Διαθέτοντας εμπειρία άνω των 50 χρόνων, η KOSMOCAR αφουγκράζεται τις τάσεις της κινητικότητας και επενδύει με συνέπεια στην καινοτομία και την εξέλιξη. Με όραμα να ανοίγει τον δρόμο προς νέες ιδέες κινητικότητας στην ελληνική αγορά, μέσω της συνεχούς ανάπτυξης ενός χαρτοφυλακίου από τις πιο προηγμένες λύσεις, η Kosmocar συμβάλλει σε έναν κόσμο προηγμένης κινητικότητας, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα και διασφαλίζει ένα βιώσιμο αύριο.

Ο Σταμάτης Μπογέας, επικεφαλής της Kosmomove, αναλύει τη φιλοσοφία και τις αξίες της KOSMOCAR, τονίζει τη σημασία των συνεργασιών και συμπράξεων που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία, και αναλύει τις τεχνολογικές τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της κινητικότητας.

Ποια είναι η φιλοσοφία και οι αξίες της KOSMOCAR;

Στρατηγική πολιτική της KOSMOCAR, αλλά και δέσμευση προς τους καταναλωτές είναι η συνεχής αναβάθμιση του δικτύου της με σκοπό την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών και την απόλυτη ικανοποίησή τους. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις προκειμένου η εταιρεία να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις νέες προκλήσεις και εξελίξεις στην αγορά του αυτοκινήτου, που συντελούνται τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας.

Σήμερα, η KOSMOCAR διαθέτει ξεχωριστά Δίκτυα Εξουσιοδοτημένων Εμπόρων για τις μάρκες Volkswagen, Audi, Skoda, Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα και Ducati, με κάλυψη σε όλη τη χώρα. Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό για παροχή κορυφαίας εξυπηρέτησης, τόσο κατά την πώληση όσο και στις προσφερόμενες υπηρεσίες After Sales.

Στη διάρκεια του πρώτου μισού αιώνα ζωής της εταιρείας, η KOSMOCAR θεμελίωσε την ανάπτυξή της με επίκεντρο πάντα τον πελάτη, εστιάζοντας και επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο εξελίσσει και εκπαιδεύει σε διαρκή βάση. Αξιοκρατία, υπευθυνότητα, συνέπεια, καινοτομία, σεβασμός στον πελάτη, τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους, είναι μερικές μόνο από τις αξίες στις οποίες έχει βασιστεί η επιτυχία της εταιρείας.
Με τις ίδιες αρχές, τρεις σχεδόν γενιές ικανοποιημένων πελατών ως παρακαταθήκη και εμπειρία άνω των 50 χρόνων, η KOSMOCAR φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη νέα εποχή της αυτοκίνησης, τις δεκαετίες που έρχονται, αλλά και σε όλους τους τρόπους εναλλακτικής κινητικότητας μέσα από την Kosmoride και την Kosmomove.

Ποιο είναι το όραμα της KOSMOCAR για το μέλλον της κινητικότητας και πώς σκοπεύει να συμβάλει σε αυτό;

Όραμά μας είναι να ανοίξουμε τον δρόμο προς νέες ιδέες κινητικότητας στην ελληνική αγορά, μέσω της συνεχούς ανάπτυξης ενός χαρτοφυλακίου από τις πιο προηγμένες λύσεις και πλατφόρμες κινητικότητας.
Επιπλέον, να υπερβαίνουμε τις προσδοκίες των πελατών και των επιχειρηματικών συνεργατών μέσω μιας κουλτούρας και φιλοσοφίας προσανατολισμένης στον πελάτη. Τέλος, να διατηρούμε ηγετική θέση σε κάθε δραστηριότητα, με έντονη κοινωνική υπευθυνότητα, μέσω στοχευμένων δραστηριοτήτων, επιδεικνύοντας πρωτοποριακό πνεύμα στον τομέα της κινητικότητας.

Τι διαφοροποιεί την KOSMOCAR από άλλες εταιρείες στον κλάδο της;

Η τάση για διαφοροποίηση είναι στο DNA της Kosmocar, κάτι το οποίο κληρονομήθηκε από την πάνω από μισό αιώνα συνεργασία με το Volkswagen Group, αλλά συνεχίζεται και σήμερα με τη δημιουργία νέων brands και επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, όπως αυτές της Kosmoride και της Kosmomove. Ειδικότερα, η είσοδος της Kosmomove σηματοδοτεί τη νέα εποχή στον τρόπο κτήσης αλλά και χρήσης οχημάτων, που θα ικανοποιούν τις ανάγκες μετακίνησης όλων των πελάτων μας. Ο μετασχηματισμός μας σε πάροχο κινητικότητας με την ευρύτερη γκάμα επιλογών και προτάσεων είναι μία εξελισσόμενη πραγματικότητα.

Θα μοιραστείτε μαζί μας μερικές επιπλέον λεπτομέρειες για την Kosmomove, που λανσαρίστηκε φέτος από την KOSMOCAR;

Η Kosmomove αποσκοπεί στην ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών κινητικότητας σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το Δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Εμπόρων της KOSMOCAR, τη Volkswagen Financial Services και τις εταιρείες Ενοικίασης και Μακροχρόνιας Μίσθωσης. Οι υπηρεσίες της Kosmomove περιλαμβάνουν την εταιρική πώληση των μοντέλων Volkswagen, Audi, Skoda και Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα, την πώληση, ενοικίαση και μίσθωση των οχημάτων Μικροκινητικότητας της Kosmoride, καθώς και την Luxury Hire για τη μίσθωση πολυτελών και σπορ αυτοκινήτων.

Η άνοδος των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) αποτελεί σημαντική εξέλιξη στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Πώς αγκαλιάζει η KOSMOCAR την ηλεκτροκίνηση; Ποιος είναι ο ρόλος που βλέπετε να διαδραματίζουν τα EV στο μέλλον των μεταφορών και ποιες τεχνολογίες θα παίξουν σημαντικό ρόλο;

H Kosmocar πρωτοπορεί στην ηλεκτροκίνηση από το 2015 με την έλευση των πρώτων ηλεκτρικών Volkswagen e-up! και e-Golf, τα οποία ακολουθήσε έναν χρόνο αργότερα, το κορυφαίο Audi e-tron. Διαθέτοντας περισσότερα από οκτώ χρόνια τεχνογνωσίας και εμπειρίας στην ηλεκτροκίνηση, εξελισσόμαστε με συνέπεια, καθώς προσφέρουμε πλέον στην ελληνική αγορά μια πλήρη γκάμα κορυφαίων ηλεκτρικών μοντέλων από τις μάρκες Volkswagen, Audi και Skoda. Πρόσφατα, λανσάραμε για τους επαγγελματίες-πελάτες μας το εμβληματικό ID.Buzz Cargo, Καλύτερο Επαγγελματικό Αυτοκίνητο στον κόσμο για το 2023, ενώ διαθέτουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες και λύσεις After Sales.
Συνεχίζουμε με τη σύσταση της Kosmoride, με την οποία η KOSMOCAR επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στα ηλεκτρικά ποδήλατα, εισάγοντας τη νέα e-mobility κουλτούρα στην ελληνική αγορά. Η είσοδος στη μικροκινητικότητα συνεχίζεται με την εκπροσώπηση των eScooters της Silence και κορυφώνεται με την έναρξη διάθεσης του mobility desire-object Microlino, του πλέον καινοτόμου microcar.

Η ηγετική παρουσία της Kosmocar στην ηλεκτροκίνηση δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και την ανάπτυξη αντίστοιχων αντανακλαστικών των συνεργατών μας. Διαθέτοντας ένα ευρύ δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς και φωτοβολταϊκά panels σε κτιριακές εγκαταστάσεις -που καλύπτουν τουλάχιστον τις ενεργειακές ανάγκες φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων που ανήκουν στο στόλο μας-, κάνουν πράξη την ουδέτερη κλιματικά μετακίνηση.

Τέλος, με τη συμμετοχή της KOSMOCAR στο παγκόσμιας εμβέλειας project «Αστυπάλαια: Έξυπνο και Αειφόρο νησί» αναπτύσσουμε καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων. Η εφαρμογή astyMOVE και οι ψηφιακές υπηρεσίες του οικοσυστήματος μετακίνησης στην Αστυπάλαια, ASTYBUS και astyGO, έχουν βραβευθεί με το 1ο Βραβείο Καινοτομίας στα Βραβεία Εξυπηρέτησης Πελάτων 2022, ενώ το 2023 βραβευτήκαμε με τρία Χρυσά Βραβεία Mobility Awards 2023, σε όλες τις κατηγορίες στις οποίες συμμετείχαμε.

Οι συνεργασίες και οι συμπράξεις αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στην αυτοκινητοβιομηχανία. Μπορείτε να μοιραστείτε μερικά παραδείγματα στρατηγικών συνεργασιών που έχουν ωφελήσει την KOSMOCAR;

Η εξέλιξη της συνεργασίας μας με τη Volkswagen Financial Services αποτελεί ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Εκτός των παραδοσιακών προγραμμάτων χρηματοδότησης, μαζί αναπτύσσουμε ευέλικτα πελατοκεντρικά προγράμματα που εστιάζουν στη χρήση οχημάτων, μία τάση η οποία είναι έντονα αυξητική.
Προϊόντα Private Leasing για ιδιώτες, Leasing για εταιρείες, αλλά και προτάσεις για τα Επαγγελματικά Οχήματα Volkswagen έχουν αναπτυχθεί και επικαιροποιούνται συνεχώς, προκειμένου να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή στους πελάτες μας.

Κατ’επέκταση, ποιες συνεργασίες έχει συνάψει η KOSMOCAR στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, πού προσβλέπουν και ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σας προσδίδουν;

Έχοντας κυρίαρχη θέση στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκίνητων με τις μάρκες Volkswagen, Audi και Skoda, η KOSMOCAR ξεκίνησε τη στρατηγική συνεργασία με 10 κορυφαίους οίκους κατασκευαστών eBikes μέσα από την Kosmoride, διευρύνοντας έτσι την παρουσία της και στη μικροκινητικότητα. Μία παρουσία που εξελίσσεται σε ακόμα πιο μεγάλη κλίμακα με τη διάθεση τόσο των eScooters της Silence όσο και την πλέον πρόσφατη έναρξη της σημαντικής συνεργασίας με τον οίκο Micro και την έλευση του καινοτόμου microcar Microlino.

Επιπλέον των προϊόντων, έχουμε αναπτύξει συμπληρωματικές αλλά πολύ σημαντικές υπηρεσίες υποστήριξης των πελατών μας για τη μετάβαση στην ηλεκτροκινητικότητα. Πιο συγκεκριμένα, σε συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρείες έχουμε δημιουργήσει πακέτα υπηρεσιών που περιλαμβάνουν μελέτη χώρων και εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε αυτούς. Ειδικότερα για τους εταιρικούς μας πελάτες, προσφέρονται και συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με συστήματα έξυπνης διαχείρισης ενέργειας, αναφορικά πάντα με τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Επιπρόσθετα, στον τομέα της εκπαίδευσης, η KOSMOCAR προσφέρει σε συνεργασία με τα IEK Aκμή το μοναδικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Ελλάδα για τη διαχείριση και το service ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ως απάντηση στη ραγδαία ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Στο πλαίσιο αυτό, η KOSMOCAR συμβάλει αποφασιστικά στη σωστή εκπαίδευση των μελλοντικών επαγγελματιών του κλάδου της αυτοκίνησης και της μηχανοτρονικής, μέσα από την τεχνογνωσία της ίδιας αλλά και του Group Volkswagen στην παροχή υπηρεσιών συντήρησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Τέλος, σε συνεργασία με το Volkswagen Group για το project «Αστυπάλαια: Έξυπνο και Αειφόρο νησί», έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με εταιρείες Mobility as a Service (MaaS) για τη δημιουργία της Smart Mobility εφαρμογής astyMOVE.

Πώς έχει εξελιχθεί η αυτοκινητοβιομηχανία με την πάροδο των ετών και ποιες τεχνολογικές τάσεις βλέπετε να διαμορφώνουν το άμεσο μέλλον της;

Το πρόσφατο παρελθόν κατά την περίοδο του Covid-19 με τη μη επαρκή διαθεσιμότητα ημιαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο, φανερώνει πόσο έχει αλλάξει η αυτοκινητοβιομηχανία ως ισότιμος κλάδος υψηλής τεχνολογίας.
Η ηλεκτροκίνηση, η συνδεσιμότητα μεταξύ των οχημάτων αλλά και του οδηγού με το όχημα και οι τεχνολογίες που υποστηρίζουν την (ημι)αυτόνομη οδήγηση, αναμένεται να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο με τη διεύρυνση του πρωτοκόλλου επικοινωνίας 5G, αλλά και με τη διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι πιο παραδοσιακές αξίες της ασφάλειας, της άνεσης και του design θα παραμένουν σημαντικά κριτήρια επιλογής, στην πιο σύγχρονη φυσικά εκδοχή τους.

 

Η εμπειρία του πελάτη είναι ζωτικής σημασίας στη σημερινή ανταγωνιστική αγορά. Πώς εξασφαλίζει η Kosmocar τη θετική εμπειρία του πελάτη, από τη στιγμή που κάποιος σκέφτεται να αγοράσει ένα όχημα μέχρι τη συνεχή εμπειρία ιδιοκτησίας;

Η εμπειρία του πελάτη εμπλουτίζεται συνεχώς σε όλες τις μάρκες που εκπροσωπεί η KOSMOCAR, ιδιαίτερα μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, όλα τα αυτοκίνητα των μαρκών Volkswagen, Audi, Skoda και Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα μπορούν να είναι συνδεδεμένα με τον κάτοχό τους μέσα από αντίστοιχη εφαρμογή για smartphone. Έτσι, ανά πάσα στιγμή ο κάτοχος ενός ηλεκτρικού οχήματος μπορεί να έχει πρόσβαση σε σημαντική πληροφόρηση όπως το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, σημεία φόρτισης, την κατάσταση ζωτικών λειτουργιών του αυτοκινήτου, αλλά και να προγραμματίσει το επόμενο ραντεβού του στο Εξουσιοδοτημένο σημείο service της επιλογής του.

Επιπρόσθετα, μπορεί πλέον κατά περίπτωση να ενεργοποιήσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του αυτοκίνητου για συγκεκριμένη περίοδο με βάση τις ανάγκες του. On-demand υπηρεσίες δηλαδή, με τις οποίες είμαστε όλοι πλέον εξοικειωμένοι μέσα από τις τηλεοπτικές πλατφόρμες.
Τέλος, πολύ σημαντική είναι η δυνατότητα Over the Air αναβαθμίσεων των οχημάτων. Ακολουθώντας τη λογική των smartphones, μπορεί να γίνει αυτόματα και εύκολα update στο software του αυτοκίνητου, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη επίσκεψης σε Εξουσιοδοτημένο συνεργάτη Service.

Η KOSMOCAR αναδείχθηκε «Car Company of the Year» στα Mobility Awards 2023. Ποια η σημασία της εν λόγω διάκρισης για την εταιρεία σας;

Η Kosmocar τιμήθηκε με σημαντικές διακρίσεις στα Mobility Awards 2023 για το πρωτοποριακό έργο «Αστυπάλαια: Έξυπνο και αειφόρο νησί» σε τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου. Η δέσμευση της εταιρείας στην ανάδειξη και προαγωγή έξυπνων και βιώσιμων λύσεων κινητικότητας αναγνωρίστηκε με το κορυφαίο βραβείο «Car Company of the Year» και τρία βραβεία Gold στις κατηγορίες Mobility as a Service (MaaS), Urban Transport και Ride Hailing & Car Sharing.

Οι σημαντικές αυτές διακρίσεις αφορούν στον πυλώνα του Προγράμματος για την έξυπνη κινητικότητα και πιο συγκεκριμένα στη λειτουργία της υπηρεσίας Vehicle Sharing «astyGO» σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες Shuttle Service «ASTYBUS», αποκλειστικά μέσω ηλεκτρικών οχημάτων. Με την εφαρμογή του πρωτοποριακού οικοσυστήματος έξυπνης κινητικότητας «astyMOVE», όλες οι ανάγκες μετακίνησης στο νησί, πραγματοποιούνται με εύκολο και απλό τρόπο, ενσωματώνοντας όλες τις υπηρεσίες στο smartphone του επισκέπτη και του μόνιμου κατοίκου της Αστυπάλαιας.

Οι διακρίσεις της Kosmocar στα Mobility Awards 2023 αποδεικνύουν την ακλόνητη δέσμευση της εταιρείας να πρωτοστατήσει στη μετάβαση στη βιώσιμη κινητικότητα. Αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες και δημιουργώντας στρατηγικές συνεργασίες, η KOSMOCAR συνεχίζει να οδηγεί τον κλάδο προς τα εμπρός, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή έξυπνων, καθαρών και προσβάσιμων μεταφορών.

Τι μπορούμε να περιμένουμε να δούμε από την KOSMOCAR, όσον αφορά στις καινοτομίες προϊόντων και την επέκτασή της τα επόμενα χρόνια;

Στην KOSMOCAR, πιστοί και συνεπείς στο όραμα και τις αρχές μας, στοχεύουμε να είμαστε πρωτοπόροι, διαμορφωτές και φορείς νέων τάσεων κινητικότητας, οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα, με γνώμονα πάντα τις ανάγκες των υπαρχόντων και δυνητικών πελατών μας.