Το Maintenance Cluster διοργάνωσε στις 8 Σεπτεμβρίου, στο Περίπτερο 11 της 90ής ΔΕΘ, την εκδήλωση «Maintenance Day: Innovative Technologies», φέρνοντας μαζί επαγγελματίες της βιομηχανίας και εξειδικευμένες εταιρείες από διαφορετικούς τομείς της συντήρησης. Μέσα από παρουσιάσεις εφαρμογών και στρογγυλό τραπέζι, οι εταίροι του Cluster παρουσίασαν τεχνολογίες και λύσεις για τη σύγχρονη βιομηχανική συντήρηση, από machine vision και μη καταστροφικούς ελέγχους έως CMMS, Industrial Intelligence, προηγμένα υλικά και AI εργαλεία. Η Robovision, μέσω του Χρήστου Αθανασιάδη, παρουσίασε εφαρμογές ποιοτικού ελέγχου με μηχανική όραση, με κάμερες εγκατεστημένες σε γραμμές παραγωγής, μεταξύ άλλων στη EURIMAC για την ανάγνωση ημερομηνιών λήξης και LOT μέσω OCR. Παράλληλα, σύστημα μετρά τη διάμετρο σε τορτίγιες και απορρίπτει αυτόματα τα ελαττωματικά τεμάχια πριν προκαλέσουν προβλήματα στα μηχανήματα στοίβαξης. Το ΙΜΕΤ / ΕΚΕΤΑ, με τον Δρ. Βασίλειο Καππάτο, παρουσίασε τεχνολογίες μη καταστροφικού ελέγχου, όπως συστήματα ακουστικής εκπομπής και υπέρυθρης θερμογραφίας. Για δυσπρόσιτα σημεία, όπως οι κλειστοί χώροι πλοίων, αξιοποιούνται drones για οπτική επιθεώρηση και μετρήσεις διάβρωσης.
Η Atlantis Engineering, μέσω του Γιώργου Εφραιμίδη, παρουσίασε ψηφιακές λύσεις για τη διαχείριση της συντήρησης στο πεδίο. Το AIMMS Mobile επιτρέπει στους τεχνικούς να σκανάρουν QR codes εξοπλισμού και να δημιουργούν εντολές εργασίας μέσω φωνητικών εντολών, ενώ η πλατφόρμα Sibyl Industrial Intelligence αναλύει δεδομένα από εξοπλισμό και αισθητήρες, υποστηρίζοντας την έγκαιρη διάγνωση και πρόβλεψη βλαβών. Η Thess INTEC, με τον Νίκο Κατσιαδάκη, ανέδειξε τον ρόλο των υποδομών στη διάχυση τεχνογνωσίας, μέσω πρόσβασης σε test beds και εγκαταστάσεις rapid prototyping, αλλά και της συνύπαρξης startups, ερευνητών και βιομηχανικών εταίρων. Η Superalloys, μέσω του Βασίλειου Κεχαγιά, παρουσίασε εφαρμογές προηγμένων υλικών, αξιοποιώντας τεχνολογίες hardfacing, thermal spray και 3D printing για την επισκευή φθαρμένων εξαρτημάτων και την αύξηση της αντοχής τους.
Η ARCON Hellas, με τον Γιώργο Κωνσταντινίδη, παρουσίασε την τεχνογνωσία της στην παραγωγή εξοπλισμού για καταστήματα και αποθήκες και στη συντήρηση διαφορετικών τύπων εξοπλισμού, από υδραυλικές πρέσες ανακύκλωσης και μηχανήματα κοπής άρτου έως χρηματοκιβώτια και αυτόματες πόρτες. Η Pragma IoT, μέσω του Φωκίωνος Τζούρδα, παρουσίασε το Pragma AML, Agentic AI εργαλείο που λειτουργεί πάνω από συστήματα CMMS και ERP. Το εργαλείο αξιοποιεί εγχειρίδια, τεχνικά σχέδια και ιστορικά βλαβών και παρέχει στους προγραμματιστές συντήρησης έτοιμα job plans με τα απαιτούμενα βήματα και ανταλλακτικά.
Τα Συστήματα Τομή, με τον Βαρνάβα Χρηστοφόρου, παρουσίασαν το CAFM που αναπτύσσουν για τη διαχείριση εγκαταστάσεων, επιτρέποντας την παρακολούθηση εξοπλισμού, τον προγραμματισμό συντήρησης, την καταγραφή ιστορικού βλαβών και τη διαχείριση ανταλλακτικών, με χρήση φορητών συσκευών στο πεδίο. Στο στρογγυλό τραπέζι, υπό τον συντονισμό του Κοσμά Βάμβαλη, Διαχειριστή του Maintenance Cluster, συζητήθηκαν τα πλεονεκτήματα κάθε εταιρείας και ο τρόπος συνδυασμού των υπηρεσιών τους για ολοκληρωμένες λύσεις στη βιομηχανία. Επόμενο βήμα αποτελεί η νέα B2B πλατφόρμα του Maintenance Cluster, μέσω της οποίας οι πελάτες θα περιγράφουν το πρόβλημά τους μέσω οδηγού ή του ψηφιακού βοηθού MaintBot. Η μηχανή αντιστοίχισης θα αναλύει την ανάγκη και θα προτείνει τον κατάλληλο συνδυασμό υπηρεσιών και συνεργατών, παρέχοντας στη βιομηχανία ενιαία πρόσβαση στις λύσεις του Cluster.
Ακολουθήστε μας σε LinkedIn & Facebook και γίνετε μέλος της μεγαλύτερης ελληνικής κοινότητας του κλάδου.