα της αεροδιαστημικής τεχνολογίας, της άμυνας και της ασφάλειας.

KLEEMANN HELLAS
Βιομηχανία κατασκευής ανελκυστήρων – Winner
Αναδιοργάνωση παραγωγής στο εργοστάσιο θαλάμων KLEEMANN – Gold
Σύστημα ποιότητας «Zero defects» – Gold
Με έτος ίδρυσης το 1983 στο Κιλκίς, η KLEEMANN είναι ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές ανελκυστήρα στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Παρέχει κάθε τύπο ανελκυστήρα για οικιακή ή εμπορική χρήση, για πρόσωπα ή φορτία καθώς επίσης ανυψωτικά συστήματα, κυλιόμενες σκάλες και διαδρόμους, ανελκυστήρες πλοίων και υποσυστήματα ανελκυστήρων. Η αναδιοργάνωση του εργοστασίου θαλάμων της KLEEMANN συνέβαλε στη δημιουργία μιας γραμμής συναρμολόγησης, που οδηγεί σε έναν συσκευασμένο θάλαμο, έτοιμο για αποστολή εντός του χρονοπρογραμματισμού παράδοσης του προϊόντος. Με πωλήσεις σε περισσότερες από 100 χώρες, η KLEEMANN εξακολουθεί να αναπτύσσεται, συνεπής στην ιστορία και στις αξίες της.

Sofia Med (Θυγατρική της ElvalHalcor) – Gold
Advanced Supply Chain Planning for the Sofia Med Copper Rolling Factory of Viohalco
Το βραβείο της Sofia Med αφορά στην υλοποίηση ενός project με αντικείμενο το Advanced Production Planning and Scheduling (APS – Optimisation). Η διεθνώς αναγνωρισμένη παραγωγός προϊόντων έλασης χαλκού και ορειχάλκου με έδρα στην Σόφια (θυγατρική εταιρεία της ELVALHALCOR S.A. – εταιρεία της Viohalco) υλοποίησε το έργο on-time και on-budget και έδωσε πολύ γρήγορα απτά αποτελέσματα, όσον αφορά τη βελτίωση της ακρίβειας και της ποιότητας του προγραμματισμού παραγωγής, της καλύτερης εξυπηρέτησης πελατών, αλλά και της παραγωγικότητας.

Eurochartiki S.A. – Winner
Βιομηχανία χαρτικών και απορρυπαντικών
Με 35 χρόνια τεχνογνωσίας στην επεξεργασία προϊόντων χάρτου και την παραγωγή υγρών απορρυπαντικών, η Eurochartiki παραμένει συνεπής στην ποιότητα των δραστηριοτήτων της, στην εξυπηρέτηση και την ικανοποίηση των πελατών της. Η υψηλή παραγωγική δυναμικότητα, η αυτοματοποίηση των γραμμών παραγωγής και η αναβαθμισμένη ποιότητα προϊόντων είναι μερικά μόνο από τα άμεσα οφέλη του τελευταίου επενδυτικού πλάνου αξίας 17 εκατομμυρίων ευρώ που έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το 2020. Η εταιρεία έχει στόχο να υλοποιήσει ένα δυναμικό πλάνο ανάπτυξης μέσα στην επόμενη πενταετία, με επίκεντρο την προϊοντική καινοτομία, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση του ισχυρού δικτύου πωλήσεων.

GIZELIS ROBOTICS – Gold
GIZELIS ROBOTICS: Σύγχρονα Ρομποτικά συστήματα
Η GIZELIS ROBOTICS αποτελεί την νεότερη εταιρεία στον Όμιλο GIZELIS S.A. Ιδρύθηκε το 2018 για να προσφέρει ρομποτικά συστήματα, προϊόντα και υπηρεσίες τελευταίας τεχνολογίας στην ελληνική και διεθνή βιομηχανία. Στόχος της είναι η παροχή «Λύσεων Συστημάτων Αυτοματοποίησης» που θα οδηγήσουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, της ποιότητας, της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας στις συνεχείς αλλαγές της αγοράς και των αναγκών των πελατών. Είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που, εν καιρώ κρίσης, κέρδισε την εμπιστοσύνη και συνεργάστηκε με επενδυτικό fund, την Brookstreet Equity Partners με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Ιούνιο του 2020 επιλέχθηκε από ανεξάρτητο διεθνή φορέα στις Τοπ 5 νεοσύστατες ρομποτικές εταιρίες του κόσμου για βιομηχανικές εφαρμογές ανάμεσα σε 589 επιχειρήσεις.

COFFEE ISLAND, ALPICONN – Gold
Ψηφιακή αναδιοργάνωση και αυτοματοποίηση εφοδιαστικής αλυσίδας
Η Coffee Island σε συνεργασία με την εταιρεία Alpiconn προχώρησε στην αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και όλων των κυκλωμάτων που σχετίζονται με αυτή. Με σκοπό να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των εσωτερικών αποθηκών της και των κέντρων διανομής και εξυπηρέτησης των καταστημάτων της, η εταιρεία εφάρμοσε προηγμένες λύσεις τεχνολογίας που βελτίωσαν σημαντικά τον τρόπο διαχείρισης και τη δυναμικότητα της στον ευρύτερο τομέα των logistics.

Rafarm A.E.B.E – Gold
H RAFARM των υψηλών επιδόσεων στην Έρευνα και Ανάπτυξη
Η θετική εξελικτική πορεία της εταιρείας καταδεικνύεται και από την αξιοσημείωτη ανοδική τάση, που παρουσιάζει ο κύκλος εργασιών του Ομίλου την τελευταία δεκαετία. Αυτό είναι αποτέλεσμα των σημαντικών επενδύσεων που γίνονται τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης και αφορούν στην εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων.

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ – Gold
Προγράμματα για τη διαρκή βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος
Στο πλαίσιο της μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη επιχειρησιακή πραγματικότητα και με πιστή εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ βελτιώνει την ενεργειακή του απόδοση, βελτιστοποιεί το μείγμα καυσίμων μέσω της υποκατάστασης των ορυκτών καυσίμων από εναλλακτικά καύσιμα και βιομάζα, μειώνοντας αντίστοιχα τις εκπομπές CO2.