Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις και αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 5,6% (στα €47,21 εκατ.) παρουσίασε το 2022 η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ), με τα EBITDA να ανέρχονται σε €8,5 εκατ. Έχοντας καταγράψει αύξηση 129% στον κύκλο εργασιών και 240% στον Κύκλο Εργασιών του Εξωτερικού σε επίπεδο δεκαετίας, η ΚΕΒΕ κατέχει πλέον μερίδιο αγοράς της τάξεως του 60%, ενώ, σε επίπεδο παραγωγής, το 2022 το 40% του όγκου διοχετεύτηκε στην ελληνική αγορά. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της KEBE, Άγις Κοθάλης, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής εκδήλωσης, πριν από μία 10ετία η ΚΕΒΕ εξήγαγε τα προϊόντα της σε 9 χώρες, ενώ σήμερα εξάγει σε περισσότερες από 40 χώρες, ενώ στο ίδιο διάστημα έχει αυξήσει το εργατικό της δυναμικό κατά 50%, διατηρώντας σήμερα 170 θέσεις εργασίας. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα επενδυτικά σχέδια της ΚΕΒΕ, η οποία θέτει σταθερά σε προτεραιότητα την πράσινη μετάβαση. Το πλάνο της περιλαμβάνει €23 εκατ. για τη βελτίωση και επέκταση του υφιστάμενου μηχανολογικού εξοπλισμού, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και την μείωση του χρόνου και κόστους παραγωγής.

Η εταιρεία διαθέτει δύο μονάδες στη Νεα Σάντα και τη Λάρισα, ενώ, όπως είχε αναφέρει ο κ. Κοθάλης στο INDUSTRY, έχει υποβληθεί επενδυτικό πλάνο ύψους €2,2 εκατ., το οποίο εκτός από την κατασκευή Μονάδας Παραγωγής Παλετών δυναμικότητας 4.000 παλετών/μέρα, περιλαμβάνει την ανάπτυξη λογισμικού (SCADA), αποσκοπώντας στην αυτοματοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών. Ο κ. Κοθάλης χαρακτήρισε τη μονάδα της Νέας Σάντας «επιλογή και όχι ανάγκη», καθότι βρίσκεται σε κομβική θέση για τη δραστηριοποίηση στις διεθνείς αγορές και κυρίως τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τον κ. Κοθάλη, στα τέλη του 2023 θα ξεκινήσει και η υλοποίηση αιολικού πάρκου στη Ροδόπη, μια επένδυση ύψους €20 εκατ. που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024. Η εταιρεία εξάλλου είναι ιδιαιτέρως… ενεργή στο κομμάτι της ενέργειας και φέτος απέκτησε από τη ΡΑΕ 4 άδειες αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 386.4MW και χωρητικότητας 762.9MWh, μέσω των οποίων αποσκοπεί στην ενίσχυση της αξιοποίησης των ΑΠΕ. Επίσης πρόσφατα προχώρησε σε επένδυση ύψους €700.000 για την εγκατάσταση και αποθήκευση υγραερίου LPG, δυναμικότητας 600 m3. Όπως διευκρίνισε πάντως ο Πρόεδρος της ΚΕΒΕ, οι επενδύσεις στην ενέργεια δεν είναι «ελκυστικές» ως προς την απόδοσή τους, ωστόσο η εταιρεία δίνει βάρος σε αυτές για περιβαλλοντικούς λόγους.

Έτοιμη για παραγωγή «φλατ» κεραμιδιών
Παράλληλα, στο επίκεντρο της δραστηριότητας της εταιρείας βρίσκεται το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης με την συμμετοχή της σε ερευνητικά προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού €3,6 εκατ.
Μέσω των 6 προγραμμάτων που συμμετέχει η ΚΕΒΕ εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων δόμησης, στην ανάπτυξη τεχνικών δόμησης με δομικά κεραμικά προϊόντα και πολυμερή υλικά, στη βέλτιστη διαχείριση κινδύνων και την αυξημένη διάρκεια ζωής του παραγωγικού εξοπλισμού. Επίσης, στην ανάπτυξη πράσινου κεραμιδιού με φωτοανακλαστικές και φωτοκαταλυτικές ιδιότητες, υπολογιστικών εργαλείων για βέλτιστη ενεργειακή κατανάλωση βιομηχανικών κεραμικών, καθώς και παραγωγή πρωτοτύπου ηλιακού κεραμιδιού με ενσωματωμένα ηλιακά κελιά υψηλής απόδοσης. Όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Χασάπης, Μέλος Δ.Σ. & Οικονομικός Διευθυντής της εταιρείας, το ένα από τα παραπάνω ερευνητικά έργα έχει αποφέρει καρπούς, με το προϊόν, ένα «φλατ» κεραμίδι, να μπαίνει άμεσα σε παραγωγή.