Εντός του 2022 ετοιμάζεται να «λανσαριστεί» νέα Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της κοστολόγησης για τη διαχείριση των αποβλήτων, προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, συμμετέχοντας στη σχετική συζήτηση για τις προκλήσεις της κυκλικής Οικονομίας και της βιώσιμης συσκευασίας, κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Επιπλέον, τόνισε ότι η χώρα μας είναι πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας με την ΕΕ για την χρηματοδότηση μονάδων διαχείρισης αποβλήτων, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι στη λογική της κυκλικής οικονομίας. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια, έχουμε καταφέρει να λειτουργούν 5 μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, να είναι σε διαδικασία δημοπράτησης ή να έχουν δημοπρατηθεί πάνω από 25, από τις οποίες πάνω από 10 βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής, ενώ εκτιμάται ότι για άλλες 10 θα έχουμε υπογραφή σύμβασης μέσα στο επόμενο τρίμηνο και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν δημοπρατηθεί όλες οι μονάδες.
Επίσης, είμαστε ένα βήμα πριν από μια ιστορική συμφωνία με την ΕΕ, η οποία θα αναφέρει ότι οι αναγκαίες μονάδες για τη χώρα θα τύχουν χρηματοδότησης και την επόμενη περίοδο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα είναι στη λογική της κυκλικής οικονομίας και μάλιστα θα παράγουν δευτερογενές καύσιμο από τα υπολείμματά τους, το οποίο θα γυρνάει ξανά στην οικονομία με τη μορφή παραγωγής ενέργειας. Ακόμα, θα χρηματοδοτηθούν και οι ήδη υπάρχουσες μονάδες καθώς και αυτές που βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής, ουτωσώστε να μετατραπούν σε μονάδες κυκλικής οικονομίας, μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης.
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Ιδρυτής & CEO της Polygreen Group of Companies, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που έγκειται στη καινοτομία, το οποίο στη κυκλική οικονομία υφίσταται σε 3 πυλώνες:
1. Ψηφιοποίηση – Πρέπει όλα στη παραγωγή, αυτό που μέχρι σήμερα ονομάζουμε απόβλητα και αύριο θα ονομάζουμε πρώτες ύλες, πηγαίνοντας έτσι σε ένα μετασχηματισμό του κλάδου από waste management σε resource management, να είναι εύκολα και προσβάσιμα στο κινητό.
2. Logistics – Θα πρέπει να εξυπηρετούν την άμεση απομάκρυνση των ανακυκλώσιμων υλικών ή των βιοαποβλήτων.
3. Ανακύκλωση – Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται να εξελίσσονται για να προσαρμοστούν στις ανάγκες των ιδιοτήτων των αποβλήτων.
«Αυτά θα πρέπει να στηρίζονται σε μια βάση, την οποία αποτελούν η παιδεία και ο πολιτισμός, θέλει δηλαδή μια ολιστική προσέγγιση που θα βασίζεται στην αλλαγή των συνηθειών του καταναλωτή. Όλες αυτές τις αρχές τις έχουμε εφαρμόσει στο νησί της Τήλου, πετυχαίνοντας ποσοστό ανακύκλωσης 75% με διαλογή από το σπίτι του καταναλωτή και στοχεύουμε σε ποσοστό 90%.
Το υπόλοιπο 10% θα καλύψει ενεργειακές ανάγκες όπως πχ της τσιμεντοβιομηχανίας, όπου και θα αντικαταστήσει την εξόρυξη των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί», δήλωσε. Από την πλευρά του, ο κ. Μιχάλης Οικονομάκης, Πρόεδρος του Petros Petropoulos Group; Hellenic Recovery Recycling Corp. (HERRCO), αναφέρθηκε στην ανακύκλωση ως τον βασικό συντελεστή της κυκλικής Οικονομίας, ωστόσο όπως είπε, πρέπει να επισημανθεί η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας. «Πρακτικά, ο μπλε κάδος διαχειρίζεται τα απόβλητα συσκευασίας. Δεν πρόκειται για τη διαχείριση όμως όλων των αποβλήτων της χώρας. Τα απόβλητα συσκευασίας στο σύνολο των απορριμμάτων της χώρας, είναι το 20%. Εκεί η Ελλάδα πετυχαίνει τον στόχο. Για το υπόλοιπο κομμάτι της διαχείρισης απορριμμάτων, υπεύθυνη είναι η πολιτεία».