Ο εθνικός στόχος η Ελλάδα να παγιωθεί ως η προτιμητέα δίοδος εμπορευματικών ροών της ΝΑ Ευρώπης προς τις ευρωπαϊκές αγορές παρουσιάστηκε σε ημερίδα, στο Duisburg της Γερμανίας, από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και την Enterprise Greece. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην έντονη κινητικότητα που καταγράφει ο ελληνικός κλάδος logistics, καθώς και στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής του, καθώς ήδη έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον γερμανικών και άλλων επενδυτών.

Όπως επισημάνθηκε, η Ελλάδα κατέχει την 19η θέση στην κατάταξη αποτελεσματικότητας στα logistics της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κλάδος εισφέρει με 11,5% στο ΑΕΠ και με αξία 23,8 δισ. ευρώ και αναδεικνύεται ο σημαντικότερος μετά τον Τουρισμό. Επίσης, 5 από τα 25 εγχώρια λιμάνια έχουν στρατηγική σημασία, ενώ η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού μεταφορικού έργου και ο νέος χάρτης αποθηκευτικών χώρων θα ανεβάσουν περαιτέρω τον πήχη.

Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής εταιρειών logistics σε τρεις πόλεις της Γερμανίας, όπου έγιναν επισκέψεις στο λιμάνι του Duisburg και στα Terminals Ludwigshafen και Mannheim, στις εταιρείες Seafar και DST που επικεντρώνουν σε ερευνητικά προγράμματα για πλοήγηση πλοίων παραποτάμιων μεταφορών καθώς και στους καινοτόμους αποθηκευτικούς χώρους με πλήρη αυτοματοποίηση των εταιρειών Heidelberger Druckmaschinen, που κατέχει ηγετική θέση στη βιομηχανία εκτυπώσεων ετικετών τροφίμων και Roche Diagnostics, με παγκόσμια εμβέλεια στον κλάδο διαγνωστικών και φαρμακευτικών. Στην επιχειρηματική αποστολή μετείχαν οι εταιρείες Goldair Cargo, Streem Global, Elikon Logistics, PTL, ILT Logistics, Vianox Svolos, Raben-Intertrans και Kollias.