Τα μοντέρνα κτίρια είναι έξυπνα, έχουν διασυνδεδεμένα συστήματα και ως αποτέλεσμα εξοικονομούν ενέργεια. Σε συνδυασμό με εναλλακτικές πηγές ενέργειας αλλά και αποδοτικότερες λύσεις φωτισμού, οι εκπομπές άνθρακα στα κτίρια μπορούν να περιοριστούν σημαντικά. Αυτό συμβάλει καθιστικά στην επίτευξη των στόχων που αφορούν την περιβαλλοντική προστασία.
2,169 εκθέτες παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας κτιρίων καθώς και τις τάσεις στο πρωτοποριακό design φωτισμού στη διεθνή έκθεση Light + Building, η οποία πραγματοποιήθηκε από 3 έως 8 Μαρτίου 2024 στο εκθεσιακό κέντρο της Φρανκφούρτης. Περισσότεροι από 151.000 εμπορικοί επισκέπτες ταξίδεψαν στην παγκοσμίως μεγαλύτερη εμπορική έκθεση φωτισμού, ηλεκτρολογικού υλικού και τεχνολογίας κτιρίων.

«Η ατμόσφαιρα στα εκθεσιακά περίπτερα, στα εκθεσιακά κτίρια και τους διαδρόμους της έκθεσης ήταν απλά φανταστική. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που τόσοι πολλοί εκθέτες και επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο αλλά και οι μακροχρόνιοι συνεργάτες της έκθεσης συνέβαλαν σε αυτή την τεράστια επιτυχία», δήλωσε ο κ. Wolfgang Marzin, πρόεδρος και CEO του εκθεσιακού οργανισμού Φρανκφούρτης (MesseFrankfurt GmbH).

«Με την στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την μεγαλύτερη απόδοση ενέργειας καθώς και τη βιωσιμότητα των κτιρίων, η βιομηχανία έχει επιτύχει σημαντικούς στόχους. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποίησαν και την πλατφόρμα, ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες, ώστε να παρουσιάσουν και να ανακαλύψουν καινοτομίες αλλά και να προωθήσουν καίρια ζητήματα. Άλλωστε για να επιτευχθούν οι στόχοι που αφορούν τις περιορισμένες εκπομπές για την προστασία του περιβάλλοντος, ο κατασκευαστικός κλάδος αποτελεί σημαντικό ορόσημο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Light + Building 2024 αναλυτικά
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το 95% των επισκεπτών ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με όσα παρουσιάστηκαν και δήλωσαν πως επιτευχθήκαν οι στόχοι της επίσκεψης τους σε ποσοστό 93%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά επισκεπτών προήρθαν από την Γερμανία, Κίνα, Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία, Αγγλία, Ισπανία και Πολωνία. Συνολικά οι επισκέπτες της έκθεσης προήλθαν από 146 χώρες. Ο βαθμός διεθνικότητας επισκεπτών ήταν 51% ενώ των εκθετών έφτασε στο καταπληκτικό νούμερο 76%. 2.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και την Κύπρο ήρθαν στην έκθεση για να δουν τις καινοτομίες του κλάδου, να στηρίξουν τις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες και να δημιουργήσουν καινούριες, αριθμός που έφερε την Ελλάδα στη 12η θέση παγκοσμίως από πλευράς συμμετοχής επισκεπτών.

Οι παρακάτω 25 ελληνικές εταιρείες αξιοποίησαν την έκθεση ως πλατφόρμα παρουσίασης των καινοτομιών και των προϊόντων τους, εκτινάσσοντας την Ελλάδα στις top 10 χώρες από πλευράς συμμετοχής εκθετών: Apostolidis Trading – ACA lighting, Accordia SA, Andromeda Lighting, Bralco SA, Bright Special Lighting, Courbi, Cubalux, Electron SA, Eurolamp SA, Evik cable, Fotodiastasi ABEE, GEYER Hellas, KALFEX – Kalfagiorgis & Sia, Kassinakis PE SA, Emm. Kouvidis SA, Olympia Electronics – Lakasas – P. Arvanitidis SA, Leplan PC, Multihome – Voivontas, NB Lighting – Nikolopoulos, Nova Luce SA, Petridis SA, Simacom Ltd, Viokef Lighting SA, VK Leading Lights, Zambelis SA. H επόμενη Light + Building θα πραγματοποιηθεί από 8-13 Μαρτίου 2026 στη Φρανκφούρτη.